Αποφασισμένος να επιστρέψει η χώρα του στο μετριοπαθές, ανοικτό Ισλάμ αποτινάσσοντας την αυστηρή παράδοση του υπερσυντηρητικού θρησκευτικού δόγματος δηλώνει ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και μάλιστα ζητά παγκόσμια υποστήριξη για να μετατρέψει το βασίλειο σε μια ανοικτή κοινωνία.
«Επιστρέφουμε σε αυτό που ήμασταν πριν, μία χώρα μετριοπαθούς ισλαμισμού που είναι ανοιχτή σε όλες τις θρησκείες του κόσμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρίγκιπας σε οικονομικό φόρουμ στο Ριάντ.
Ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian είπε ότι το υπερσυντηρητικό κράτος «δεν ήταν φυσιολογικό» τις τελευταίες τρεις δεκαετίες επιρρίπτοντας την ευθύνη στα αυστηρά δόγματα που ταλάνιζαν την κοινωνία ως αντίδραση στην ιρανική επανάσταση, «που δεν γνώριζαν πώς να την αντιμετωπίσουν» οι διαδοχικοί ηγέτες της χώρας.
«Είμαστε μια χώρα μέλος της G20, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Βρισκόμαστε ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Η αλλαγή αυτή της Σαουδικής Αραβίας προς το καλύτερο θα βοηθήσει την περιοχή και θα αλλάξει τον κόσμο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εδώ και ελπίζουμε να μας στηρίξουν όλοι. Αυτό που συνέβη τα τελευταία 30 χρόνια δεν αντιπροσωπεύει τη Σαουδική Αραβία, ούτε τη Μέση Ανατολή. Μετά την Ιρανική Επανάσταση του 1979 οι άνθρωποι θέλησαν να αντιγράψουν αυτό το μοντέλο σε διάφορες χώρες, μια από τις οποίες είναι η Σαουδική Αραβία. Δεν ξέραμε πώς να το χειριστούμε. Και το πρόβλημα επεκτάθηκε σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα ήρθε η ώρα να το ξεφορτωθούμε», επεσήμανε.
Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν έχει χτίσει τη φήμη τολμηρού και φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή, αλλά οι επικριτές του κάνουν λόγο για πολύ κακή διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής. Ο πρίγκιπας θεωρείται επίσης ως ένας από τους πρωταρχικούς φορείς λήψης αποφάσεων πίσω από την πρόσφατη κρίση των σχέσεων των κρατών του Κόλπου με το Κατάρ.
Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο που ο διάδοχος του θρόνου προσπαθεί να εδραιώσει την εξουσία βάζοντας στο περιθώριο κληρικούς, οι οποίοι, όπως θεωρεί, δεν τον στηρίζουν και απαιτεί μια απόλυτη αφοσίωση από ανώτερους αξιωματούχους, τους οποίους εμπιστεύτηκε να προωθήσουν ένα δεκαπεντεατές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στο να αλλάξει ριζικά το πρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας.
Μάλιστα φημολογείται ότι θέλει να φτιάξει ένα στέγαστρο, μια αναδιπλούμενη οροφή πάνω από την Κάαμπα, τη μαύρη δομή στο κέντρο του Μεγάλου Τζαμιού στη Μέκκα προκυμένου να προστατέψει τους προσκυνητές από τον καυτό ήλιο της ερήμου, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει την οργή των πιστών που πιστεύουν ότι οι όποιες τροποποιήσει θα καταστρέψουν τον ιστορικό χαρακτήρα ενός από τους πιο ιερούς τόπους στο Ισλάμ.