«Καμπανάκι» από τους Γιατρούς του Κόσμου για τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη - iefimerida.gr

«Καμπανάκι» από τους Γιατρούς του Κόσμου για τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρώπη αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του διεθνούς δικτύου των Γιατρών του Κόσμου.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα και συνεντεύξεις που συγκεντρώθηκαν από 43.286 ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις κλινικές και τα λοιπά προγράμματα της οργάνωσης σε 14 χώρες το 2016. Στους ασθενείς περιλαμβάνονται πολίτες της εκάστοτε χώρας και μετανάστες, δηλαδή πολίτες χωρών εκτός ΕΕ ή Ευρωπαίοι που μετανάστευσαν σε άλλα κράτη-μέλη. Επίσης, περίπου το 25% από τους ασθενείς είναι ανήλικοι. Πάνω από το 50% των ερωτηθέντων περιέγραψε πως υπήρξε θύμα βίας, ενώ περισσότεροι από το 60% των ασθενών που κατεγράφησαν ως γονείς ανηλίκων, διαχωρίστηκαν από κάποια ή από όλα τα παιδιά τους.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών (89%) ανέφερε ότι αναγκάζεται να επιβαρυνθεί με το οικονομικό κόστος της ιατρικής φροντίδας τους, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν το απαραίτητο εισόδημα ώστε να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Πολλοί τόνισαν πως δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στα διοικητικά εμπόδια των εθνικών συστημάτων υγείας, ενώ κάποιοι, λόγω μη κατανόησης της γλώσσας ή μη ισότιμης μεταχείρισης, εγκατέλειπαν κάθε προσπάθεια φοβούμενοι ακόμα και τη σύλληψη.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης, αποκλίσεις στα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των παιδιών στην Ευρώπη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης των συνιστάμενων επιπέδων ανοσοποίησης. Κάνει έκκληση για μια πιο προοδευτική και ισότιμη προσέγγιση της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην πρωτοβάθμια, προγεννητική και μεταγεννητική περίθαλψη, στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και στην εν γένει προαγωγή της υγείας.

Τα δεδομένα στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν από έξι ανοιχτά πολυϊατρεία της οργάνωσης σε Αθήνα, Πέραμα, Χανιά, Λέσβο, Πάτρα και Θεσσαλονίκη. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος Προάσπισης και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων της οργάνωσης στην Ελλάδα, Στάθης Πουλαράκης, «το κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζονται οι ασθενείς μας, από όπου κι αν προέρχονται είναι πως όλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες».

Η έκθεση αναδεικνύει εξάλλου την υποχώρηση των ευρωπαϊκών κρατών από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για καθολική κάλυψη υγείας εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη. Η οργάνωση προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους για καθολική ιατρική κάλυψη. Επίσης, επικρίνει χώρες όπως η Βρετανία, που χρησιμοποίησαν την υγειονομική περίθαλψη ως μέσο ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ