Για κρίσιμες και ιστορικές στιγμές που περνά η Ελλάδα, έκανε λόγο ο Μιχάλης Καρχιμάκης στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ κατά την εισήγησή του, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια αποτροπής της χρεοκοπίας της χώρας που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Όπως τόνισε ο κ. Καρχιμάκης, η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, όσο και του ελληνικού λαού, θέλει την παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, παρά την οργή των πολιτών για την στάση ορισμένων εταίρων.
Επίσης ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ανέφερε πως με πρώτο σταθμό την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 και 4 Μαρτίου, θα αξιολογηθεί η κυβερνητική θητεία του κόμματος, αλλά και θα συζητηθούν οι άξονες του προγράμματος με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες.
Ολόκληρη η εισήγηση του Μιχάλη Καρχιμάκη:
«Στη σημερινή συνεδρίαση υπό τη σκιά των εξελίξεων και των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουμε για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν, στη διάσωση και την σταθεροποίηση της χώρας, ο Πρόεδρος μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό και o υπουργός Οικονομικών, θα μας ενημερώσουν για την πορεία των συζητήσεων για την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά και τις πιθανές εξελίξεις μετά τα χθεσινά δεδομένα.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες και ιστορικές. Βρισκόμαστε, όπως έχει πει ο Πρόεδρος μας, μετά από μια δύσκολη πορεία δύο χρόνων κοντά στο να αποτρέψουμε, οριστικά, τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. Αλλά τίποτα, δεν έχει κριθεί οριστικά. Η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει.
Ωστόσο, η επιδίωξη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων αλλά και του ελληνικού λαού παρά τις δυσκολίες είναι να διατηρηθεί η χώρα στην ευρωπαϊκή της τροχιά.
Στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, βλέπει το μέλλον του, έστω και αν δικαιολογημένα είναι οργισμένος από την στάση ορισμένων εταίρων μας, ο ελληνικός λαός.
Φυσικά, για τη δημιουργία αυτού του εθνικού μετώπου, χρειάστηκε η επιστροφή της ΝΔ, η προσγείωση της, στην πραγματικότητα . Ανέλαβαν έστω και τώρα τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Κατάλαβαν αυτό που επεσήμανε από την αρχή της προσπάθειας ο Γιώργος Παπανδρέου. ¨Ότι η δανειακή σύμβαση δεν είναι επιλογή αλλά η μόνη εναλλακτική που είχε και έχει η χώρα μας.
Δυστυχώς όμως, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν δυνάμεις που δείχνουν με τη στάση τους να ονειρεύονται- για να μην πω να επιδιώκουν- την επιστροφή στη δραχμή.
Κάνοντας ότι δεν ξέρουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί κυρίως σε βάρος των αδύναμων, τους οποίους υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.
Κινούνται αμετανόητοι, στην λογική της πολιτικής του μπάχαλου. Επιδιώκουν την τυφλή κοινωνική αναταραχή. Υπονομεύουν επί της ουσίας, την προσπάθεια διάσωσης της χώρας.
Αγαπητοί σύντροφοι
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε μια περίοδο που το πολιτικό σύστημα κλυδωνίζεται, καλούμαστε, οργανωμένα, συντεταγμένα παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι λογικό να έχουμε αλλά έχοντας επίγνωση της σημασίας που έχει για την ίδια τη χώρα η ενότητα μας να προχωρήσουμε στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του Κινήματος μας και να δώσουμε τη μάχη των επερχόμενων εκλογών.
Με πρώτο σταθμό τη Συνδιάσκεψη μας στις 3 & 4 Μαρτίου, όπου επί των κειμένων βάσης που έχουν ήδη ετοιμάσει και θα εισηγηθούν σήμερα οι Πάρις Κουκουλόπουλος και Παντελής Οικονόμου.
-να κάνουμε τον απολογισμό, την αξιολόγηση και την κριτική της κυβερνητικής μας θητείας.
-αλλά και να καθορίσουμε τους άξονες του προγράμματος με το οποίο θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Θα καθορίσουν τις εξελίξεις και την πορεία της χώρας για χρόνια ολόκληρα. Σε αυτές τις εξελίξεις ο ρόλος του Κινήματος μας οφείλει να είναι καθοριστικός
Γιατί πιστεύω και θεωρώ ότι αποτελεί πίστη και στην αίθουσα αυτή, ότι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, η απήχηση του, δεν είναι αυτή που καταγράφουν, όπως την καταγράφουν, οι δημοσκοπήσεις.
Όλοι μας έχουμε επίγνωση των επιπτώσεων των δύσκολων αποφάσεων μας και την απόσταση που μας δημιούργησαν με τους πολίτες που μας στήριξαν.
Αλλά όλοι μας ξέρουμε και οι πολίτες αντιλαμβάνονται, παρά τα λάθη, τις αστοχίες, τις παραλείψεις, ότι χωρίς αυτές τις δύσκολες αποφάσεις η χώρα θα είχε προ πολλού καταρρεύσει».