Τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια αγγίζει η περιουσία του στενού περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta και της ΜΚΟ “Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).
Τον περασμένο χρόνο το επίσημο εισόδημα του Ρώσου προέδρου ανερχόταν στα 133.000 δολάρια. Ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις αιτιάσεις ότι είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας του κι ίσως και του κόσμου. Αλλά η έρευνα εκτιμά ότι η περιουσία του είναι πολύ μεγαλύτερη, κι ίσως να κρύβεται πίσω από ανθρώπους-βιτρίνες καθώς ορισμένα από τα άτομα του περιβάλλοντός του Πούτιν δεν έχουν «προφανή εξήγηση για τον κρυμμένο πλούτο τους».
«Ο πλούτος αυτός των ανθρώπων-βιτρινών μπορεί να εξηγηθεί πολύ απλά: μπορεί στην να πραγματικότητα να είναι χρήματα του Πούτιν. Αλλά τίποτε δεν είναι απλό στη Ρωσία», γράφουν οι συντάκτες της έρευνας.
Ένας τέτοιος άνθρωπος βιτρίνα λέγεται ότι είναι ο Μιχαήλ Σελόμοφ, συγγενής του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου, ο οποίος εργάζεται σε μια ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία. Άτομα που κάνουν την ίδια δουλειά αμείβονται συνήθως με περίπου 8.500 χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Αλλά ο Σελόμοφ είναι μεγαλοεπενδυτής σε μια νέα σιδηροδρομική γραμμή κοντά στην Αγία Πετρούπολη και διαθέτει προσωπική περιουσία 550 εκ. δολαρίων καθώς και διασυνδέσεις στον κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, σύμφωνα με την OCCPR («Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς»), μια κοινοπραξία ερευνητικών κέντρων, ΜΜΕ και δημοσιογράφων που δραστηριοποιείται σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της κεντρικής Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής.
Ο Πιοτρ Κόλμπιν
Ένας άλλος παιδικός φίλος του Πούτιν, ο πρώην χασάπης Πιοτρ Κόλμπιν έχει συγκεντρώσει προσωπική περιουσία 550 εκ. δολαρίων – μολονότι διατείνεται ότι «δεν είναι επιχειρηματίας».
Ο γεννημένος στις ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπράουντερ, σφοδρός επικριτής του Πούτιν, υποστήριξε μιλώντας στην OCCPR ότι ο Κόλμπιν, ο Σελόμοφ κι άλλοι «κολλητοί» του Ρώσου προέδρου, κατέχουν επισήμως περιουσιακά στοιχεία, που τους έχει εμπιστευθεί ο Πούτιν. Ο Κόλμπιν περιλαμβάνεται στα άτομα του κύκλου του Ρώσου προέδρου που οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Η Κατερίνα Τιχόνοβα
Η κόρη του Πούτιν, Κατερίνα Τιχόνοβα σε διαγωνισμού χορού το 2016 στο Βελιγράδι
Στη λίστα περιλαμβάνεται και η νεώτερη κόρη του Πούτιν και σύζυγος του Κίριλ Σαμάλοφ. Η Κατερίνα Τιχόνοβα είχε τοποθετηθεί σύμφωνα με το Reuters επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος για την Πνευματική Ανάπτυξη και της εταιρείας Innopraktika, που μετέχει σε πρότζεκτ αξίας τουλάχιστον 1,7 δισ δολαρίων (με βάση στοιχεία του 2015) του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας.
Ο Κίριλ Σαμάλοφ
Ο γαμπρός του Πούτιν, λίγους μήνες μετά τον γάμο του με την Κατερίνα Τιχόνοβα, το καλοκαίρι του 2013, άρχισε συζητήσεις με έναν από τους πλουσιότερους φίλους του Ρώσου προέδρου σχετικά με την αγορά μετοχών της Sibur, μιας από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες επεξεργασίας πετρελαίου και πετροχημικών.
Ο γαμπρός του Πούτιν, Κίριλ Σαμάλοφ
Ένα χρόνο αργότερα, ο Κίριλ Σαμάλοφ κατάφερε να λάβει δάνειο άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από μία τράπεζα στην οποία επικεφαλής είναι ένας από τους στενότερους και παλαιότερους συνεργάτες του Βλάντιμιρ Πούτιν και στην οποία ο αδερφός του Κίριλ διατηρεί ανώτερη διευθυντική θέση. Τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να επενδύσει στην Sibur, κίνηση που μέσα σε λίγους μήνες αποδείχθηκε εξαιρετικά κερδοφόρα.
Μέσα σε 18 μήνες, ο Σαμάλοφ κατάφερε να αποκτήσει ένα μεγάλο πακέτο μετοχών. Το μερίδιό του εκτιμάται πως ανέρχεται στα 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την αξία των μετοχών της εταιρείας. Παράλληλα, εγκατέλειψε τη δουλειά του ως διευθυντής επιχειρήσεων και ίδρυσε μια εταιρεία για την διαχείριση των προσωπικών του επενδύσεων.
Η λίστα των ανθρώπων που ο Πούτιν χρησιμοποιεί ως βιτρίνες είναι μακρά, σύμφωνα με την OCCPR.
Αλλά όπως επισημαίνει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πρώην συνεργάτης του Πούτιν, Σεργκέι Πουγκατσώφ, που θεωρείτο κάποτε ο «τραπεζίτης του Κρεμλίνου», ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αλλά μόνον όσο παραμένει στην εξουσία.
Ο Μπράουντερ συμφωνεί. «Ο μόνος τρόπος που μπορεί πραγματικά να ελέγξει τα χρήματά του είναι να παραμείνει πρόεδρος», λέει εξηγώντας ότι αν Πούτιν χάσει την εξουσία και καλέσει τους ανθρώπους-βιτρίνες του να ζητήσει τα λεφτά του, εκείνοι θα απαντήσουν: «Βλαντίμιρ; Ποιος Βλαντίμιρ;». Κι υποστηρίζει ότι οι πρώην «έμπιστοί του» θα τον κυνηγήσουν, θα τον βάλουν στη φυλακή ή θα βάλουν άλλους να τον σκοτώσουν.
«Στρατηγική εξόδου δεν υπάρχει», λέει. «Δεν μπορεί να στήσει μια προεδρική βιβλιοθήκη “Βλαντίμιρ Πούτιν” και να δίνει διαλέξεις».