Ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε αργά χθες Δευτέρα μια έκθεση κόλαφο για τη Σρι Λάνκα, όπου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2009 στο τέλος της σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Τίγρεων Ταμίλ οι οποίοι πιθανώς έπεσαν "θύματα εγκλημάτων πολέμου" και "εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας".
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διατάξει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τους θανάτους αυτούς που προκλήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές Ταμίλ αλλά αποφάσισε ότι θα έπρεπε να διενεργηθεί μια "εξέταση" της ανθρωπιστικής δράσης και προστασίας των αμάχων από τον ΟΗΕ κατά το τέλος του πολέμου στη Σρι Λάνκα το 2009.
Η Σρι Λάνκα δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των αυτονομιστών Ταμίλ τελείωσε με ήττα των αυτονομιστών.
Στην έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες επικρίνουν τον ΟΗΕ γιατί δεν παρείχε επαρκή προστασία στους αμάχους.
"Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων βρήκε αξιόπιστους ισχυρισμούς που, αν εξακριβωθούν, δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των διεθνών δικαιωμάτων διαπράχθηκε ταυτόχρονα από την κυβέρνηση στη Σρι Λάνκα και τους Τίγρεις Ταμίλ. Ορισμένες από τις παραβιάσεις αυτές μπορούν να περιληφθούν στην κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας", επισημαίνει η έκθεση.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις "βομβάρδισαν συστηματικά νοσοκομεία στις γραμμές του μετώπου", παρότι το πού βρίσκονταν οι νοσηλευτικές εγκαταστάσεις ήταν γνωστό. "Σκόπιμα" υποτίμησαν τον αριθμό των αμάχων στις εμπόλεμες περιοχές. "Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2009. Πολλοί πέθαναν στη σφαγή των τελευταίων ημερών".
Γύρω στα τέλη του πολέμου, "σχεδόν 330.000 άμαχοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι σε μια περιοχή που περιοριζόταν ασταμάτητα, έχοντας γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς αλλά κρατούνταν όμηροι από τους Ταμίλ", που έχασαν τον πόλεμο το Μάιο του 2009.
Η κυβέρνηση βομβάρδισε αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες", όπου είχε ενθαρρύνει τους άμαχους να συγκεντρωθούν. "Βομβάρδισε το κέντρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις γραμμές διανομής τροφίμων και βομβάρδισε κοντά σε πλοία του Ερυθρού Σταυρού που έφθαναν για να περιθάλψουν τραυματίες και συγγενείς τους", αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε παρά τις ισχυρές πιέσεις της Σρι Λάνκα.
"Προχώρησε σε βομβαρδισμούς παρότι γνώριζε τις συνέπειές τους και από τα δικές της υπηρεσίες πληροφοριών και από τις ανακοινώσεις του ΟΗΕ, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανισμών. Τα περισσότερα θύματα τις τελευταίες ημέρες του πολέμου ήταν από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων", αναφέρει η έκθεση.
Χιλιάδες παιδιά "σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς" και πολλοί ηλικιωμένοι έμειναν στις περιοχές αυτές, ενώ οι οικογένειές τους έφυγαν".
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων συγκροτήθηκε από τον Ινδονήσιο Μαρζούκι Νταρσμάν, τον Αμερικανό Στίβεν Ράτνερ και τη Νοτιοαφρικανή Γιασμίν Σοόκα.
Η έκθεση του ΟΗΕ "αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της για να διενεργήσει μια πραγματική έρευνα ούτε έδειξε ότι είχε την πρόθεση να το πράξει". Η ανάγκη να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη διεθνής έρευνα είναι "επιτακτική", τονίζεται.
Η έκθεση αναφέρει σαφώς ότι η Σρι Λάνκα θα πρέπει να διενεργήσει "πραγματικές έρευνες" για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τις δύο πλευρές.
Από την άλλη πλευρά η Σρι Λάνκα "οφείλει να σταματήσει όλες τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν από το κράτος", "να διευκολύνει να δοθούν οι σοροί των νεκρών στις οικογένειές τους, να στηρίξει τους επιζήσαντες και να απελευθερώσει όλους όσους εκτοπίστηκαν".
"Η κυβέρνηση οφείλει να διεξαγάγει έρευνα και να ενημερώσει σχετικά για όσους εξαφανίστηκαν, για την τύχη τους ή τον εντοπισμό τους", να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων ακόμη κρατούνται.
Σύμφωνα με άλλη σύσταση "η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα πρέπει να αναγνωρίσει δημόσια και επίσημα το ρόλο της στο θάνατο πολλών αμάχων στα τέλη του πολέμου" και να δώσει αποζημιώσεις.