Μια από τις δυσκολότερες διπλωματικές περιοδείες ξεκινά σήμερα και για τις επόμενες 12 μέρες στην Ασία ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μετά από μια ενδιάμεση στάση στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης θα μεταβεί σε Ιαπωνία, Κίνα, Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες για να συζητήσει ακανθώδη ζητήματα όπως η κρίση με τη Βόρεια Κορέα και οι εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο.
Κι ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι, λένε αναλυτές, αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα υποδεχθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην περιοχή με μια νέα πυραυλική δοκιμή.
O Τραμπ θα προσπαθήσει να επανεπιβεβαιώσει την αμερικανική ηγεμονική θέση σε μια περιοχή εντάσεων με τις επεκτατικές βλέψεις της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ. Πέρα από τις επίσημες επισκέψεις και τις συναντήσεις με τους ηγέτες ο Τραμπ θα παραστεί στο φόρουμ του APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού) και στη σύνοδο κορυφής των χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας – ΗΠΑ (ASEAN) με βασικό στόχο τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου κατά των πυρηνικών απειλών της Βόρειας Κορέας, αλλά και να καθησυχάσει τους ηγέτες των χωρών της περιοχής για τις αμυντικές ικανότητες των ΗΠΑ και τη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου.
Η ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής του βασίζεται στο σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική», λένε αναλυτές και ως εκ τούτου αναμένεται να πιέσει για να πετύχει τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες και παραχωρήσεις που μπορεί να αποσπάσει στην Ασία. Αλλά το ερώτημα είναι πώς θα τα καταφέρει όταν χρειάζεται τη συνεργασία του Πεκίνου, της Σεούλ και του Τόκιο στο θέμα της Πιονγιάνγκ.
Για τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής η επίσκεψη Τραμπ θεωρείται ως μια ευκαιρία για να απαντηθούν οι μακροχρόνιες ανησυχίες τους για το πόσο ενδιαφέρεται η Αμερική για την περιοχή, καθώς οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου, όπως η απόσυρση από τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Ειρηνικού (TPP) και τα φραστικά πυρά του για τα εμπορικά ελλείμματα, έχουν αποδυναμώσει την αξιοπιστία της χώρας του.
Την ίδια ώρα η έρευνα του FBI για συνεργάτες του μπορεί να βλάψει την εικόνα που έχουν για τον Τραμπ ηγέτες των χωρών της περιοχής.
Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ δεν είναι ένας ισχυρός πρόεδρος, όπως ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ, που βγήκε ενισχυμένος από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ή ο Σίνζο Άμπε, που κέρδισε πρόσφατα τις εκλογές στην Ιαπωνία. Τον Τραμπ περιβάλλει ένα νέφος σκανδάλων και ως εκ τούτου οι άλλοι ηγέτες θα θεωρήσουν ότι δεν είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους του, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.
Ιαπωνία
Ο Τραμπ θα φθάσει στο Τόκιο τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου για μια διήμερη επίσκεψη. Πέρα από τις διμερείς επαφές και ενδεχομένως μια παρτίδα γκολφ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε θα συναντηθεί και με τους συγγενείς Ιαπώνων που απήχθησαν από την Πιονγιάνγκ, κίνηση που αναμένεται να του προσθέσει πόντους στα μάτια της ιαπωνικής κοινής γνώμης, αλλά και να ενισχύσει τη θέση του Άμπε, ως ενός ηγέτη που μπορεί να συζητά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για θέματα που απασχολούν τους Ιάπωνες πολίτες.
Στο τραπέζι θα είναι και οι διαβουλεύσεις για διμερή συνεργασία στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού ως αντιστάθμισμα στις στρατιωτικές κινήσεις του Πεκίνου. Ο Τραμπ αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν ιαπωνικά εδάφη και στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας που διεκδικούν Τόκιο και Πεκίνο.
Στο θέμα του εμπορίου ο Άμπε θα ήθελε να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Ειρηνικού (TPP), αλλά ο Τραμπ μάλλον θα επιδιώξει μια διμερή εμπορική σχέση.
Νότια Κορέα
Στις 7 Νοεμβρίου ο Τραμπ θα συναντηθεί με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζάε-ιν για να συζητήσουν το θέμα της βορειοκορεατικής απειλής και τα επόμενα βήματά τους. Πέρα απ’ το επίσημο δείπνο ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί επίσης μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό, το Camp Humphreys.
Κίνα
Στο Πεκίνο τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα καθώς ο Τραμπ επιτίθεται συχνά στην κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ για το «τραγικό και ντροπιαστικό», όπως το χαρακτήρισε ακόμη και προχθές, εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και την επιθετική της συμπεριφορά στη Νότια Σινική Θάλασσα, αλλά τα περιθώρια να ασκήσει πίεση είναι, όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, εξαιρετικά περιορισμένα αφού χρειάζεται τη βοήθεια των Κινέζων στο βορειοκορεατικό.
Οι δύο ηγέτες έχουν διαφορετικούς στόχους για την επίσκεψη της 8-10 Νοεμβρίου. Ο μεν Σι θέλει να φύγει ο Τραμπ ικανοποιημένος από το Πεκίνο ότι έτυχε της υποδοχής που του άρμοζε και πεπεισμένος ότι πρέπει να συνεχίσει να προσεγγίζει εποικοδομητικά τη συνεργασία με την Κίνα για να πετύχει τους στόχους του αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα και μια πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση. Ο Τραμπ από την άλλη θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ με βραχυπρόθεσμες νίκες, που θα δώσουν φτερά στους ισχυρισμούς του ότι όρθωσε ανάστημα στις άδικες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου κι έφερε πίσω στις ΗΠΑ θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Τι θα αποσπάσει είναι άλλο θέμα.
Βιετνάμ
Στις 10 Νοεμβρίου ο Τραμπ θα μεταβεί στο Ντα Ναγκ του Βιετνάμ για τη σύνοδο κορυφής του APEC, όπου θα εκφωνήσει λόγο και ίσως έχει ένα τετ-α-τετ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Την επομένη θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ και την ηγεσία της χώρας που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Νοτιοανατολικής Ασίας στις ΗΠΑ για να συζητήσουν την επέκταση της διμερούς εμπορικής συνεργασίας.
Φιλιππίνες
Στις 12 Νοεμβρίου ο Τραμπ θα παραστεί σε επίσημο δείπνο για την 50η επέτειο της ίδρυσης της ASEAN στη Μανίλα και την επομένη θα παραστεί τη σύνοδο και θα έχει επαφές με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο αμφιλεγόμενος πόλεμος του οποίου κατά των ναρκωτικών έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων και διεθνή κατακραυγή. Αλλά ο Λευκός Οίκος υπεραμύνεται της επίσκεψης Τραμπ, τονίζοντας ότι χρειάζεται η συνεργασία του Ντουτέρτε για την αντιμετώπιση της βορειοκορεατικής απειλής. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και τις εξελίξεις στο Μαράουι, την πόλη στις νότιες Φιλιππίνες, που είχαν καταλάβει ισλαμιστές αντάρτες που είχαν δηλώσει υποταγή στο ISIS.