Ραντεβού με την ιστορία της έχει σήμερα η χώρα καθώς στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το γνωστό Eurogroup, θα αποφασιστεί κατά πάσα πιθανότητα η νέα δανειακή συμβαση των 130 δισ. ευρώ και το κούρεμα του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI).
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χτες για συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει περίπτωση να μετάσχει και στο Eurogroup, πράγμα που δεν συνηθίζεται.
Αγκάθια ο κλειστός λογαριασμός και η εποπτεία
Στη χτεσινή συνεδρίαση της προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας του Eurogroup, με τη συμμετοχή του Γιώργου Ζανιά, σημειώθηκε πρόοδος αν και έμειναν ανοιχτά καυτά θέματα όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που αμφισβητείται από το ΔΝΤ, ο ειδικός κλειστός λογαριασμός που ζητούν οι Γερμανοί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους αλλά και ο τρόπος με το οποίο θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία του ελληνικού προγράμματος.
Με λίγα λόγια, οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα που θα δοθούν με το νέο δάνειο δεν θα πέσουν ξανά στο βαρέλι δίχως πάτο, όπως έλεγε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την προηγούμενη εβδομάδα. Για να το πετύχουν αυτό, ειδικά οι χώρες με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα (οι λεγόμενες ΑΑΑ) δεν θα διστάσουν να απαιτήσουν ένα πλαίσιο ασφυκτικού ελέγχου της Ελλάδας, ώστε να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα προχωρήσει άμεσα στις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Νέο Μνημόνιο. Πάντως από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δεχθούν σε καμία περίπτωση επίτροπο ή επιτρόπους σε υπουργεία.
Το «σκληρό παιχνίδι» αναμένεται όμως να παιχτεί γύρω από τον ειδικό κλειστό λογαριασμό που απαιτούν οι εταίροι μας να δημιουργηθεί. Σε αυτόν τον λογαριασμό θα κατατεθούν τα 130 δισ. ευρώ και από εκεί θα γίνεται η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους χωρίς παρέμβαση της Ελλάδας.
Φήμες για αναβολή ή κατάτμηση του δανείου
Την Παρασκευή αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο, φήμες που διακινούνταν από ΜΜΕ και το Reuters έκαναν λόγο για απόπειρα ορισμένων κρατών να καθυστερήσουν τη νέα δανειακή σύμβαση ή την παροχή προσωρινού δανείου για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία τον Μάρτιο.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα, αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της: «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις, εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ΗΠΑ πιέζουν το ΔΝΤ
Στην κατεύθυνση της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης πιέζουν και οι Αμερικανοί. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ θα «ενθαρρύνουν» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσει το πράσινο φως για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας «πολύ ισχυρό» και «πολύ δύσκολο» το πακέτο λιτότητας που προβλέπει το Νέο Μνημόνιο.
«Είναι ένα πολύ ισχυρό και πολύ δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ. Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία» δήλωσε.