Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αναφορικά με τα περί απονομής χάρης σε καταδικασθέντα για ναρκωτικά ώστε να διοριστεί στη ΔΕΗ.
Μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Κοντονής τονίζει ότι «ορθά όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία απονομής Χάριτος συναίνεσαν προς τούτο για την άρση των συνεπειών».
Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται στην πολλαπλή και διασφαλιστική για την τήρηση της νομιμότητας διαδικασία απονομής χάριτος ενώ παράλληλα τονίζει ότι αυτή αποφασίζεται από το Συμβούλιο Χαρίτων, που συγκροτείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς. Στη συνέχεια, ο φάκελος υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης ενώ κυρίαρχη είναι η αρμοδιότητα για την απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η ανακοίνωση
«Πρώτον, για να γίνει δεκτή αίτηση Χάριτος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προηγείται γνωμοδότηση του κατηγορήσαντος εισαγγελέα, του υπηρεσιακού εισηγητή, του ειδικού εισηγητή και απόφαση του Συμβουλίου Χαρίτων, το οποίο συγκροτείται από επτά μέλη με πλειοψηφία δικαστικούς λειτουργούς. Ακολουθεί πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο.
Δεύτερον, η συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία υπάρχει εκτεταμένη παραπληροφόρηση αφορά κατοχή και πώληση ακατέργαστης κάνναβης κατά το έτος 2008 από καταδικασθέντα σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Σημειωτέον ότι το αδίκημα αυτό είχε τελεστεί από τον καταδικασθέντα σε ηλικία 23 ετών και έκτοτε δεν είχε τελέσει κανένα άλλο αδίκημα.
Συνεπώς, ορθά όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία απονομής Χάριτος συναίνεσαν προς τούτο για την άρση των συνεπειών από την ποινή που του είχε επιβληθεί. Η εσκεμμένη παραπληροφόρηση, η ανθρωποφαγία και η δημιουργία εντυπώσεων μέσω φαιδρών δημοσιευμάτων και αναρτήσεων πρέπει να λάβει επιτέλους τέλος. Είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που προβαίνω σε δήλωση αποκατάστασης της αλήθειας σχετικά με τις απονομές Χάριτος και καλώ όλους να προστατεύσουν μια αδιάβλητη διαδικασία και πάνω από όλα το κύρος του θεσμού του Πρόεδρου της Δημοκρατίας».