Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται το Βιετνάμ προερχόμενος από την Κίνα στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ασία, ενώ η χώρα αυτή, έχει ακόμη τα σημάδια της μακρόχρονης πολεμικής σύγκρουσης, που σημάδεψε την πορεία της, σχολιάζει το CNN.
Στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου περιλαμβάνεται μία επίσκεψη στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας, το Ανόι, στο οποίο ο Τραμπ, δεν υπηρέτησε ως στρατιώτης παίρνοντας πολλαπλές αναβολές και απαλλαγές στράτευσης στην διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ. Ωστόσο, αργότερα, συνέκρινε την κοινωνική ζωή του και την δουλειά του ως εργολάβου στη Νέα Υόρκη με την αυτοθυσία των Αμερικανικών στρατιωτών στην μακρινή αυτή ασιατική χώρα.
Αναφορικά με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, η επίσκεψη αυτή του Τραμπ στο Βιετνάμ πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες μετά την επίθεση του βετεράνου Γερουσιαστή Τζον Μακέιν στον Τραμπ για τις αναβολές που πήρε στην διάρκεια της πολεμικής περιπέτειας στο Βιετνάμ. Ο Μακέιν, θεωρείται ίσως ο πιο διάσημος ήρωας του Πολέμου στο Βιετνάμ, ενώ ο ηρωισμός του έχει αμφισβητηθεί δημόσια από τον Τραμπ, προκαλώντας την οργή του βετεράνου γερουσιαστή, αλλά και επεισόδια έντονων φραστικών αντιπαραθέσεων μεταξύ τους.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί περιοχές της πόλης Ντανάνγκ που σχετίζονται ιστορικά με τον Πόλεμο του Βιετνάμ ή σχετικά μνημεία. Στην πόλη πραγματοποιείται η διάσκεψη της Οικονομικής Ανάπτυξης για την Ασία και τον Ειρηνικό (APEC). Το ίδιο ισχύει και για το Ανόι, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Τραν Ντάι Κουάνγκ.
Σε ερώτηση που έγινε σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης για το αν ο πρόεδρος Τραμπ θα επισκεφτεί την φυλακή Χόα Λο, η οποία είχε το παρατσούκλι το “Χίλτον του Ανόι” ο αξιωματούχος απάντησε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα στην διάρκεια της επίσκεψης.
Ο Τραμπ φοιτούσε την διάρκεια των γυμνασιακών του χρόνων στην ιδιωτική Στρατιωτική Ακαδημία της Νέας Υόρκης, ενώ με μία σειρά εκπαιδευτικών αναβολών και απαλλαγών υγείας, απέφυγε να στρατολογηθεί. Αφού είχε λάβει τέσσερις απαλλαγές για λόγους εκπαίδευσης, ο Τραμπ διαγνώστηκε με μία πάθηση της φτέρνας σε ηλικία 22 ετών το 1968, επτά χρόνια πριν από την λήξη του Πολέμου στο Βιετνάμ. Υπό την διάγνωση αυτή έλαβε απαλλαγή (1-Y) για ιατρικούς λόγους κι έτσι δεν μπορούσε ν’ αναλάβει στρατιωτική υπηρεσία, την ίδια χρονιά που 300.000 Αμερικανοί κατατάχθηκαν προκειμένου να υπηρετήσουν στο Βιετνάμ. Σε διάρκεια συνέντευξης του στην εφημερίδα “The New York Times” ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απαλλαγής στράτευσης που είχε λάβει, τονίζοντας ότι αυτό έγινε “μετά από επιστολή που του είχε δώσει ο γιατρός για το πρόβλημα στις φτέρνες.”
Κατά την παρουσίαση μιας βιογραφίας του, το 2015, ο Τραμπ είχε δηλώσει στον Μάικλ Ντ’ Αντόνιο ότι το πρόβλημα υγείας του “δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα, αλλά ήταν αρκετό για να δημιουργεί πρόβλημα,” ενώ τον καθιστούσε ανίκανο για την συμμετοχή του σε πορείες μεγάλων αποστάσεων. Οι στρατιωτικές αναβολές κι απαλλαγές του Αμερικανού προέδρου απασχόλησαν την προεκλογική εκστρατεία του 2016, ιδίως μετά την φραστική επίθεση που είχε κάνει ο ίδιος κατά της οικογένειας ενός πεσόντα αξιωματικού μετά την συμμετοχή της στο Κεντρικό Συνέδριο των Δημοκρατικών.
Ωστόσο, ο Τραμπ φαίνεται να έχει ενοχληθεί από το σχόλιο του Μακέιν στην διάρκεια συνέντευξης του (CSPAN) κατά την οποία άσκησε κριτική κατά αυτών “με το υψηλότερο επίπεδο εισοδήματος” που απέφυγαν την στρατολόγηση τους, αφού βρήκαν έναν γιατρό “που θα βεβαίωνε ότι είχαν μια ορθοπεδική πάθηση.” Ωστόσο, ο Μακέιν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ κατά την ίδια συνέντευξη. Ο γερουσιαστής διευκρίνισε ότι δεν μιλούσε για τον Τραμπ, ενώ αργότερα πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε την στρατιωτική κατάταξή του.
Ο Ρικ Γουέιντμαν, αρμόδιος διευθυντής για πολιτικά και κυβερνητικά θέματα στην Ένωση Βετεράνων Πολέμου του Βιετνάμ δήλωσε: “Ό,τι συνέβη τότε αποτελεί παρελθόν και δεν μπορεί κάποιος να το αλλάξει, ενώ τώρα ο ίδιος έχει την δύναμη να δρομολογήσει εξελίξεις.” Ο Γουέιντμαν υπηρέτησε στο Υγειονομικό του στρατού των ΗΠΑ, στην διάρκεια του πολέμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα θέσει τα ζητήματα που απασχολούν τους βετεράνους στρατιώτες των ΗΠΑ, όπως η ανάληψη κοινής δράσης για την αναγνώριση των Αμερικανών στρατιωτών που χάθηκαν στην διάρκεια των μαχών.
Σύμφωνα με τους βετεράνους, υπάρχουν ακόμη 1.602 αγνοούμενοι Αμερικανοί στρατιώτες που έπεσαν κατά τις σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις του αιματηρού Πολέμου στο Βιετνάμ.
Ωστόσο, αφού απέφυγε την στρατολόγηση του, ο Τραμπ χρόνια μετά συνέκρινε τα επαγγελματικά και τα κοινωνικά επιτεύγματά του με την προσπάθεια όσων έλαβαν μέρος στον αναφερόμενο πόλεμο.
Ο Τραμπ υποστήριξε το 2015 ότι ο Μακέιν δεν ήταν ήρωας πολέμου, επειδή ακριβώς αιχμαλωτίστηκε στην διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ. “Δεν είναι ήρωας πολέμου. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν αιχμαλωτιστεί. Εντάξει; Μισώ να το λέω αυτό,” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τραμπ, οξύνοντας την αντιπαράθεσή του με τον Μακέιν, που υπηρέτησε στο ναυτικό των ΗΠΑ μέχρι το 1981, ενώ ήταν φυλακισμένος στην φυλακή Χόα Λο.
Με δεδομένη την νομοθετική στασιμότητα που χαρακτηρίζει την περίοδο άσκησης της προεδρικής εξουσίας του Τραμπ από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία έχουν άμεση ανάγκη από τις θετικές ψήφους των 52 γερουσιαστών που ελέγχουν προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και ν’ αντιστραφεί το κλίμα της αρνητικής πολιτικής δυναμικής.
Ομως, ο Μακέιν ήταν μεταξύ των γερουσιαστών που καταψήφισαν το περασμένο καλοκαίρι το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare), ενώ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την αύξηση του ομοσπονδιακού ελλείμματος, από το οικονομικό κόστος των φοροαπαλλαγών που προτείνονται από τους Ρεπουμπλικάνους.
Τραμπ: H Ασία δεν μπορεί να γίνει όμηρος του Κιμ
«Η Αμερική πρώτα»: ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα από το Βιετνάμ το προεκλογικό του σύνθημα, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα ανεχθούν πλέον» τις άνισες εμπορικές συναλλαγές.
Ο Τραμπ έφτασε σήμερα στην παράκτια πόλη Ντανάνγκ για την ετήσια σύνοδο των χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) και τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψω πλέον να εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ».
Ωστόσο εξήρε τις συναντήσεις που είχε στο Πεκίνο την προηγουμένη για το εμπόριο και για το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζοντάς τες «πολύ παραγωγικές», ενώ τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν ότι η επίσκεψη Τραμπ στη χώρα αποτέλεσε την αρχή ενός «νέου σχεδίου δράσης» στην αντιμετώπιση των διμερών σχέσεων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πίεσε την Κίνα να κάνει περισσότερα για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας και πρόσθεσε ότι το διμερές εμπόριο δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ, όμως χαιρέτισε τη δέσμευση του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ να ανοίξει περισσότερο την αγορά της χώρας στις ξένες επενδύσεις.
Λίγο πριν αναχωρήσει για το Βιετνάμ ανήρτησε ένα μήνυμα στο Twitter στο οποίο ανέφερε ότι δεν κατηγορεί την Κίνα για το εμπορικό χάσμα μεταξύ των δύο χωρών: «Δεν κατηγορώ την Κίνα, κατηγορώ την ανικανότητα των προηγούμενων (αμερικανικών) κυβερνήσεων που επέτρεψαν στην Κίνα να εκμεταλλευθεί τις ΗΠΑ στο θέμα του εμπορίου, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο οι ΗΠΑ να χάνουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Πώς μπορείς να κατηγορήσεις την Κίνα που εκμεταλλεύθηκε ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα; Κι εγώ το ίδιο θα είχα κάνει».
Ανάλογη στάση στο θέμα του εμπορίου κράτησε και κατά την ομιλία του ενώπιον των ηγετών των χωρών μελών του APEC. «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τη χρόνια εμπορική εκμετάλλευση», τόνισε ο Τραμπ.
«Θα βάζω πάντα την Αμερική πρώτα, με τον ίδιο τρόπο που ελπίζω ότι όλοι εσείς σε αυτό το δωμάτιο θα δίνετε προτεραιότητα στις δικές σας χώρες», πρόσθεσε.
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην περιοχή ήταν πολυαναμενόμενη, με τους περιφερειακούς ηγέτες να είναι ακόμη υπό το σοκ της αναπάντεχης αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ασίας- Ειρηνικού (TPP), μια απόφαση που έλαβε ο Τραμπ μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας.
Ενώπιον των ηγετών της περιοχής ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα υπογράφουν πλέον «μεγάλες συμφωνίες που τους δένουν τα χέρια και τις αναγκάζουν να αποκηρύσσουν την κυριαρχία τους».
Η συμφωνία αυτή θεωρούνταν αντίβαρο στην επεκτεινόμενη επιρροή της Κίνας και υπεγράφη το 2015 έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ 12 χωρών της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού, που εκπροσωπούν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.
Με προεξάρχουσα την Ιαπωνία, οι έντεκα εναπομείνασες χώρες διαπραγματεύονται από χθες με στόχο να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ.
Εκτός από τα οικονομικά θέματα ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί οι ηγέτες της περιοχής να αντιμετωπίζουν ενωμένοι τα υπόλοιπα ζητήματα, εκτιμώντας ότι η Ασία δεν μπορεί να γίνει όμηρος του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.
«Το μέλλον αυτής της περιοχής και των καταπληκτικών κατοίκων της δεν μπορούν να γίνουν όμηροι των φαντασμάτων βίαιης κατάκτησης ενός δικτάτορα και της πυρηνικής απειλής», τόνισε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ