Τα μακαρόνια παχαίνουν; Μια απάντηση ειδικού στο αιώνιο ερώτημα [εικόνες] - iefimerida.gr

Τα μακαρόνια παχαίνουν; Μια απάντηση ειδικού στο αιώνιο ερώτημα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπολονιέζ, με πέστο, καρμπονάρα ή με τρούφες, θα μπορούσαμε να τρώμε μακαρόνια κάθε μέρα.


Τα μακαρόνια τα αγαπάμε από την παιδική μας ηλικία, μια βασική τροφή από την πιο τρυφερή ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν ανά τον κόσμο, κάθε άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο 8 κιλά μακαρόνια το χρόνο.
Ωστόσο, αυτή η ιστορία πάθους έχει ένα αιώνιο πρόβλημα: τα μακαρόνια παχαίνουν. Αλλά είναι αλήθεια ή αστικός μύθος;

Τα μακαρόνια παχαίνουν; Μια απάντηση ειδικού στο αιώνιο ερώτημα [εικόνες] | iefimerida.gr 0



Η διατροφολόγος Vanessa Bedjaï-Haddad που μίλησε στο madame figaro και δήλωσε ότι είναι λάθος να πετάμε τα μακαρόνια από το διαιτολόγιό μας όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε. «Τα μακαρόνια είναι γεμάτα από μικρο-στοιχεία τα οποία επιτρέπουν να μην πεινάμε ανάμεσα στα γεύματα».
Πράγματι, τα μακαρόνια αποτελούνται κατά 70% από σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή από αργά σάκχαρα. Πρόκειται για χρήσιμη διατροφική ουσία η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη ζάχαρη ενός brownie σοκολάτας π.χ., το οποίο πρήζει.
Τρώγοντας μακαρόνια μπορούμε να αποκτήσουμε μια ευέλικτη σιλουέτα, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. «Δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν, με την προϋπόθεση να μην γίνονται υπερβολές, όπως δεν υπάρχουν και τρόφιμα που αδυνατίζουν», δηλώνει η διαιτολόγος.

Τα μακαρόνια παχαίνουν; Μια απάντηση ειδικού στο αιώνιο ερώτημα [εικόνες] | iefimerida.gr 1



Και πώς πρέπει να βράζονται τα μακαρόνια για να είναι πιο ωφέλιμα; Το καλύτερο για την υγεία είναι τα μακαρόνια al dente. «Ετσι η ταχύτητα απορρόφησης των σακχάρων στο αίμα είναι πιο αργή και αποθηκεύουμε λιγότερο λίπος», εξηγεί η Vanessa Bedjaï-Haddad. Μπορούμε, κατά συνέπεια, να πάμε σε ένα ιταλικό εστιατόριο και να φάμε μια καρμπονάρα, al dente φυσικά.

Τα μακαρόνια παχαίνουν; Μια απάντηση ειδικού στο αιώνιο ερώτημα [εικόνες] | iefimerida.gr 2



Η διατροφολόγος επιμένει, ωστόσο, ότι είναι καλύτερα να καταναλώνουμε μακαρόνια ολικής άλεσης. Γιατί; «Διότι είναι ακόμη πιο θρεπτικά από τα άλλα και γεμίζουν το στομάχι», δηλώνει η ειδικός. Η μοναδική διαφορά είναι η ταχύτητα της απορρόφησης: τα μακαρόνια ολικής απορροφούν πιο αργά τη ζάχαρη και επομένως δεν ευνοούν την αποθήκευση του λίπους, αντίθετα με τα κλασικά μακαρόνια.


Κυρίως: λευκά ή ολικής, τα μακαρόνια έχουν τις ίδιες θερμίδες. Δηλαδή 350 θερμίδες για 150 γραμμάρια μακαρόνια βρασμένα. «Το ιδεώδες είναι τα μακαρόνια ολικής, βρασμένα al dente», δηλώνει η διατροφολόγος.
Η ίδια αναφέρει ότι το ιδεώδες πιάτο από διατροφική άποψη είναι τα μακαρόνια ολικής με σολωμό και σοταρισμένα λαχανικά, με ελαιόλαδο: περιέχουν καλά λίπη, φυτικές ίνες και είναι γεμάτα με αργά σάκχαρα.

Τα μακαρόνια παχαίνουν; Μια απάντηση ειδικού στο αιώνιο ερώτημα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μακαρόνια παχαίνουν ειδικός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ