Οι γεμάτες πάθος ερωτικές επιστολές μεταξύ του Αλμπέρ Καμύ και της ηθοποιού Μαρίας Καζαρές ήρθαν στο φως την περασμένη Παρασκευή, από τις εκδόσεις Gallimard.
Ο διάσημος γάλλος συγγραφέας, αν και παντρεμένος με την μαθηματικό και μουσικό Φρανσίν Φορ, και η εξίσου διάσημη ηθοποιός Μαρία Καζαρές είχαν μια παθιασμένη ερωτική σχέση και δεν σταμάτησαν να γράφουν ο ένας στον άλλο, ως τον πρόωρο θάνατο του Καμί από τροχαίο, το 1960.
Η Μαρία Καζαρές γεννήθηκε στην Ισπανία, αλλά έγινε μια από τις μεγαλύτερες δραματικές ηθοποιούς της Γαλλίας, στον κινηματογράφο και στο θέατρο, στις δεκαετίες του 1940 και 1950. Η εμφάνισή της, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, στον ρόλο της Λαίδη Μάκβεθ, έμεινε στα θεατρικά χρονικά.
Πρόκειται για 865 επιστολές πάθους, τις οποίες έγραψαν οι δύο εραστές σε λιγότερο από 15 χρόνια. Τις είχε στην κατοχή της η κόρη του γάλλου συγγραφέα και βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Κατρίν Καμί, η οποία είναι φωτογράφος.
«Οι επιστολές τους κάνουν τον κόσμο ένα μεγαλύτερο, φωτεινότερο μέρος. Ο αέρας είναι πιο ανάλαφρος απλώς και μόνο επειδή υπάρχουν», γράφει η Κατρίν Καμύ ως εισαγωγή για το υλικό των 1.300 σελίδων που δημοσιεύει ο εκδοτικός οίκος Gallimard.
Η Καζαρές και ο Καμύ συναντήθηκαν στις 6 Ιουνίου 1944, την ημέρα που τα συμμαχικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στις παραλίες της Νορμανδίας για να ξεκινήσουν την απελευθέρωση της Γαλλίας. Εκείνη ήταν 21 ετών και εκείνος 30 όταν την φίλησε για πρώτη φορά μετά από μια πρόβα για το έργο του «The Misunderstanding».
Το Παρίσι ήταν ακόμα υπό ναζιστική κατοχή και ο Καμύ ήταν τότε συντάκτης της εφημερίδας «Combat». Αλλά ο έρωτάς τους δεν κατάφερε να προχωρήσει μετά την άφιξη της Φρανσίν στο πρόσφατα απελευθερωμένο Παρίσι τον Σεπτέμβριο. Η Καζαρές αναγκάστηκε τότε να στείλει τελεσίγραφο στον Καμύ. Παρά τη γέννηση των δίδυμων λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, η απιστία του Καμύ σύντομα οδήγησε την Φρανσίν σε κατάθλιψη.
«Χωρίς εσένα θέλω να πεθάνω», «Οπουδήποτε γυρίζω βλέπω τη νύχτα», έγραφε ο Καμύ στην Καζαρές μετά το χωρισμό τους. Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, έσμιξαν πάλι στη λεωφόρο Σεν Ζερμέν στο Παρίσι και το πάθος τους αναζωπυρώθηκε. Από τότε άρχισαν την καθημερινή αλληλογραφία. Μερικές φορές μιλούσαν για το έργο τους και για τους φίλους τους.
Ο Καμύ την αποκαλούσε «μικρέ μου γλάρε».
«Πέφτω στο πάτωμα, συνεχίζω να φαντάζομαι τη στιγμή που κλείνουμε την πόρτα του υπνοδωματίου», της έλεγε. «Εγώ βράζω μέσα και έξω, όλα καίγονται, η ψυχή μου, το σώμα, έξω, μέσα, η καρδιά μου και η σάρκα μου» του απαντούσε εκείνη. «Η αδιάκοπη για δώδεκα χρόνια αλληλογραφία, δείχνει πόσο ακαταμάχητη ήταν η αγάπη τους», γράφει η Κατρίν Καμύ.
Η τελευταία επιστολή του είχε ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 1959 - πέντε ημέρες πριν από το θάνατό του. «Τελευταία επιστολή», γράφει ο Καμύ προφητικά, αν και ίσως αναφερόταν στο τελικό γράμμα του έτους ή στο τελευταίο γράμμα πριν ξαναβρεθούν. Της είπε ότι θα επιστρέψει στο Παρίσι από το πατρικό του σπίτι στο Lourmarin στην Προβηγκία οδικώς στις 4 Ιανουαρίου, αν και είχε αγοράσει επίσης ένα εισιτήριο τρένου. «Θα σε δω σύντομα, υπέροχή μου. Είμαι τόσο χαρούμενος στην ιδέα που χαμογελάω απλά γράφοντας το ... Σε φιλώ μέχρι την Τρίτη, όταν θα ξαναρχίσουμε».
Ο Καμύ δεν επέστρεψε ποτέ και πέθανε σε τροχαίο με το σπορ αυτοκίνητο του εκδότη του Μισέλ Γκαλιμάρ λίγο πριν φτάσει στο Παρίσι. Για να την παρηγορήσουν για τον θάνατο του έρωτά της, οι φίλοι της Μαρία Καζαρές την προέτρεψαν να αγοράσει ένα σπίτι στη Γαλλία. Το 1978 η Καζαρές παντρεύτηκε έναν παλιό της φίλο που την παρηγορούσε επί χρόνια. Πέθανε το 1996 σε ηλικία 74 ετών.