Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν - iefimerida.gr

Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οκτώ νεκρούς και 15 τραυματίες αφήνει πίσω της η πρώτη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη μετά τους Δίδυμους Πύργους το 2001. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο δράστης, πιθανότατα «μοναχικός λύκος», άφησε πίσω του σημείωμα με το οποίο δηλώνει πίστη στο ISIS.

Το απόγευμα της Τρίτης και ενώ όπως όλες οι ΗΠΑ έτσι και η Νέα Υόρκη κινούνταν στους ρυθμούς του Χάλογουιν, ο τρομοκράτης μπήκε σε ποδηλατόδρομο με φορτηγό που είχε νοικιάσει και θέρισε 8 ανθρώπους, 5 εκ των οποίων Αργεντινοί που γιόρταζαν τα 30 χρόνια από την αποφοίτησή τους, και τραυμάτισε ακόμη 15, ανάμεσά τους και παιδιά.

Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 0
Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 1

Η τρελή πορεία του φορτηγού σταμάτησε πέντε τετράγωνα μακριά από το Ground Zero, μόνο όταν του έκοψε τον δρόμο ένα σχολικό λεωφορείο, κίνηση που, όπως προκύπτει, έγινε επίτηδες για να ανακοπεί η διαδρομή του θανάτου.

Ο δράστης στη συνέχεια βγήκε από το όχημα και άρχισε να τρέχει ανάμεσα στα αυτοκίνητα, πριν πέσει κάτω από τα πυρά αστυνομικών που τον βρήκαν στην κοιλιά. Στη συνέχεια συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 2

Πολλά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο Σαϊπόφ φώναζε «Αλλαχού Ακμπάρ» («Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά δηλαδή) καθώς έτρεχε μακριά από το φορτηγό .

«Ναι, το είπε καθώς έβγαινε από το όχημα» επιβεβαίωσε ο επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ο'Νιλ, για να συμπληρώσει ότι αυτή η δήλωση τούς οδηγεί στο να συμπεράνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

«Αυτή ήταν μια πράξη τρομοκρατίας, μια ιδιαίτερα δειλή πράξη τρομοκρατίας», είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ακόμη ότι ο Σαϊπόφ άφησε ένα σημείωμα, κατά άλλους μέσα στο φορτηγό, κατά άλλους κοντά στο φορτηγό, γραμμένο στα αραβικά, στο οποίο δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Το προπαγανδιστικό υλικό του ISIS άλλωστε καλεί για τέτοιες επιθέσεις με ένα όχημα ως όπλο και να αφήνουν σημειώματα στα οποία να δηλώνουν πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση.

Μάλιστα, οι New York Times αναφέρουν ότι το ISIS είχε βγάλει αφίσες μέσω των οποίων καλούσε για επιθέσεις στο Χάλογουιν. Ωστόσο, το Ισλαμικό Κράτος ακόμη δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο ISIS δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ισλαμικό Κράτος να εισέλθει στη χώρα μας, αφού τους συντρίψαμε στην Μέση Ανατολή και αλλού», στο Twitter.

Δεδομένου ότι δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία για άμεση σχέση του Σαϊπόφ με τον ISIS, οι Αρχές αντιμετωπίζουν το χτύπημα ως επίθεση «μοναχικού λύκου», γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο αξιωματούχους.

Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 3

Ηταν στα ραντάρ του FBI o 29χρονος;

Ο 29χρονος Σαϊφούλο Σαΐποφ, ουζμπεκικής καταγωγής, ο οποίος κατοικούσε στις ΗΠΑ νόμιμα από το 2010, αρχικά στην Τάμπα της Φλόριντα και εν συνεχεία στο Σινσινάτι και στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ μαζί με την γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού και τελευταία για την Uber.

Επίσημα δεν φαίνεται να είχε απασχολήσει τις αμερικανικές αρχές για κάτι άλλο πέρα από παραβιάσεις του ΚΟΚ.

Παρότι το ιστορικό του 29χρονου δείχνει καθαρό φαίνεται να είχε μπει στο ραντάρ των ομοσπονδιακών αρχών. Τρεις αξιωματούχοι μιλώντας στους NYT ανέφεραν ότι είχε τραβήξει την προσοχή των ομοσπονδιακών αρχών στο πλαίσιο μιας ανεξάρτητης έρευνας, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό συνέβαινε επειδή ήταν φίλος, συνεργάτης ή συγγενής κάποιου που άλλου που ερευνούσαν ή ήταν ο ίδιος στο επίκεντρο της έρευνας.

Τα δύο τελευταία χρόνια, μια έρευνα για την τρομοκρατία του FBI, του Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας, του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης και των ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για παροχή υλικής υποστήριξης στο ISIS. Αρκετοί από τους συλληφθέντες αυτούς παραδέχθηκαν ότι είναι ένοχοι. Δεν είναι σαφές εάν ο Σαϊπόφ συνδέθηκε με την έρευνα αυτή.

Ο εκπρόσωπος του FBI στη Νέα Υόρκη, Μάρτιν Φίλι, αρνήθηκε να σχολιάσει το αν ο Σαϊπόφ ήταν γνωστός στις αρχές.

Το FBI αναμένεται να ψάξει το σπίτι του Σαϊπόφ στο Πάτερσνον, το αυτοκίνητό του, να ερευνήσει τις κλήσεις του (ένα κινητό τηλέφωνο βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης) και φυσικά να ανακρίνει συγγενείς και φίλους.

Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 4
Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 5
Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 6
Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 7
Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 8
Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 9
Γράμμα πίστης στο ISIS, στα αραβικά, άφησε ο μακελάρης του Μανχάταν | iefimerida.gr 10
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ