Την έγκριση της ισπανικής Γερουσίας ζήτησε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας και το υπουργικό του συμβούλιο καθώς η Μαδρίτη ετοιμάζεται να αναλάβει τη διακυβέρνηση της βορειοανατολικής περιφέρειας προκειμένου να βάλει ένα τέλος στην κρίση.
Το αίτημα του Ισπανού πρωθυπουργού υποβλήθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου για να καταλήξουν οι βουλευτές πώς θα απαντήσουν και να συζητήσουν την πιθανότητα κήρυξης της ανεξαρτησίας.
Ο Ραχόι είπε από το βήμα της Γερουσίας ότι η απόφαση του Κάρλες Πουτζδεμόν να αψηφήσει το Ισπανικό Σύνταγμα με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις αρχές του μήνα ανάγκασε τη Μαδρίτη να αποφασίσει να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας. Σε μια ομιλία που διέκοπταν ηχηρά χειροκρότηματα ο Ραχόι ζήτησε την άδεια να απομακρύνει την κυβέρνηση Πουτζδεμόν τονίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Καταλονία συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση των νόμων, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων όλων – και αυτό έχει συνέπειες».
Η Γερουσία, όπου το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι έχει την πλειοψηφία, αναμένεται να εγκρίνει μια σειρά μέτρων που προτείνονται από το άρθρο 155 του Ισπανικού Συντάγματος.
Ο Μαριάνο Ραχόι είπε ότι με τη συνεχή του άρνηση να επιβεβαιώσει αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία ο Πουτζδεμόν τραβάει το σκοινί ως εκεί που δεν πάει.
Ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόν
Ο Καταλανός πρόεδρος κήρυξε μεν ανεξαρτησία, αλλά ανέστειλε την εφαρμογή της για δύο μήνες προκειμένου να αφήσει ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου με τη Μαδρίτη.
«Του δόθηκε η ευκαιρία να αποσαφηνίσει αν έγινε μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Δεν είναι ασήμαντο το θέμα. Απαιτείται απάντηση και δεν ήταν δύσκολη: ένα ναι ή ένα όχι», είπε κατηγορώντας τον Πουτζδεμόν ότι απέρριψε την πρόσκληση να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Γερουσίας. Και υπογράμμισε: «Ο διάλογος έχει δύο εχθρούς. Ο πρώτος είναι η καταπάτηση του νόμου, η ανυπακοή και η άρνηση συμμόρφωσης προς αυτόν. Ο δεύτερος είναι όταν κάποιος θέλει να ακούει μόνον τον εαυτό του αδυνατεί ή δεν προσπαθεί να κατανοήσει τους άλλους».
Η καταλανική βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει επί της πρότασης που κατέθεσαν οι αυτονομιστές για τη δημιουργία «μιας καταλανικής δημοκρατίας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος δημοκρατικής τάξης». Η πρόταση που κατέθεσε ο κυβερνών συνασπισμός «Μαζί για το Ναι» και οι ακροαριστεροί σύμμαχοι του CUP, προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των κεντρώων Ciudadanos, που ανήγγειλαν ότι δεν θα μετάσχουν σε μια τέτοια ψηφοφορία.
Ο Πουτζδεμόν διέψευσε χθες της ελπίδες μιας πιθανής άρσης του αδιεξόδου αρνούμενος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με το επιχείρημα ότι δεν είχε λάβει σαφείς εγγυήσεις από την Ισπανική κυβέρνηση ότι θα άρει την απειλή ανάληψης της διακυβέρνησης της Καταλονίας.