Από τότε που ήταν παιδί και άρχισε να παίζει τένις, ο πατέρας της Γέλενα Ντόκιτς την κακοποιούσε σωματικά, λεκτικά και συναισθηματικά.
Η 34χρονη πρώην τενίστρια, που είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Wimbledon και το νο4 της παγκόσμιας κατάταξης, γράφει στην αυτοβιογραφία της- που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα- τη φρίκη που έζησε δίπλα στον πατέρα της επί χρόνια.
Ο Νταμίρ Ντόκιτς, που ήταν και προπονητής της, τη χτυπούσε συχνά μέχρι που λιποθυμούσε, της τραβούσε τα μαλλιά και τα αυτιά, την κλωτσούσε, την έφτυνε στο πρόσωπο. Την χτυπούσε με δερμάτινη ζώνη έπειτα από μία κακή προπόνηση, μία ήττα ή επειδή δεν είχε καλή διάθεση. Συχνά, γράφει η ίδια, την προσέβαλε με χυδαίο τρόπο, αποκαλώντας την μεταξύ άλλων και πόρνη.
Η χειρότερη στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ ήταν έπειτα από ήττα της στον πρώτο γύρο τουρνουά στον Καναδά, το 2000. Ο πατέρας της την χτυπούσε μέχρι που λιποθύμησε. «Είναι μια ανάμνηση που δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου», λέει. «Οσο καλύτερα έπαιζα, τόσο χειρότερος γινόταν. Ηταν ένα από τα πράγματα που δεν μπορούσα να καταλάβω».
«Με χτυπούσε πραγματικά άσχημα», δήλωσε η Ντόκιτς στην Sunday Telegraph. «Αρχισε από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να παίζει τένις και συνεχίστηκε. Ξέφυγε από τον έλεγχο», συμπλήρωσε. «Οι ξυλοδαρμοί ήταν σχεδόν καθημερινοί, αλλά ο συναισθηματικός πόνος ήταν ο μεγαλύτερος. Οταν είσαι 11-12 χρονών και ακούς όλα αυτά τα άσχημα πράγματα... αυτό ήταν το πιο δύσκολο για μένα».
Οταν έχασε από την Λίντσεϊ Ντάβενπορτ στα ημιτελικά του Wimbledon το 2000, όταν ήταν 17 ετών, ο πατέρας της έκανε ότι δεν την... ήξερε μετά το ματς. Οταν τελικά τον βρήκε στο τηλέφωνο, της είπε να μην γυρίσει στο ξενοδοχείο όπου έμενε η οικογένειά της. Εκείνη προσπάθησε να κοιμηθεί στον χώρο των αθλητών στο Wimbledon, αλλά οι άνθρωποι του τουρνουά επικοινώνησαν με τον μάνατζερ της και κανόνισε να μείνει με αυτόν.
Ο Σαμίρ Ντόκιτς (AP)
Οταν η Ντόκιτς ήταν στο αποκορύφωμα της καριέρας της, η WTA είχε κανονισμό που απαγόρευε την παρουσία σε τουρνουά συγγενών ή προπονητών που προκαλούσαν αναστάτωση, σημειώνει το Associated Press. Τελικά, ο Νταμίρ Ντόκιτς αποκλείστηκε επ' αόριστον από όλα τα τουρνουά του WTA Tour, έπειτα από διαδοχικά παραπτώματα, μεταξύ άλλων ότι κατηγόρησε τους διοργανωτές του Αυστραλιανού Οπεν ότι «έστησαν» την κλήρωση για το τουρνουά του 2001.
Επίσης, είχε φυλακιστεί γιατί απείλησε να ανατινάξει τον Αυστραλό πρέσβη στο Βελιγράδι και επειδή είχε παράνομα στην κατοχή του όπλα. Με αυτό τον οργισμένο τρόπο είχε αντιδράσει όταν η κόρη του για πρώτη φορά αποκάλυψε πως την κακοποιούσε.
Στο «βιογραφικό» του έχει κι άλλες απαγορεύσεις, μεταξύ άλλων από το US Open, το 2000, που επιτέθηκε σε εργαζόμενους εξαιτίας της τιμής ενός γεύματος αλλά και στο Wimbledon όπου είχε σπάσει το τηλέφωνο δημοσιογράφου.
Η Γέλενα Ντόκιτς άρχισε να ασχολείται με το τένις στα 8 της χρόνια. Το 1994 η οικογένειά της έφυγε από την τότε Γιουγκοσλαβία για το Σίδνεϊ, όπου την προπονούσε ο πατέρας της. Αφού εκπροσώπησε την Αυστραλία, άλλαξε εθνικότητα το 2001 έπειτα από την επιμονή του πατέρα της να αγωνίζεται για τη Σερβία. Επέστρεψε όμως στην ομάδα της Αυστραλίας το 2006.
Μετά το 2002 η καριέρα της πήρε την κάτω βόλτα, εξαιτίας των τραυματισμών και της κατάθλιψης που αντιμετώπιζε. Το 2009 έκανε μία εντυπωσιακή επιστροφή, φτάνοντας στα προημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν, έχοντας απομακρυνθεί από τον πατέρα της. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2012.