Ο Δημήτρης Κουφοντίνας στις 12 σήμερα το μεσημέρι θα μετρά το πρώτο 24ωρο ελευθερίας του και το συμβούλιο των φυλακών που του παραχώρησε αυτή την άδεια θα μετρά πλήθος αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.
Η χορήγηση άδειας στον εκτελεστή της 17Ν, μάλιστα, φέρεται να πήρε και διπλωματικές διαστάσεις ως υπόθεση, καθώς χθες το βράδυ έντονη ήταν η αντίδραση των χωρών που είχαν θύματα από τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης. ΗΠΑ, Βρετανία και Τουρκία αντέδρασαν με σφοδρότητα.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Φοβόμαστε μήπως δεν ξαναγυρίσει στη φυλακή
Σε μια συγκυρία που οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Αθήνας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους (μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον), η άδεια Κουφοντίνα ήρθε να ρίξει σκιά.
«Κάτι συνέβη σήμερα στην Ελλάδα που μας προκάλεσε πρωτοφανή ανησυχία. Και αυτό είναι ότι η Ελλάδα απελευθέρωσε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη της οργάνωσης "17 Νοέμβρη". Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή τού καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έλαβε διήμερη άδεια από ελληνική φυλακή. Εχει καταδικαστεί για αρκετές δολοφονίες, μεταξύ των οποίων αυτής του Γουίλιαμ Νορντίν αλλά και του Ρόναλντ Στούαρτ», είπε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συμπλήρωσε: «Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την υπόθεση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση».
Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος τόνισε ότι ορισμένα μέλη της «17 Νοέμβρη» που είχαν βγει με άδεια στο παρελθόν στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. «Προφανώς έχουμε ανησυχία για αυτό», τόνισε.
Ακολούθησε η εξής ερώτηση από Αμερικανό δημοσιογράφο: «Για να καταλάβουμε, αφέθηκε ελεύθερος μόνο για δύο μέρες και μετά θα γυρίσει πίσω;». Η εκπρόσωπος απάντησε: «Έτσι έχουμε καταλάβει, αλλά με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες που έχουμε, ανησυχούμε ότι δεν θα γυρίσει πίσω».
Αμερικανός πρέσβης: Η απόφαση ατιμάζει τη μνήμη των νεκρών
«Ενώνω τη φωνή μου με άλλες ανά την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα για την απογοητευτική απόφαση της άδειας ενός καταδικασμένου τρομοκράτη, δολοφόνου και ηγέτη της "17 Νοέμβρη"» έγραψε στο Τwitter ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και συμπλήρωσε: «Οι δημοκρατίες μας βασίζονται στους ανεξάρτητους δικαστικούς θεσμούς, αλλά η σημερινή άδεια ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους».
I add my voice to those from across Greece’s political spectrum deploring prison council decision to release a convicted terrorist, murderer & N17 leader. Our democracies rest on independent judicial institutions, but today’s furlough dishonors the victims memory & their families pic.twitter.com/KuYp831GMP
Βρετανίδα πρέσβειρα: Βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση
«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων», έγραψε χαρακτηριστικά η κυρία Σμιθ.
Το tweet της συνοδεύεται από πλακέτα για τον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την 17Ν.
Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητεύμενοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων. pic.twitter.com/QOVIRQCjQP
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη ατιμάζει τη μνήμη των διπλωματών μας
Ανακοίνωση για τον Κουφοντίνα εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει ότι είναι αδιανόητο πώς ένας τρομοκράτης που έχει σκοτώσει διπλωμάτες έχει το δικαίωμα να απολαύσει μια τέτοια ρύθμιση.
«Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη λύπη μας ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο υπαρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία του Τούρκου διπλωμάτη Τσετίν Γιοργκού το 1991 και για την απόπειρα δολοφονίας του διπλωματικού υπαλλήλου Ντενίζ Μπουλούκμπαση, αλλά και για τη συμμετοχή στη δολοφονία του δεύτερου σύμβουλου της τουρκικής πρεσβείας Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, βγήκε από τη φυλακή σήμερα (9 Νοεμβρίου) για ένα διάστημα δύο ημερών» γράφει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Είναι αδύνατο να γίνει κατανοητό πώς ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα αφαιρέσει τις ζωές των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια τέτοια ρύθμιση. Η ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη ατιμάζει τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».
Θύελλα αντιδράσεων και στην Ελλάδα
Η χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε οργή στους συγγενείς των θυμάτων της 17Ν και πολιτική θύελλα.
Μετά τις πρώτες αντιδράσεις που υπήρξαν στο άκουσμα της είδησης περί χορήγησης διήμερης άδειας στον εκτελεστή της 17Ν, οι εικόνες από την έξοδο του τρομοκράτη από τις φυλακές προκάλεσαν νέο κύκλο αντιδράσεων, οι οποίες μάλιστα εκφράστηκαν και στη Βουλή.
Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί τον μεγαλύτερο δολοφόνο της χώρας, το πιστόλι της "17 Νοέμβρη", να βγαίνει από τη φυλακή» και προσέθεσε: «Ο Κουφοντίνας δηλώνει αμετανόητος. Είναι ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Καλεί νέους ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι. Αυτό επιβραβεύουμε σήμερα; Ζητώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το θέμα».
Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή εξαπέλυσε και η Ντόρα Μπακογιάννη. «Αυτή η παρουσία σας εδώ προβλημάτισε πάρα πολύ, δεν δικαιούστε να παριστάνετε πως δεν ξέρετε. Είμαι μία απλή βουλευτής η οποία αναρωτιέται τι άλλαξε, κύριε Κοντονή, από τότε που ο Κουφοντίνας ζητάει άδειες και δεν τις έπαιρνε με το ίδιο νομοθετικό πλαίσιο. Όσο το θέμα αφορά άλλους, είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε μεγάλους λόγους. Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο απ’ όλα, κ. Κοντονή, είναι η επιλεκτική σας ευαισθησία. Την απόφαση για την Ηριάννα τη στηλιτεύσετε, δεν ήταν δικαστική απόφαση τότε; Περίμενα από εσάς σήμερα να σηκωθείτε πάνω και να πείτε "λυπούμαστε, δεν συμφωνούμε". Να πείτε "εμείς πολιτικά καταδικάζουμε την απόφαση, ασχέτως τι λέει ο νόμος"».Μάλιστα, η κυρία Μπακογιάννη προχώρησε ακόμα περισσότερο και μίλησε για παρεάκι των συλλογικοτήτων του Ρουβίκωνα και του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχετε τα κότσια να το κάνετε, γιατί όλο το παρεάκι με τις συλλογικότητες, τον Ρουβίκωνα και τα λοιπά είμαστε όλοι ένα και τα καλύπτουμε. Όταν είναι να καταδικάσετε έναν άνθρωπο που σκότωσε 11 ανθρώπους, κρύβεστε, κύριε Κοντονή. Αίσχος».
Ο Σταύρος Κοντονής εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ενώ αποδέχεται τον θεσμό των αδειών δεν τις θέλει για αυτούς με τους οποίους διαφωνεί, ενώ τόνισε ότι λυπάται για την τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη και ότι η κυβέρνηση ουδέποτε επιδοκίμασε δολοφονικές ενέργειες και ουδέποτε έστερξε ως συμπαραστάτης σε τέτοιες καταστάσεις.
Στο θέμα αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τηΦώφη Γεννηματά να δηλώνει ότι η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως «η Δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις».
Επίσημη αντίδραση από τον πρωθυπουργό δεν υπήρξε. Ωστόσο, βλέποντας το κλίμα ήδη πολωμένο και τη ΝΔ να ποντάρει στην ατζέντα για τα θέματα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας είχε σπεύσει να προϊδεάσει κατά την πρόσφατη ομιλία του στην Κοινοβουελυτική Ομάδα και να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση εγγυάται απολύτως την ασφάλεια του συνόλου των πολιτών και, ταυτόχρονα, ότι «εγγυάται και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του καθενός ξεχωριστά».
Το Μαξίμου επέλεξε, από την πλευρά του, να απαντήσει με άμυνα. Και να επικαλεστεί -και για την περίπτωση Κουφοντίνα- αυστηρά το νομικό πλαίσιο, αποφεύγοντας ευθέως να σχολιάσει πολιτικά την απόφαση του δικαστηρίου.
Αντιθέτως, ο «συγκυβερνήτης» του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, πήρε σαφείς αποστάσεις, εκφράζοντας μέσω Τwitter -και μάλιστα κάθετα- τη διαφωνία του. Αρμόδιες πηγές, πάντως, σε επικοινωνία τους με το iefimerida αρκέστηκαν απλώς να σχολιάσουν πως «είναι σεβαστή η άποψή του».