Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η αποκάλυψη ότι στα περιβόητα Paradise Papers, περιλαμβάνεται και το όνομα της συζύγου του Προέδρου της ΝΔ κ. Μαρέβα Μητσοτάκη-Γκραμπόφσκι, ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας στα νησιά Κέϊμαν της Καραϊβικής, από το 2010 έως και το 2012.
Τα Paradise Papers, προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση, με το που δημοσιοποιήθηκαν ύστερα από μακρά έρευνα του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ των Δημοσιογράφων Έρευνας(ICIJ), το οποίο αποτελείται από 96 μίντια σε 67 χώρες. Στον μακρύ κατάλογο όσων διατηρούν τέτοιους λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους, εκτός από διεθνείς μεγαλοεπιχειρηματίες και εταιρίες, περιλαμβάνονται η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, πρωθυπουργοί, υπουργοί, κυβερνητικοί και κομματικοί αξιωματούχοι από πλείστες όσες χώρες του κόσμου. Ανάμεσά τους, 130 Έλληνες, μεταξύ των οποίων «φιγουράρει» ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού εφοπλισμού.
Το όνομα της συζύγου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται ότι διατηρούσε τέτοιο λογαριασμό. Πριν από μήνες, το είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος κ. Βαξεβάνης. Η ίδια η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, σε δήλωσή της στην εφημερίδα «Έθνος» που δημοσίευσε χθες, με αφορμή το παγκόσμιο σάλο που προκάλεσε η υπόθεση των «Εγγράφων του Παραδείσου», ότι περιλαμβάνεται και το δικό της όνομα, εξηγεί με επιχειρήματα ότι πράγματι, ως ελεύθερη επιχειρηματίας περί τα χρηματοοικονομικά, μετείχε κατά 50% σε offshore εταιρία στα νησιά Κέϊμαν, χωρίς δικαίωμα υπογραφής και χωρίς να μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο, από το 2010 (περίοδο που ήταν επισήμως σε διάσταση με τον σημερινό Πρόεδρο της ΝΔ) μέχρι το 2012, οπότε και εδόθη εντολή να κλείσει ο λογαριασμός, ο οποίος και αποδεδειγμένα παρέμεινε ανενεργός, μέχρι την διαδικαστική οριστική κατάργησή του το 2015.
Τα επιχειρήματα
Η κ. Μητσοτάκη, στην μακρότατη και στοιχειοθετημένη απάντησή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητα μου στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα». Ακόμη, εξηγεί πως «η εν λόγω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία Goldman Sachs Execution & Clearing LP και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα JP Morgan London. Ο θεσμικός ρόλος των δύο αυτών παγκοσμίου κύρους τραπεζικών λογαριασμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους τους απαραίτητους Anti Money Laundering (AML) ελέγχους, δηλαδή τους ελέγχους διασφάλισης «μη ξεπλύματος χρήματος». Επιπλέον όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Λογιστές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται. Όλες οι πληρωμές γίνονταν απευθείας απο τον θεματοφύλακα του αμοιβαίου κεφαλαίου και όχι από τον investment manager, ο οποίος δεν κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε μη συνεργάσιμο φορολογικό κράτος. Στη διετία που ήταν ενεργό το αμοιβαίο κεφάλαιο (Ιούνιος 2010- Ιούνιος 2012), λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε αρνητικά αποτελέσματα και εξαιτίας της ζημιογόνας λειτουργίας του έκλεισε και τα χρήματα επεστράφησαν με ζημία στους επενδυτές από την τράπεζα JP Morgan London. Η αμοιβή της εταιρείας ήταν εναρμονισμένη με τη συνήθη πρακτική»
Γνωστή και νόμιμη διαδικασία
Η δημιουργία τέτοιων λογαριασμών για την εξασφάλιση μικρότερης φορολογίας των δικαιούχων, προσώπων και επιχειρήσεων, είναι μια ευρέως γνωστή διαδικασία, απολύτως νόμιμη. Το ζήτημα, είναι αν ταυτόχρονα είναι και... ηθική, αφού έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται τεράστιων φορολογικών εσόδων κράτη (και κοινωνίες...), που υπολογίζονται σε 350 δισ ευρώ!
Τα Paradise Papers, ωστόσο, δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση και συνάφεια με τα Panama Papers, τα οποία υποκρύπτουν καραμπινάτες παρανομίες και κολάσιμες ενέργειες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι
«αυτό το νέο σκάνδαλο αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, ότι ορισμένες επιχειρήσεις και πλούσιοι ιδιώτες είναι έτοιμοι για όλα προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους», ενώ και ο διευθυντής του ΟΟΣΑ κ. Πασκάλ Σαίντ Αμάν, τόνισε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες δεν το ανέχονται άλλο. Και έχουν δίκιο: είναι αβάσταχτο! Τα Panama Papers ήταν σκάνδαλο παρανομίας. Τα Paradise Papers είναι κάτι πιο ραφινάτο, πιο διακεκριμένο, πιο δουλεμένο, δείχνει να βρίσκεται στα νόμιμα μονοπάτια».
Στάση αναμονής...
Για την ώρα, τόσο τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, όσο κι η ίδια η κυβέρνηση, κρατούν για το θέμα χαμηλούς τόνους χωρίς κορώνες και υπερβολές, χωρίς αυτό να αποκλείει κάποια στιγμή που η κυβέρνηση θα επιλέξει, να το εκμεταλλευθεί για επικοινωνιακούς λόγους. Και όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ήταν προετοιμασμένος για το θέμα που θα ξεσπούσε με την ανάμειξη του ονόματος της Μαρέβα Μητσοτάκη, εξ ου και, κατά την εκτίμηση πολιτικών κύκλων, με το που «έσκασαν» τα Paradise Papers στην παγκόσμια επικαιρότητα, ήταν ο πρώτος ηγέτης που με... τηλεοπτικό του διάγγελμα έσπευσε να στηλιτεύσει την υπόθεση και να μιλήσει για εμμονή στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς...