Έτοιμος για το μεγάλο comeback στην ιταλική πολιτική σκηνή είναι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την νίκη στη Σικελία του κεντροδεξιού συνασπισμού, που τον φέρνει σε πλεονεκτική θέση ενόψει των εθνικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης.
Τοπικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν την αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής στη Σικελία πρόβα τζενεράλε ενόψει των βουλευτικών εκλογών, καθώς η ιταλική μεγαλόνησος ταλανίζεται από υψηλή ανεργία, μεγάλα χρέη και αναιμική οικονομική ανάπτυξη - τα ίδια δηλαδή προβλήματα που απασχολούν ολόκληρη τη χώρα- ενώ ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξε, όπως εκτιμούν αναλυτές, και το μεταναστευτικό.
Ο Νέο Μουσουμέτσι, υποψήφιος του προσφάτως συγκροτηθέντος κεντροδεξιού συνασπισμού που συστεγάζει τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι και τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Λέγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας, επικράτησε με ποσοστό λίγο κάτω του 40% αφήνοντας πέντε μονάδες πίσω του τον Τζιανκάρλο Καντσελιέρι του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρια, ενώ τρίτο και καταϊδρωμένο (με περίπου 18,5%) ήρθε το κυβερνών κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που «πληρώνει τα σπασμένα» της προσφυγικής κρίσης στη χώρα. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς Σικελούς δεν πήγαν να ψηφίσουν.
«Όπως ζήτησα η Σικελία επέλεξε το δρόμο της πραγματικής, σοβαρής, εποικοδομητικής αλλαγής στη βάση της εντιμότητας, της ικανότητας και της εμπειρίας», σχολίασε ο Μπερλουσκόνι σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.
Η Σικελία είναι παραδοσιακό προπύργιο της Κεντροδεξιάς, αλλά οι έριδες στο στρατόπεδό της επέτρεψαν στο Δημοκρατικό Κόμμα να το αλώσει το 2012. Αυτή τη φορά ο Μπερλουσκόνι κατάφερε να ενώσει το συνασπισμό του, ενώ οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του της Λέγκας του Βορρά και των Αδελφών της Ιταλίας κατέβηκαν με σκληρές θέσεις στο μεταναστευτικό αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιο θα πράξουν και στις εθνικές εκλογές.
Το αποτέλεσμα φέρνει ξανά στο προσκήνιο τον 81χρονο Μπερλουσκόνι, η καριέρα του οποίου έχει σημαδευτεί από ποικίλα σκάνδαλα τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που χρημάτισε τέσσερις φορές πρωθυπουργός, απείχε από την κεντρική πολιτική σκηνή της Ιταλίας μετά την αποπομπή του από τη βουλή προ τετραετίας λόγω της καταδίκης του για φορολογική απάτη.
Ο πρώην καβαλιέρε δεν μπορεί, βέβαια, λόγω εκείνης της καταδίκης, να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα. Ελπίζει, όμως, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα άρει την απαγόρευση όταν θα συνεδριάσει σχετικά στα τέλη του χρόνου.
Ο Μπερλουσκόνι επέστρεψε στο παιχνίδι μετά από μια εγχείρηση ανοικτής καρδιάς τον περασμένο χρόνο και μάλιστα έκανε δυναμική προεκλογική εκστρατεία υπέρ του κεντροδεξιού συνασπισμού στη Σικελία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμη κι αν δεν μπορέσει να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές μετά από ενδεχόμενη αρνητική απόφαση της δικαιοσύνης, θα εξακολουθήσει να ασκεί μεγάλη επιρροή αν η κεντροδεξιά επικρατήσει σε πανεθνικό επίπεδο.
Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στη Σικελία συνιστά από την άλλη πλήγμα για τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, καθώς πληθαίνουν οι φωνές γκρίνιας από ολοένα και περισσότερα στελέχη της Κεντροαριστεράς, που δεν αποκλείεται να αμφισβητήσουν την ηγεσία του.
Η κεντροαριστερή κυβέρνηση έκανε μεν προσπάθειες να περιορίσει τις ροές μεταναστών από τη Λιβύη, αλλά το θέμα είχε ήδη προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, πέρα από τις άγριες εσωκομματικές κόντρες στο PD.
Στο στρατόπεδο του Κινήματος 5 Αστέρια, που έδωσε σκληρή μάχη για να αλώσει την πρώτη περιφέρεια μετά από ένα σερί νικών σε δημοτικές εκλογές τα τελευταία χρόνια, ελπίζουν ότι παρά τη δεύτερη θέση στη Σικελία θα καταφέρουν να επικρατήσουν στις εθνικές εκλογές.
Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν, βέβαια, προβάδισμα στην Κεντροδεξιά. Αλλά με την πρόσφατα αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποκλείεται καμία παράταξη να κερδίσει την αυτοδυναμία και να οδηγηθεί η χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο.