Μπολονιέζ, με πέστο, καρμπονάρα ή με τρούφες, θα μπορούσαμε να τρώμε μακαρόνια κάθε μέρα.
Τα μακαρόνια τα αγαπάμε από την παιδική μας ηλικία, μια βασική τροφή από την πιο τρυφερή ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν ανά τον κόσμο, κάθε άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο 8 κιλά μακαρόνια το χρόνο.
Ωστόσο, αυτή η ιστορία πάθους έχει ένα αιώνιο πρόβλημα: τα μακαρόνια παχαίνουν. Αλλά είναι αλήθεια ή αστικός μύθος;
Η διατροφολόγος Vanessa Bedjaï-Haddad που μίλησε στο madame figaro και δήλωσε ότι είναι λάθος να πετάμε τα μακαρόνια από το διαιτολόγιό μας όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε. «Τα μακαρόνια είναι γεμάτα από μικρο-στοιχεία τα οποία επιτρέπουν να μην πεινάμε ανάμεσα στα γεύματα».
Πράγματι, τα μακαρόνια αποτελούνται κατά 70% από σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή από αργά σάκχαρα. Πρόκειται για χρήσιμη διατροφική ουσία η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη ζάχαρη ενός brownie σοκολάτας π.χ., το οποίο πρήζει.
Τρώγοντας μακαρόνια μπορούμε να αποκτήσουμε μια ευέλικτη σιλουέτα, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. «Δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν, με την προϋπόθεση να μην γίνονται υπερβολές, όπως δεν υπάρχουν και τρόφιμα που αδυνατίζουν», δηλώνει η διαιτολόγος.
Και πώς πρέπει να βράζονται τα μακαρόνια για να είναι πιο ωφέλιμα; Το καλύτερο για την υγεία είναι τα μακαρόνια al dente. «Ετσι η ταχύτητα απορρόφησης των σακχάρων στο αίμα είναι πιο αργή και αποθηκεύουμε λιγότερο λίπος», εξηγεί η Vanessa Bedjaï-Haddad. Μπορούμε, κατά συνέπεια, να πάμε σε ένα ιταλικό εστιατόριο και να φάμε μια καρμπονάρα, al dente φυσικά.
Η διατροφολόγος επιμένει, ωστόσο, ότι είναι καλύτερα να καταναλώνουμε μακαρόνια ολικής άλεσης. Γιατί; «Διότι είναι ακόμη πιο θρεπτικά από τα άλλα και γεμίζουν το στομάχι», δηλώνει η ειδικός. Η μοναδική διαφορά είναι η ταχύτητα της απορρόφησης: τα μακαρόνια ολικής απορροφούν πιο αργά τη ζάχαρη και επομένως δεν ευνοούν την αποθήκευση του λίπους, αντίθετα με τα κλασικά μακαρόνια.
Κυρίως: λευκά ή ολικής, τα μακαρόνια έχουν τις ίδιες θερμίδες. Δηλαδή 350 θερμίδες για 150 γραμμάρια μακαρόνια βρασμένα. «Το ιδεώδες είναι τα μακαρόνια ολικής, βρασμένα al dente», δηλώνει η διατροφολόγος.
Η ίδια αναφέρει ότι το ιδεώδες πιάτο από διατροφική άποψη είναι τα μακαρόνια ολικής με σολωμό και σοταρισμένα λαχανικά, με ελαιόλαδο: περιέχουν καλά λίπη, φυτικές ίνες και είναι γεμάτα με αργά σάκχαρα.