Με έξοδο στις αγορές και μέρισμα χτίζουν στο Μαξίμου αφήγημα μακράς προεκλογικής περιόδου - iefimerida.gr

Με έξοδο στις αγορές και μέρισμα χτίζουν στο Μαξίμου αφήγημα μακράς προεκλογικής περιόδου

Άρωμα προεκλογικής εκστρατείας μακράς περιόδου αναδύεται από την στρατηγική της κυβέρνησης και ανεξαρτήτως του τι λέγεται από πρωθυπουργό και υπουργούς για εξάντληση της τετραετίας ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη διενέργεια εκλογών εντός του 2018.

Στην παρούσα φάση, και προκειμένου να μη ραγίσει το γυαλί του success story, το Μαξίμου επικεντρώνεται στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και στο έγκαιρο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που θα οδηγήσει όπως λένε σε έξοδο από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Και φυσικά ξορκίζουν το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί δημοσιονομικό κενό για το 2018 πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστερήσεις για την αξιολόγηση.

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί γνωρίζουν ότι θα ειναι δυσκολο να αντέξουν το βάρος των νέων μειώσεων των συντάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2019. Ενώ καταστροφικό για την κυβέρνηση θα είναι το σενάριο να έρθει μπροστά ( για το 2019) η μείωση του αφορολόγητου εφόσον δικαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ .

Παροχές και έξοδος από τα μνημόνια στο…. οπλοστάσιο

Εξ’ αυτού του λόγου και με δεδομένο ότι έχουν στο μυαλό τους ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τα απρόοπτα εξ’ ορισμού», είναι τρία εκείνα τα σημεία που αποκτούν ξεχωριστή θέση στο οπλοστάσιο τους.

Πρώτον, η μακρά συζήτηση για τις κοινωνικές παροχές: Το κοινωνικό μέρισμα υπολογίζεται περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και δη στα χαμηλότερα στρώματα, αλλά και σε άνεργους πολίτες. Φέτος η διανομή του θα γίνει με εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια και εκ των πραγμάτων έχει υποσχετικό χαρακτήρα για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ενώ δεν περνάει απαρατήρητο ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά με αμείωτη ένταση σε συγκεκριμενες δεσμεύσεις για τις τοπικές κοινωνίες από τα περιφερειακά συνέδρια.

Δεύτερον, η έξοδος από τα μνημόνια το 2018: Το δόλωμα θα είναι προφανώς ότι από το Σεπτέμβριο και μετά θα αυξηθούν αρκετά οι βαθμοί ελευθερίας της κυβέρνησης και το επίδικο θα είναι ότι θα συγκρουστούν δύο πολιτικά σχέδια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ: της δίκαιης ανάπτυξης που βασίζεται στην ισχυροποίηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και της ανάπτυξης που είναι βασισμένη στη συντριβή της εργασίας όπως συνηθίζουν να τα περιγράφουν στελέχη της κυβέρνησης.

Τρίτον, η κυβερνητική αντεπίθεση για τα θέματα ασφάλειας: Η δημόσια αντιπαράθεση κορυφώνεται ,αύριο, οπότε και ο πρωθυπουργός θα απαριθμήσει στη Βουλή τις πρόσφατες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ τονίζοντας ότι εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών με την αντεγκληματική πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση αλλά και εγκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υπόθεση του κ. Αυγενάκη.

Αγνωστος «χ» ο χρόνος

Ζητούμενο για τους κυβερνητικούς είναι ο χρόνος διενέργειας των εκλογών. Δημοσίως, μιλούν για το Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, κομβικής σημασίας για εκείνους είναι και το καλοκαίρι του 2018.
Μένει επομένως να φανεί αν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε αιφνιδιασμό από το δεύτερο μισό του 2018 και μετά – πραγμα που θα μπορουσε να εγείρει την κατηγορία ότι δραπετεύει απο τα δύσκολα μέτρα του 2019-2020 ή αν θα επιλέξει να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει σε εκλογές με το με βασικό αφήγημα την εδραίωση της σταθερότητας στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέγαρο Μαξίμου κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ