Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα ότι έθεσε υπό κράτηση έναν άνδρα και μια γυναίκα από τη νησιωτική αυτή χώρα για διασυνδέσεις με ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις με βάση τον αυστηρό νόμο για την ασφάλεια, ο οποίος επιτρέπει την φυλάκιση χωρίς να προηγηθεί δίκη.
Ο 25χρονος Αμπού Ταλά μπιν Σαμάντ είναι μέλος της ισλαμιστικής οργάνωσης της νοτιοανατολικής Ασίας, της Τζεμάα Ισλαμίγια, και εκπαιδεύτηκε σε σχολεία της περιοχής που συνδέονται με την οργάνωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων.
Το υπουργείο προσθέτει ότι η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης συνεργάστηκε με μια "περιφερειακή κυβέρνηση" για την απέλασή του στη νησιωτική χώρα ώστε να συλληφθεί, ωστόσο δεν κατονομάζει την κυβέρνηση αυτή.
"Είχε στόχο να εκτελέσει τις όποιες εντολές του έδιναν οι ηγέτες της οργάνωσης, περιλαμβανομένου του ένοπλου τζιχάντ, και να θυσιάσει τη ζωή του για την υπόθεση της Τζεμάα Ισλαμίγια", ανέφερε το υπουργείο.
Η συλληφθείσα είναι μια υποστηρίκτρια του Ισλαμικού Κράτους. Η 38χρονη Μουναβάρ Μπαϊγκ Αμινά Μπεγκάμ είναι από τη Σιγκαπούρη με ινδική καταγωγή. Πρόκειται για την δεύτερη γυναίκα στη νησιωτική χώρα, η οποία συλλαμβάνεται με βάση τον Νόμο περί Εσωτερικής Ασφαλείας.
"Είναι υποστηρίκτρια του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία και είχε πρόθεση να μεταβεί σε εμπόλεμη ζώνη για να πολεμήσει με τον ISIS", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου και προσθέτει ότι "για να επηρεάσει άλλους να υποστηρίξουν τον ISIS, η Αμινά αναρτούσε υλικό με τρομοκρατικό περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο...ενθάρρυνε τους άλλους χρήστες να πολεμήσουν και να πεθάνουν ως μάρτυρες".
Καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την εξάπλωση της ένοπλης δράσης, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των συλλήψεων υπόπτων με βάση τον συγκεκριμένο νόμο.
Τουλάχιστον 14 ριζοσπαστικοποιημένοι πολίτες της Σιγκαπούρης έχουν τεθεί υπό περιορισμό ή υπό κράτηση με βάση τον νόμο από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.
Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου χρόνου ότι τα δύο προηγούμενα έτη απέλασε σχεδόν 70 ξένους, περιλαμβανομένων πέντε οικιακών βοηθών, που θεωρούνταν ριζοσπαστικοποιημένοι.
Οι αρχές στη γειτονική Ινδονησία, την χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων, ανακοίνωσαν τον περασμένο χρόνο την σύλληψη έξι Ινδονήσιων υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι σχεδίαζαν επιθέσεις στη Σιγκαπούρη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ