ΔΝΤ: Στο 129% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020 - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Στο 129% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020

Το 129% θα φθάνει το χρέος το 2020
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μη βιώσιμο θα είναι το ελληνικό χρέος το 2020, ακόμα και μετά την εφαρμογή των μέτρων του Νέου Μνημονίου, καθώς σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα φτάσει το 129% του ΑΕΠ.

Στην «Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» του ΔΝΤ, η αποκάλυψη της οποίας έγινε χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, αναφέρεται ότι το ΔΝΤ θα επιθυμούσε το χρέος να φθάνει εκείνη τη χρονιά το 120%, ώστε να θεωρείται βιώσιμο, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί.

Η εκτίμηση αυτή όμως, «είναι ακόμη πιο μακριά από το επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι είναι βιώσιμο το χρέος, καθιστώντας δυσκολότερη από ποτέ τη θέση ότι η χώρα αυτή μια ημέρα να αποπληρώσει το χρέος της» σχολιάζει η εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο, το ΔΝΤ έχει ως κανόνα να δανείζει μόνο χώρες που είναι σε θέση, σύμφωνα με αναλύσεις του, να αποπληρώσουν το χρέος τους. Το ελληνικό χρέος έφθανε στα τέλη του 2011 το 166% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ το Σεπτέμβριο, και στόχος του Νέου Προγράμματος είναι η μείωση του σε βιώσιμα επίπεδα (120%) έως το 2020 με σκληρά μέτρα λιτότητας.

Λόγω του θέματος με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο δανειακό πρόγραμμα παραμένει αβέβαιη. Παράλληλα, τα κράτη μέλη του ΔΝΤ είναι διχασμένα ως προς την πιθανότητα για περαιτέρω χρηματοδότηση μιας χώρας που δεν έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ