Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε χθες Τετάρτη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι Τεχεράνη και Μόσχα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για να απομονώσουν τις ΗΠΑ και να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.
Ο Πούτιν επισκέφθηκε χθες το Ιράν σε μια προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω τις ολοένα και πιο στενές σχέσεις της Μόσχας με την Τεχεράνη.
«Η συνεργασία μας μπορεί να απομονώσει την Αμερική (…) Η αποτυχία των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ τρομοκρατών στη Συρία είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά οι Αμερικάνοι συνεχίζουν τις συνομωσίες τους», τόνισε ο Χαμενεΐ μιλώντας στον Πούτιν.
Μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το 2015, μαζί με την ενισχυμένη βοήθεια του Ιράν, ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας από τους αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος.
Η Μόσχα τώρα προσπαθεί να εδραιώσει αυτή την επιτυχία με μια νέα διπλωματική πρωτοβουλία, περιλαμβανομένου ενός κογκρέσου στο οποίο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία.
Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί επεσήμανε ότι το Ιράν και η Ρωσία μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν «την περιφερειακή τρομοκρατία», μια αναφορά στις σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις.
«Η συνεργασία μας έχει συνδράμει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή (…) Μαζί μπορούμε να φέρουμε την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε ο Ροχανί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πούτιν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ.
Ανησυχία σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία
Η προσέγγιση μεταξύ Ιράν και Ρωσίας ανησυχεί τόσο τη Σαουδική Αραβία, όσο και τις ΗΠΑ.
Ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτισε τη συνεργασία με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ παραγωγική». «Έχουμε καταφέρει να συντονίσουμε τις θέσεις μας στο συριακό ζήτημα», εξήγησε.
Η Μόσχα είναι επίσης ένας ισχυρός σύμμαχος της Τεχεράνης στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας που έχει συνάψει με τις μεγάλες δυνάμεις και από την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να αποχωρήσουν. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή της πολυμερούς συμφωνίας», είπε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Χαμενεΐ.
«Η επίσκεψη του Πούτιν είναι πολύ σημαντική (…) Δείχνει την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης και της Μόσχας να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία (…) η οποία θα καθορίσει το μέλλον της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ένας Ιρανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.
«Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν είναι υπό την πίεση των ΗΠΑ (…) Η Τεχεράνη δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί στη Μόσχα για να χαλαρώσει αυτή η πίεση», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ