Ένα χρυσό Μυκηναϊκό δαχτυλίδι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας βρίσκεται ανάμεσα στα 68 εκθέματα που οι αδίστακτοι ληστές πήραν το πρωϊ της Παρασκευής από το μουσείο της αρχαίας Ολυμπίας.Σιγά-σιγά έρχονται στο φώς οι τραγικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν στα μουσεία της χώρας μας αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει από την έλλειψη των υπαλλήλων.
Ενώ τα μέτρα φύλαξης αρχαιοτήτων παγκοσμίως εξελίσσονται, η Ελλάδα, με τόσο σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, έχει μόνο σε ένα μουσείο με θερμικές κάμερες στην είσοδο. Δεν υπάρχει άλλο που να έχει ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου κατά την είσοδο λόγω σημαντικού κόστους. Επίσης, τα συστήματα συναγερμού είναι ελλειπή και συχνά δεν καλύπτουν τις βιτρίνες (όπως και στην προκειμένη περίπτωση).
Τέλος, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και υπηρετούν λιγότεροι αρχαιοφύλακες από τους μισούς (1.200/ 3.700 οργανικές θέσεις). Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν για κάποιες ώρες κενά ασφαλείας όπως και στο συγκεκριμένο μουσείο. Κενά τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην παραβίαση των μουσείων, όπως επανειλημμένα αναφέρουν οι έφοροι και οι φύλακες αρχαιοτήτων όλης της Ελλάδας.
Οι δραματικές ελλείψεις επισημαίνονται διαρκώς.«Φοβόμαστε ότι τα χτυπήματα θα συνεχιστούν- κάτι που απευχόμαστε, αλλά δεν μπορούμε παρά να είμαστε καχύποπτοι- και πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα. Μην ξεχνάμε ότι προστατεύοντας τον πολιτισμό μας προστατεύουμε την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» λέει ο κ. Μαυρικόπουλος στο in Situ.
Ο κ. Δημακάκος μας ενημέρωσε ότι στο συγκεκριμένο μουσείο υπηρετούν τέσσερις φύλακες. Μία λείπει με αναρρωτική και μία με την κανονική της άδεια (οι αρχαιοφύλακες σπανίως φεύγουν το καλοκαίρι, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους). Από τις άλλες δύο, η μία πήγε στις 7.30 και η δεύτερη στις 8 παρά τέταρτο. Το περιστατικό είχε ήδη γίνει.
«Σίγουρα μία ή δύο φύλακες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο γεγονός» λέει ο κ. Δημακάκος. Όμως, όσοι φύλακες και αν είναι, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μπροστά σε δύο ληστές με καλάσνικοφ. Θυμίζουμε ότι έχουν κλαπεί μεγάλα μουσεία όπως στο Σάο Πάολο ή στη Νορβηγία (μουσείο Μουνκ) που εκλάπησαν εν ώρα λειτουργίας διότι ο φύλακας δεν είναι σε θέση να αντιδράσει με το όπλο στον κρόταφο.»
Ο φόβος των ανθρώπων της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι πολύ μεγάλος. Θεωρούν ότι από εδώ και πέρα μια νέα περίοδος για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων ξεκινά, με απρόβλεπτες συνθήκες. Η λήψη μέτρων, η παράλληλη φύλαξη αρχαιοτήτων με τη συνδρομή ίσως των αστυνομικών δυνάμεων, ο εκσυγχρονισμός των μέτρων, είναι πλέον επιτακτικά. Σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται η χώρα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες αλλά ούτε και χρόνος.