Ολο και απομακρύνεται το χρονικό σημείο επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Mε την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η Τρόικα υπολόγιζαν ότι από φέτος κιόλας η Ελλάδα θα είχε επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Ομως, μετά την περσινή... τραγωδία όπου η ύφεση ξεπέρασε όπως όλα δείχνουν το 6,5% και τις νεώτερες προβλέψεις περί ύφεσης στα επίπεδα του 5% και το 2012, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν στείλει τα... κακά μαντάτα και για το 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στον απόηχο των δηλώσεων Παπαδήμου για επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 αν όλα πάνε καλά, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε οριακά θετικούς ρυθμούς στο τελευταίο τρίμηνο του επόμενου έτους, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το 2013 η ελληνική οικονομία θα συμπληρώσει μια 6ετία βυθισμένη σε ύφεση!
Τα αποτελέσματα αυτής της τραγωδίας αποτυπώνονται κατ' αρχήν στους κοινωνικούς δείκτες ήτοι στο δείκτη της ανεργίας ο οποίος μήνα με το μήνα διεκδικεί τα πρωτεία από την Ισπανία και στο δείκτη της φτώχειας ο οποίος σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας θα σπάσει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια το όριο του 21%.
Εκτός, όμως, από τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως το οικονομικό επιτελείο είναι η επίπτωση στους δημοσιονομικούς δείκτες, καθώς όπως είναι προφανές, όσο το ΑΕΠ δεν αυξάνεται τόσο το Ελλειμμα και το Χρέος θα ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία.
Ηδη, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι και για το 2013 ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη, ενώ όπως έχει επισημάνει η Τρόικα σε όλες τις Εκθέσεις της, βασική παράμετρος της βιωσιμότητας του Χρέους είναι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2- 2,5% έως το 2020...