Την ανάγκη μετάβασης της παγκόσμιας οικονομίας σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας επισήμανε ο υπουργός περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης.
Ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες της Διεθνούς Ενεργειακής Ακαδημίας, με τίτλο «Energy Union Future Leaders", παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση, Maros Sefcovic, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η ανάπτυξη και ο πλούτος των οικονομιών μας τροφοδοτήθηκαν από τον άνθρακα, ο οποίος είχε θεωρηθεί στο παρελθόν ως το φθηνότερο καύσιμο.
Εντούτοις, σήμερα η προσέγγιση αυτή έχει αμφισβητηθεί έντονα από τις εξωτερικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκάλεσε η προαναφερθείσα ανάπτυξη και δεν θεωρήθηκε ως κόστος. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το θέμα της αλλαγής του κλίματος έχει ανατρέψει αυτήν την εικόνα και υποδεικνύει την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις εκπομπές CO2.
Πρέπει λοιπόν να μετατρέψουμε τις οικονομίες μας καθώς και τις αντίστοιχες κοινωνίες για να προχωρήσουμε σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι η διαδικασία μετάβασης στην ενέργεια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μεμονωμένα, δεδομένου ότι η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζουν σύνορα. Εξ ου και η ίδια η φύση του θέματος καθιστά την συνεργασία επιτακτική».
Εξίσου επιτακτική είναι η συνεργασία και για την ενεργειακή ασφάλεια, δεδομένου ότι η κύρια λύση και λέξη-κλειδί είναι η συνδεσιμότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα εφαρμόζει με επιτυχία για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, που ενσωματώνει τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από το Χειμερινό Πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας και την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το 2030. Οι κύριοι τομείς προτεραιότητας αυτής της στρατηγικής, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, είναι:
• Η περαιτέρω ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μίγμα. Το 2018 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί εγκατάστασης ΑΠΕ, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, ισχύος 1 GW και θα έχουν ως αποτέλεσμα επενδύσεις ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα.
• Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος υποστήριξης της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης.
• Στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής, προωθούνται μια σειρά αγωγών και υποδομών, για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των οδεύσεων (TAP, IGB, Κάθετος Διάδρομος, EastMed, αναβάθμιση Ρεβυθούσας, πλωτό τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη). Με τα έργα αυτά η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται πύλη φυσικού αερίου για τη Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια, παράλληλα με τη δημιουργία μιας νέας αγοράς στην περιοχή που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των προμηθευτών, τη βελτίωση του ανταγωνισμού και τις περισσότερες κυρίως τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους τελικούς καταναλωτές.
• Οι πολίτες τίθενται στο επίκεντρο της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που θα δημιουργήσει ένα διαφανές νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, των δήμων και των τοπικών μεσαίων επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.