Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος που έγινε Γεώργιος Παπανδρέου και έμεινε στην Ιστορία ως ο «Γέρος της Δημοκρατίας» - iefimerida.gr

Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος που έγινε Γεώργιος Παπανδρέου και έμεινε στην Ιστορία ως ο «Γέρος της Δημοκρατίας»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γεννήθηκε ως Γεώργιος Σταυρόπουλος, αλλά έμελλε να σημαδέψει την Ιστορία της Ελλάδας με άλλο επώνυμο.

Ο λόγος για τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον «Γέρο της Δημοκρατίας», που σαν σήμερα, 1η Νοεμβρίου 1968, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών.

Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος γεννήθηκε στο Καλέντζι Αχαΐας στις 13 Φεβρουαρίου 1888. Ήταν το τρίτο παιδί του παπα-Ανδρέα Σταυρόπουλου και της συζύγου του Παγώνας. Τη μητέρα του δεν τη γνώρισε ποτέ, καθώς πέθανε λίγους μήνες μετά τη γέννησή του.

Ως μαθητής, άρχισε να φοιτά στο τετρατάξιο σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο Σχολαρχείο της γειτονικής Χαλανδρίτσας. Όταν ο πατέρας του μετατέθηκε στην Πάτρα, γράφτηκε στο Γυμνάσιο της αχαϊκής πρωτεύουσας, όπου ήδη φοιτούσε εκεί ο μεγαλύτερος αδερφός του, Νίκος.

Εκεί, ο ίδιος και ο αδερφός του αρχίζουν να γίνονται γνωστοί ως τα παιδιά του «παπα-Ανδρέου» και λίγo μετά αλλάζουν το επώνυμό τους. Είναι το 1901, έτος που σημαδεύει τη ζωή του 13χρονου τότε Γιώργου. Η αδερφή του Μαγδαληνή πεθαίνει σε ηλικία μόλις 19 ετών, από φυματίωση, και λίγο μετά μαζί με τον αδερφό του αποφασίζουν να επισημοποιήσουν το επίθετο με το οποίο ήταν άλλωστε ήδη γνωστοί. Έτσι, καταθέτουν αίτηση στη Νομαρχία για αλλαγή του επιθέτου τους και πλέον ο μικρός Γιώργος από Γεώργιος Σταυρόπουλος γίνεται Γεώργιος Παπανδρέου.

Η πορεία του από κει και μετά θα συνδεθεί με την πολιτική. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και πολιτικές επιστήμες στο Βερολίνο. Από νεαρός αναμείχθηκε στην πολιτική υποστηρίζοντας τον φιλελεύθερο Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος το 1916 τον διόρισε νομάρχη στη Λέσβο.

Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος που έγινε Γεώργιος Παπανδρέου και έμεινε στην Ιστορία ως ο «Γέρος της Δημοκρατίας» | iefimerida.gr 0

Ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή -Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μουσείο Μπενάκη

Την περίοδο 1917-1920 διατέλεσε γενικός διευθυντής Χίου, όπου είδε να έρχεται στη ζωή ο γιος του Ανδρέας Παπανδρέου, τον Φεβουάριο του 1919, από τον γάμο του με την Πολωνίδα Σοφία Μινέικο, την οποία είχε νυμφευθεί το 1913. Το 1920, μόλις έναν χρόνο μετά τη γέννηση του Ανδρέα, ο Γεώργιος Παπανδρέου θα ζήσει έναν νέο έρωτα, με τη θεατρίνα Κυβέλη Ανδριανού, επίσης παντρεμένη, με την οποία θα συνάψει παράνομη σχέση και το 1928 θα γεννηθεί ο γιος τους, Γιώργος Παπανδρέου. Στο τέλος της δεκαετίας του 1920 θα παντρευτούν, δίνοντας και οι δύο τέλος στους γάμους τους.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας (1944-1945, 1963, 1964-1965), πολλές φορές υπουργός, ενώ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την περίοδο 1950-1952. Όταν εκδηλώθηκε η χούντα, το 1968, ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν στη δύση της πολιτικής του καριέρας. Παρ' όλα αυτά, οι χουντικοί τον έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό, στο σπίτι του στο Καστρί.

Στις 25 Οκτωβρίου 1968 εκδήλωσε βαριά γαστρορραγία. Μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» και υποβλήθηκε σε εγχείρηση. Πέθανε στις 02:20 το πρωί της 1ης Νοεμβρίου. Το πρωί της Κυριακής 3 Νοεμβρίου, την ημέρα της κηδείας του, έγινε στην Αθήνα η πρώτη μαζική διαδήλωση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν γνωστός ως αριστοτέχνης ρήτορας και ετοιμόλογος ευφυολόγος. Άλλωστε, αυτός είπε πρώτος τη φράση «Μέγα πλήθος, μέγα πάθος», που έμελλε να χρησιμοποιηθεί από πολιτικούς ηγέτες επί πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο Γεώργιος Σταυρόπουλος που έγινε Γεώργιος Παπανδρέου και έμεινε στην Ιστορία ως ο «Γέρος της Δημοκρατίας» | iefimerida.gr 1

Ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον γιό του Ανδρέα Παπανδρέου και τον εγγονό του Γιώργο, στο Καστρί γύρω στα 1960 -Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ

Άλλα γεγονότα που συνέβησαν 1η Νοεμβρίου

1512: Για πρώτη φορά εκτίθεται στο κοινό η οροφή της Καπέλα Σιστίνα, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μιχαήλ Άγγελο.

1755: Καταστροφικός σεισμός πλήττει την Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 90.000 άνθρωποι ή το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.

1895: Κυκλοφορεί το «The Horseless Age», το πρώτο περιοδικό, που είναι αφιερωμένο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

1897: Μια ομάδα μαθητών του λυκείου D Azeglio του Τορίνο αποφασίζουν να ιδρύσουν μια ομάδα ποδοσφαίρου, που στην τύχη ονομάζουν Γιουβέντους. Ο πρώτος πρόεδρος είναι ο Enrico Cantari, ενώ στις 24/7/1923 ο Εντουάρντο Ανιέλι, γιος του ιδρυτή της Fiat, θα ψηφιστεί πρόεδρος της ομάδας και θα διαδεχτεί τον ποιητή και συγγραφέα Κοραντίνο Κοραντίνι, που έγραψε τον ύμνο της ομάδας. Το 1947, ο Τζιοβάνι , γιος του Εντουάρτνο, ο οποίος θα σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, θα αναλάβει την προεδρία.

1903: Η Ορέστεια του Αισχύλου ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών για πρώτη φορά στη Δημοτική. Το γεγονός προκαλεί συμπλοκές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα. (Ορεστειακά)

1962: Η Ελλάδα υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά.

1974: Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον του Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Παττακού, του Νικόλαου Μακαρέζου και 62 ακόμη πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.

2013: Δολοφονική επίθεση λαμβάνει χώρα στα γραφεία του Βορείου Τομέα του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή», στο Νέο Ηράκλειο. Δυο άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά μελών της Χ.Α., έξω από τα γραφεία του Λαϊκού Συνδέσμου στο Νέο Ηράκλειο, τραυματίζοντας θανάσιμα τα μέλη της Χρυσής Αυγής Γιώργο Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη και σοβαρά τον Αλέξανδρο Γέροντα. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τρομοκρατική οργάνωση «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ