Σαν κεραυνός έπεσε στην Αθήνα η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι ο στόχος της μείωσης του ελληνικού Χρέους στο 120% του ΑΕΠ είναι ακόμα πολύ μακριά, καθώς μετά τη συνομιλία Παπαδήμου- Μέρκελ είχαν διαφανεί τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας.
Ωστόσο αυτές οι δηλώσεις του επικεφαλής του EUROGROUP, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που επικαλείται η WSJ περί μειωμένης συμμετοχής του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, προκαλούν έντονη ανησυχία για τη κατάληξη των διαβουλεύσεων.
Επί της ουσίας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα πρέπει να βρεθεί λύση έως τη Κυριακή το βράδυ, έτσι ώστε να μη τιναχθεί στον αέρα η συνεδρίαση του EUROGROUP τη Δευτέρα, καθώς κάτι τέτοιο ενδεχομένως να δρομολογούσε μη αναστρέψιμες εξελίξεις για το ελληνικό ζήτημα, με δεδομένο ότι ήδη πολλά κράτη- μέλη αναζητούν αφορμή για να υπαναχωρήσουν.
Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η νεώτερη Έκθεση Βιωσιμότητας προβλέπει Χρέος κοντά στο 129% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή περίπου 20 δισ ευρώ μεγαλύτερο των προσδοκιών, ζητούμενο είναι είτε να καλυφθεί αυτό το κενό είτε οι δανειστές- κυρίως το ΔΝΤ- να βάλουν νερό στο κρασί τους θεωρώντας βιώσιμο το Χρέος ακόμα και σε επίπεδα υψηλότερα του 120% του ΑΕΠ.
Ωστόσο οι πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να συνεισφέρει μόνο με 13 δισ ευρώ, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις διαβουλεύσεις, αφού σε μια τέτοια περίπτωση το "κενό" που θα πρέπει να καλυφθεί θα είναι μεγαλύτερο, ακόμα κι αν συμμετάσχουν στο "κούρεμα" οι Κεντρικές Τράπεζες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο...