Το στέλεχος που θα αντικαταστήσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος ανοίγει πανιά για την Ευρώπη μετά την «ισχυρή συντροφική θύελλα», αναζητά ο πρωθυπουργός.
Αν -όπως όλα δείχνουν- η υποψηφιότητα Μουζάλα προχωρήσει τότε το πρόσωπο που θα αναλάβει το υπουργείο, θα κληθεί και τα νησιά να αποσυμφορήσει, και αποτελεσματικό να είναι ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά ζητήματα και την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ατζέντα των δικαιωμάτων, αποτελεί προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου.
Δεδομένης την μαζικής επίθεσης που εξαπέλυσε η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Γιάννη Μουζάλα, δε θα ακουγόταν καθόλου περίεργο να επέλεγε ο πρωθυπουργός να τον διατηρήσει στη θέση του, μόνο και μόνο για να μη δείξει ότι κηδεμονεύεται ως προς τις επιλογές του από την τάση των 53. Ωστόσο, επειδή ο κ.Μουζάλας δεν μπορεί να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, η αντικατάστασή του συζητείται και αρκετοί αναμένουν ότι η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, θα επιφέρει κι άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έτσι ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μπορέσει να σηματοδοτήσει το restart που επιθυμεί.
Η περίπτωση του Νίκου Φίλη
Η μεγάλη – και υπόγεια- μάχη όμως δίνεται για τα χαρακτηριστικά που θα έχει και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην «Μετά το Μνημόνιο» περίοδο και με ποιους όρους βεβαίως θα πάει σε εκλογές.
Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, φούντωσε και η γκρίνια από τους 53 προς τον κ.Μουζάλα, αλλά και οι πληροφορίες που ήθελαν τον κ.Τσίπρα να ετοιμάζεται να επαναφέρει τον πρώην υπουργό Παιδείας, ώστε να σταματήσει «να πετροβολά -εκ αριστερών» την τζαμαρία της κυβέρνησης.
Ωστόσο οι βουλήσεις των δύο ανδρών τον τελευταίο καιρό μοιάζουν να απομακρύνονται κι έτσι το ενδεχόμενο υπουργοποίησης Φίλη, μοιάζει σενάριο μακρινό.
Το σενάριο αυτό φούντωσε μετά από πληροφορίες που μιλούσαν για βολιδοσκόπηση Φίλη. Ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό, ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν ψυχραθεί, αφού ο πρώην υπουργός Παιδείας δε χάνει αφορμή να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση, πάντοτε όμως με «αριστερό πρόσημο» και στοχεύοντας στο ακροατήριο του κυβερνητικού κοινού.
Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Φίλης, παρότι στον τελευταίο ανασχηματισμό ο κ.Τσίπρας του πρότεινε μια σειρά από υπουργεία για να αναλάβει, ο ίδιος απάντησε αρνητικά. Τώρα όμως δεν φαίνεται να απορρίπτει μια τέτοια πρόταση εξαρχής.
Ειδικότερα, συνομιλητές του εξηγούν πως ο πρώην υπουργός Παιδείας θέλει να παρεμβαίνει δημόσια, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο ιδεών και πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό το κάνει εύκολα και συχνά ως βουλευτής, αλλά θα το κάνει και σε περίπτωση που γίνει υπουργός. Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό ότι ο Νίκος Φίλης στάθηκε απέναντι στον πρωθυπουργό σε μια σειρά από ζητήματα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα πάρει τη σκυτάλη από το Γιάννη Μουζάλα.
Από την άλλη, πέρα από την επιθυμία του να παρεμβαίνει δημόσια ο κ.Φίλης, θα πρέπει να συνεργαστεί για το προσφυγικό και με τον Πάνο Καμένο, στοιχείο που καθιστά δύσκολη την επιλογή.
Γι αυτούς τους λόγους η πιθανότητα να αναλάβει ο κ.Φίλης το υπουργείο που θα αφήσει ο Γ.Μουζάλας, είναι λιγοστές. Πόσο μάλλον που ο ίδιος έχει απόψεις που θα προκαλούσαν αντίδραση του Βερολίνου, ως προς τη διαχείριση του όγκου των προσφύγων στην Ελλάδα…