Ο Μαουρίτσιο Οσόλα ήταν 23 ετών όταν παντρεύτηκε, από έρωτα όπως λέει, την ηλικίας 91 ετών αδελφή της γιαγιάς του, Γιολάντα Τόρες, σε μια απλή τελετή στη βόρεια Αργεντινή το 2015.
Αλλά μετά το θάνατο πέρυσι της συνταξιούχου δασκάλας η αρμόδια υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης της χώρας του αρνείται να καταβάλλει στο νεαρό σύνταξη χηρείας, υποστηρίζοντας ότι το ζευγάρι δεν παντρεύτηκε νομότυπα.
«Αγαπούσα τη Γιολάντα με τον πιο αγνό τρόπο που μπορείς να αγαπάς κάποιον, κι αυτό το αίσθημα μαζί με τον πόνο της απώλειας θα με ακολουθεί μέχρι να πεθάνω», είπε ο Οσόλα σε τοπική εφημερίδα.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της αρμόδιας υπηρεσίας στην επαρχία Σάλτα της παραμένουν ασυγκίνητοι και απορρίπτουν το αίτημά του να του εγκρίνουν σύνταξη χηρείας. Η νομική υπηρεσία της Eθνικής Διοίκησης Κοινωνικής Ασφάλισης της Αργεντινής στη γνωμοδότησή της αναφέρει ότι κατά την άποψή της ο νεαρός προσπαθεί μέσω νομικού παραθύρου να του αναγνωριστεί δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας που δεν δικαιούται. Τέτοιε συντάξεις χορηγούνται μόνον εφόσον μπορεί να αποδειχθεί ότι ο εκλιπών ή η εκλιπούσα σύζυγος ήταν το μοναδικό οικονομικό στήριγμα της χήρας ή του χήρου κι αυτό δεν μπορεί να ισχύει στην περίπτωση του 26χρονου δικηγόρου.
Ο Μαουρίτσιο Οσόλα λέει ότι παρά τα 68 χρόνια που τον χώριζαν από τη γυναίκα του και το γεγονός ότι ήταν συγγενείς, ο γάμος ήταν καθ’ όλα νόμιμος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της χώρας. Κι είναι έτοιμος να πάει την υπόθεση ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να δικαιωθεί.
Ο νεαρός ζούσε στην πόλη Tres Cerritos με την μητέρα, τον αδελφό, τη γιαγιά του και τη Γιολάντα από τα παιδικά του χρόνια. Το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί όταν ο Οσόλα ετοιμαζόταν να παρατήσει τις σπουδές του για να βρει δουλειά, αλλά εκείνη επέμεινε να τις ολοκληρώσει.
Ο 26χρονος δεν αποκλείεται τελικά να δικαιωθεί στα δικαστήρια. Σε μια παρόμοια υπόθεση προ δεκαετίας ένας 24χρονος παντρεύτηκε μια 82χρονη, που πέθανε 24 μέρες αργότερα και ο νεαρός χήρος πήρε τη σύνταξη χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα.