Δεν είναι μόνο η κόντρα του Ιράν με τη Δύση που οδηγεί στα ύψη τις τιμές των καυσίμων. Οι υψηλοί φόροι αλλά και τα κυκλώματα στην αγορά προκαλούν αδικαιολόγητες αυξήσεις που μας κάνουν τη δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επιπτώσεις από τις απειλές του Ιράν στις τιμές του πετρελαίου, έχουν λειτουργήσει ως το ιδανικό πρόσχημα για κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία σε συνδυασμό με τους φόρους (που αποτελούν το 65% της τελικής τιμής), οδηγούν την τιμή των καυσίμων σε... δυσθεώρητα ύψη. Φυσικά τα εν λόγω κυκλώματα «ξεχνούν» να ακολουθήσουν τις μειώσεις των τιμών όταν αυτές προκύπτουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί πάνω από δέκα λεπτά
το λίτρο, από 1,645 ευρώ σε 1,75 ευρώ, ενώ η μέγιστη τιμή καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη (1,958 ευρώ).
Στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή έχει ξεπεράσει το 1 ευρώ/λίτρο πανελλαδικά, με ακριβότερους νομούς την Αιτωλοακαρνανία και τις Κυκλάδες (1,13 ευρώ).
Το Ιράν οδηγεί στα ύψη τις τιμές
Την ίδια στιγμή, η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, καθώς την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασαν τα 120 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού τα 103 δολάρια (+1 δολάριο). Το «ράλι» είναι αποτέλεσμα της ανακοίνωσης Ιιρανού αξιωματούχου ο οποίος ανακοίνωσε ότι «σταμάτησαν οι εξαγωγές αργού σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες».
«Στο εξής θα πουλάμε το πετρέλαιό μας σε νέους πελάτες», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας λίγες ημέρες μετά τις φήμες ότι η Τεχεράνη θα διακόψει άμεσα τη ροή σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύστηκαν.
Σύμφωνα με το Reuters, η γαλλική Total έχει ανακοινώσει ότι δεν εισάγει πλέον καθόλου ιρανικό πετρέλαιο, ενώ οι ελληνικές Motor Oil και ΕΛΠΕ και οι ισπανικές Cepsa και Repsol ότι περικόπτουν συνεχώς τις εισαγωγές από τη χώρα αυτή αναζητώντας προμήθειες από άλλα κράτη.
Πρόθυμη να καλύψει το κενό του Ιράν φαίνεται ότι είναι η Σαουδική Αραβία, ωστόσο αυτό που προβληματίζει τις πετρελαϊκές εταιρείες είναι οι ευνοϊκές πιστώσεις που παρείχε η Τεχεράνη στους αγοραστές της.