Το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να καταφύγει στη στρατιωτική δράση προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιαπωνία.
Το Ισραήλ επιζητεί στήριξη στην πιο σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη.
Ο Τραμπ δήλωσε στις 13 Οκτωβρίου ότι δεν θα επιβεβαιώσει τη συμμόρφωση του Ιράν στη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανοίγοντας ένα παράθυρο 60 ημερών για το Κογκρέσο προκειμένου να αποφασίσει αν θα επιβάλει και πάλι κυρώσεις στην Τεχεράνη.
«Αν οι διεθνείς προσπάθειες που έχει καταβάλει αυτές τις ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δεν βοηθήσουν να εμποδίσουν το Ιράν να ενισχύσει τις πυρηνικές του ικανότητες, το Ισραήλ θα αναλάβει μόνο του στρατιωτική δράση», δήλωσε ο Ίσραελ Κατς σε συνέντευξή του από το Τόκιο.
«Μπορούν να γίνουν αλλαγές (στη συμφωνία) ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουν ποτέ την ικανότητα να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ έχει αναλάβει και στο παρελθόν μονομερώς στρατιωτική δράση χωρίς τη συγκατάθεση του μεγαλύτερού του συμμάχου, των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές στη Συρία το 2007 και στο Ιράκ το 1981. Ωστόσο ένα πλήγμα εναντίον του Ιράν θα ήταν πιο επικίνδυνο καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσει την αντίδραση της Τεχεράνης, αλλά και αναταράξεις στις αγορές.
Μέχρι στιγμής καμία από τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν --τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ-- δεν έχει εκφράσει αμφιβολίες για την εφαρμογή της, απομονώνοντας τις ΗΠΑ.
Η Ιαπωνία βασίζεται στον αμερικανικό στρατό προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές από τη Βόρεια Κορέα και αλλού. Η διπλωματική στρατηγική του Τόκιο στη Μέση Ανατολή, από όπου αγοράζει σχεδόν όλο το πετρέλαιό του, είναι να διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένου του Ιράν.
«Ζήτησα από την ιαπωνική κυβέρνηση να στηρίξει τις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να αλλάξει η πυρηνική συμφωνία», επεσήμανε ο Κατς. «Το ερώτημα αν οι ιαπωνικές εταιρείες θα αρχίσουν να εργάζονται στο Ιράν ή όχι είναι πολύ σημαντικό», τόνισε.
Ο Ισραηλινός υπουργός σημείωσε ότι επιθυμεί την αναθεώρηση της πυρηνικής συμφωνίας ώστε να απαλειφθεί η ημερομηνία λήξης της και να επιβληθούν αυστηρότεροι όροι ώστε η Τεχεράνη να μην μπορέσει να αναπτύξει νέες μηχανές φυγοκέντρησης.
Επίσης κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του Ιράν ώστε να το εμποδίσουν να μετατρέψει τη Συρία σε στρατιωτική βάση για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και να αναληφθεί δράση ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από την Τεχεράνη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ