Την ώρα που μειώνεται ο αριθμός των προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που αναχωρούν κυρίως από τη νότια Τυνησία για την Ιταλία. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ιταλικές αρχές κατέγραψαν 1.400 παράτυπους Τυνήσιους μετανάστες.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και ο άγνωστος αριθμός εκείνων που ήρθαν στην Ιταλία περνώντας απαρατήρητοι από τις αρχές της χώρας.
Για τον Βαλεντέν Μπονφουά, ο οποίος εργάζεται σε ΜΚΟ της Τυνησίας, η οποία διερευνά εδώ και καιρό το φαινόμενο της μετανάστευσης και τα αίτιά της, η ξαφνική άνοδος των τυνήσιων μεταναστών δεν αποτελεί έκπληξη: «Οι νεαροί Τυνήσιοι δεν έχουν ελπίδα λόγω της υψηλής ανεργίας. Σχεδόν το 40% των νέων της χώρας δεν έχουν δουλειά. Και η κυβέρνηση, από την πλευρά της, στέλνει απαισιόδοξα μηνύματα. Έπειτα είναι και τα βίντεο που στέλνουν από την Ιταλία εκείνοι που κατάφεραν και πέρασαν τη Μεσόγειο».
Νεαροί Τυνήσιοι στέλνουν βίντεο από την Ιταλία
Τόσο ο Βαλεντέν Μπονφουά, όσο και σύμβουλοι της κυβέρνησης στην Τύνιδα εκτιμούν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η απήχηση αυτών των βίντεο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν νεαρούς Τυνησίους να κάνουν το σήμα της νίκης στην ιταλική πλευρά της Μεσογείου. Παρά τις προσπάθειες των αρχών της Τυνησίας, οι οποίες σταματούν πλοιάρια και συλλαμβάνουν διακινητές όλο και περισσότεροι μετανάστες περνούν στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη τους και ξεκινούν τον διάπλου της Μεσογείου.
Σφυγμομετρήσεις που έκαναν ο Βαλεντέν Μπονφουά και η ΜΚΟ δείχνουν ότι από τους 1.200 ερωτηθέντες περισσότεροι από το 50% σκέφτονται να μεταναστεύσουν. Σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς δηλώνει ότι θα δοκιμάσει να περάσει παράνομα στην Ιταλία κι ας είναι γνωστό πόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι: «Γνωρίζουν ότι πολλοί συλλαμβάνονται και αναγκάζονται να επιστρέψουν. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτή είναι η μοναδική τους ευκαιρία παρά τις δυσκολίες. Σκέπτονται ότι τουλάχιστον μπορούν να εντυπωσιάσουν τις οικογένειές τους με την προσπάθειά τους. Είναι πεπεισμένοι ότι πρέπει να το τολμήσουν».
Ο αριθμός εκείνων στην Τυνησία που βλέπουν την μετανάστευση ως μόνη λύση για τα προβλήματά τους δείχνει να αυξάνεται. Και αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται καθόλου από το Κέντρο Απασχόλησης, Μετανάστευσης και Επανενσωμάτωσης που ίδρυσαν στην Τύνιδα από κοινού, το Βερολίνο και η κυβέρνηση της Τυνησίας.
Πηγή: Deutsche Welle