Η δήλωση του Ισπανού πρέσβη στην Ελλάδα Ενρίκε Βιγκέρα, σε συνέντευξή του, ότι «απουσίαζαν» οι δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της Καταλονίας ήταν αρκετή για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε μια ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών καταφέρεται εναντίον του κ. Βιγκέρα, υποστηρίζοντας ότι «προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την κυβέρνηση» και κάνει λόγο για «ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση». Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί, μάλιστα, τον κ. Βιγκέρα «να προβεί στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και να παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση».
Στην ίδια ανακοίνωση επιτίθεται στον Ισπανό πρέσβη και για την ενόχληση που εξέφρασε, στη συνέντευξη που έδωσε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», για την εισβολή του Ρουβίκωνα στην ισπανική πρεσβεία πριν από λίγες ημέρες. Ο κ. Βιγκέρα υποστήριξε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει προηγούμενο εισβολής σε πρεσβεία σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε λόγο για ενέργεια «σοβαρή», την οποία χαρακτήρισε «αγριότητα». «Ο Ισπανός πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην ισπανική πρεσβεία. Ενώ, αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην πρεσβεία του το 2001, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς ισπανικής πρεσβείας», ήταν η σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ.
«Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την επίθεση του ΥΠΕΞ»
Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν πως «πίσω από την απόφαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να σηκώσει τόσο ψηλά τους τόνους, με αφορμή τις δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη, και με τον τρόπο αυτό να διαμορφώσει σκηνικό διπλωματικού επεισοδίου, κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες». Αίσθηση προκαλεί η προσπάθεια του ΥΠΕΞ να εμπλέξει στο θέμα τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως η ισπανική πρεσβεία συμπεριφέρεται σαν «να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση», με αφορμή τη δήλωση του κ. Βιγκέρα ότι μεταξύ εκείνων που του εξέφρασαν τη στήριξή τους στο θέμα της Καταλονίας βρισκόταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημειώνεται πως στη συνέντευξή του ο κ. Βιγκέρα δεν επέκρινε την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξήγησε ποια ήταν μέχρι σήμερα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Καταλονίας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και στην επικοινωνία που είχε μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επεσήμανε όμως, «απουσίαζαν δηλώσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».
Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωση του τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, επέκρινε εκ νέου την κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της Καταλονίας, υποστηρίζοντας ότι «η σιωπή της εκθέτει τη χώρα». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει «άποψη για τις εξελίξεις στην Καταλονία» και «αν αναγνωρίζει ή καταδικάζει τις μονομερείς αποσχίσεις».
Ανακοίνωση για την Καταλονία με 2 ημέρες καθυστέρηση
Όμως, η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης συνεχίστηκε. Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (μεταξύ των οποίων και η κυπριακή) είχαν πάρει επίσημα θέση ήδη από την Παρασκευή για το θέμα της Καταλονίας, (αμέσως μετά δηλαδή την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το τοπικό Κοινοβούλιο της Καταλονίας), το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε θέση μόλις την Κυριακή, με καθυστέρηση δυο ημερών, αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για τα διπλωματικά δεδομένα. «Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Λίγο πριν, και πάντως μετά την δημοσίευση της συνέντευξης του Ισπανού πρέσβη στον «Ελεύθερο Τύπο», σχετική δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων πως «μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές». Πολιτική πηγή εκτιμά πως αν δεν είχε δημοσιευθεί η συνέντευξη του Ισπανού πρέσβη η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα συνέχιζε να μην τοποθετείται επίσημα στο θέμα της Καταλονίας.
Μέχρι το Σαββατοκύριακο η μόνη επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της Καταλονίας ήταν μια δήλωση του κ. Τζανακόπουλου στις 4 Οκτωβρίου, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Briefing, είχε δηλώσει γενικώς πως η κυβέρνηση «παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή μη αλλαγής των συνόρων», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην καταδίκη της χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις σε διαδηλωτές στην Καταλονία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στις 4 Οκτωβρίου, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα στην Καταλονία «παράνομο και ανυπόστατο» και είχε προσθέσει: «Οι ακραίες βλέψεις των αυτονομιστών, κατ’ αποτέλεσμα πλήττουν την ίδια την Καταλονία και την προοπτική της».
Ενόχληση και για τη στάση της Ισπανίας στην κρίση της Βενεζουέλας
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν στο iefimerida πως η αναφορά σε ομιλία του (και πάντως όχι ανακοίνωση) του Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν εκφράζει κατ’ ανάγκη την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σε σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την εδαφική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όφειλε να είχε κάνει ανεξάρτητη επίσημη δήλωση, όπως άλλωστε έπραξαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις». Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη βλέπουν πίσω από την οργισμένη επίθεση του ΥΠΕΞ κατά του Ισπανού πρέσβη «προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπλέξει την Νέα Δημοκρατία σε επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια με αφορμή την κρίση στην Καταλονία και την υπερβολική χρής βίας από την αστυνομία, σε μια υπόθεση όμως που δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, καθώς έχει να κάνει με τις σχέσεις μιας φίλης χώρας». Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μάλιστα, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί το Σάββατο μέσω δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής».
Ουσιαστικά η κυβέρνηση δείχνει να επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις πολιτικές σχέσεις που διατηρούν η Νέα Δημοκρατία με το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία για πολιτικές σκοπιμότητες, με φόντο την κρίση στην Καταλονία. Υπενθυμίζεται επίσης, πως πριν από λίγες μέρες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε σχόλιο του στο twitter, εγκαλούσε την Νέα Δημοκρατία για την χρήση βίας στους διαδηλωτές στην Καταλονία από την κυβέρνηση του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. «Τι λέει η ΝΔ για το κρεσέντο βίας του Ραχόι; ΣΥΡΙΖΑ για Καταλονία: Η βία κατά των πολιτών είναι αυταρχική επιλογή», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επικρίνει το προηγούμενο διάστημα και την στάση του ισπανού πρωθυπουργού στο θέμα της κρίσης στη Βενεζουέλα, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στο καθεστώς του Μαδούρο, κάτι στο οποίο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ταχθεί ξεκάθαρα αντίθετος.
Συλλήψεις τσαβιστών στη Μαδρίτη
Αξίζει να σημειωθεί πως την Πέμπτη οι αστυνομικές Αρχές της Ισπανίας συνέλαβαν στη Μαδρίτη 4 πρώην στελέχη της κυβέρνησης του Ούγο Τσάβες στη Βενεζουέλα, μετά από αίτημα των αμερικανικών Αρχών, με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της διαφθοράς. Ανάμεσα στους συλληφθέντες που εκδόθηκαν στις ΗΠΑ, σύφωνα με την ισπανική εφημερίδα La Vanguardia βρίσκεται και ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας Νέρβις Χεράρδο Βιγιαλόμπος. Ο συγκεκριμένος πολιτικός, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είχε τραπεζικό λογαριασμό στην Ισπανία όπου ελάμβανε εμβάσματα εκατομμυρίων ευρώ από τραπεζικούς παραδείσους, όπως τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες η ισπανική πρεσβεία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ δήλωση σχετικά με το θέμα αναμένεται να κάνει και η Νέα Δημοκρατία, την οποία το ΥΠΕΞ ενέπλεξε στην αντιπαράθεση του με την Ισπανία.
Οι δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη στο iefimerida
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισπανός πρέσβης Ερνέστο Βιγκέρα είχε αναφερθεί ξανά στο θέμα της Καταλονίας αλλά και στο θέμα της εισβολής του Ρουβίκωνα, αφήνοντας αιχμές στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης, με αποκλειστικές δηλώσεις που είχε κάνει στις 13 Οκτωβρίου στο iefimerida. Τότε οι δηλώσεις του, που είχαν το ίδιο πνεύμα, παραδόξως δεν είχαν δώσει αφορμή για το διπλωματικό επεισόδιο που τώρα το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να διαμορφώσει με την σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε. «Εσείς έχετε ξαναδεί σε άλλη χώρα να εισβάλλουν μέσα σε μια πρεσβεία; Σας ρωτάω, το έχετε ξαναδεί; Αυτό δεν είναι κάτι φυσιολογικό», είχε τονίσει με έμφαση ο κ. Βιγκέρα. Ο Ισπανός πρέσβης μάλιστα είχε επισημάνει πως η αστυνομία διαπραγματεύτηκε με τα μέλη του «Ρουβίκωνα» για να αποχωρήσουν από την πρεσβεία και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θέλει να εμπλακεί με την πολιτική διάσταση του ζητήματος. «Εγώ μαζί τους δεν είχα καμία επαφή, ούτε κατάλαβα για ποιο λογο εισέβαλαν στο κτίριο. Η αστυνομία διαπραγματεύτηκε μαζί τους για να αποχωρήσουν. Εμείς δεν ζητήσαμε την δίωξη τους και δεν επιθυμώ να ανακατευτώ με το πολιτικό κομμάτι».
Στο ίδιο ρεπορτάζ του iefimerida αναφερόταν και η ενόχληση που είχαν εκφράσει διπλωματικές πηγές από την πρεσβεία της Ισπανίας «για την στάση που είχε κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της απόσχισης της Καταλονίας». Ωστόσο, οι αναφορές αυτές στο εν λόγω ρεπορτάζ, 15 μέρες πριν, δεν είχαν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία εκφράστηκε με καθυστέρηση δυο εβδομάδων, εξυπηρετώντας προφανώς και άλλες σκοπιμότητες.
Η επίμαχη συνέντευξη
Ο πρέσβης της Ισπανίας Ερνέστο Βιγκέρα, σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ερωτηθείς για το αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα της Καταλονίας, είπε συγκεκριμένα: «Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα την στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και την στάση της κυβέρνησης μας».
Ερωτηθείς για την εισβολή του «Ρουβίκωνα», ο κ. Ενρίκε Βιγκέρα υποστήριξε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει σε άλλη χώρα της Ευρωπαίκής Ένωσης τέτοιο προηγούμενο και χαρακτήρισε την ενέργεια «σοβαρή» και «αγριότητα». Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων τόνισε: «Εμένα μου φαίνεται ότι η εισβολή που έγινε σε αυτή την πρεσβεία, σπάζοντας μια πόρτα, μπαίνοντας από ένα παράθυρο, είναι μια ενέργεια σοβαρή. Δεν υπάρχουν πολλά προηγούμενα στην Ευρώπη. Θα έπρεπε αυτό το γεγονός να προβληματίσει κάποιους, έτσι ώστε να μη ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Διότι η πρεσβεία μιας ξένης χώρας, μιας φίλης και συμμάχου χώρας, δεν είναι το ίδιο με μια ιδιωτική επιχείρηση, ή μια ΜΚΟ. Μια πρεσβεία πρέπει να προστατεύεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια”. Επιπλέον, ο κ Βιγκέρα είχε εκφράσει την απορία του πως είναι δυνατόν να γίνει η εισβολή του “Ρουβίκωνα”, τη στιγμή που το κτίριο της πρεσβείας φυλάσσεται από την αστυνομία.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.
Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας”.
Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση».