Σοκ, οργή και δάκρυα προκαλούν οι εικόνες παιδιών, που πεθαίνουν από την πείνα στη Συρία, τις οποίες κατέγραψε το AFP.
Πολίτες συνεχίζουν να ζουν την εξαθλίωση, εξαιτίας του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ. Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, έπειτα από τις εικόνες που κατέγραψε το AFP, ενός μωρού που πέθανε από ασιτία σε προάστιο της Δαμασκού το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες.
Η πείνα ήταν το μόνο που γνώρισε στη σύντομη ζωή της η Σαφάρ Ντοφντάα. Στο βίντεο του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το μόλις ενός μηνός κοριτσάκι ζύγιζε 2 κιλά. Τα μάτια της βαθουλωμένα από την πείνα, τα πλευρά της πετάγονται κάτω από το δέρμα της. Μία ημέρα μετά τη βιντεοσκόπηση, άφησε την τελευταία της πνοή.
In Syria region under regime siege, children die of hunger (this video contains scenes some viewers may find distressing) #EasternGhouta pic.twitter.com/1kAg65SN4I
«Οι προμήθειες είναι ελάχιστες. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πεθάνουν περισσότερα παιδιά», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ανθρωπιστικής βοήθειας στον Guardian.
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην περιοχή ζουν υπό τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι κυβερνητικές δυνάμεις. Δεν είναι οι μόνοι. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, περίπου 3,5 εκατ. άνθρωποι στη Συρία ζουν σε περιοχές που πολιορκούν οι δυνάμεις του Ασαντ, ή σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας.
Γιατροί και ακτιβιστές «φωνάζουν» ότι ελλείψεις τροφίμων είναι τόσο σοβαρές που αντιμετωπίζουν δεκάδες περιπτώσεις υποσιτισμού σε κλινικές και νοσοκομεία. Οι μητέρες αδυνατούν να θηλάσουν τα νεογνά τους, καθώς και οι ίδιες είναι υποσιτισμένες και δεν έχουν γάλα. Μία από αυτές ήταν και η μητέρα της Σαχάρ.
Ο Γιάχια Αμπού Γιάχια, γιατρός της περιοχής Γκούτα, όπου βρίσκεται η Δαμασκός, δήλωσε στο AFP ότι από τα 9.700 παιδιά που έχουν εξεταστεί τους τελευταίους μήνες τα 80 έπασχαν από την πιο σοβαρή μορφή υποσιτισμού, 200 από οξύ υποσιτισμό και 4.000 τρέφονταν ανεπαρκώς.
«Σήμερα η Γκούτα υποφέρει από το χειρότερο είδος εγκληματικότητας. Χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν. Αν δεν υπάρξει διεθνής κινητοποιήσει ή πρωτοβουλία του ΟΗΕ, θα γίνει ανθρωπιστική καταστροφή στη Γκούτα», προειδοποίησε ο ακτιβιστής Ραέντ Σρέουελ.
Η ανατολική Γκούτα αποτελεί μία από τις ζώνες αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν με τη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, για τον περιορισμό της βίας στη Συρία. Ομως, σημειώνει ο Guardian, η κυβέρνηση συνεχίζει τον αποκλεισμό στην περιοχή και έχει περιορίσει την παροχή βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς. Οι μάχες των ανταρτών κάνουν ακόμη δυσκολότερες τις ανθρωπιστικές αποστολές, ενώ ανθεί η μαύρη αγορά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν ψωμί από κριθάρι, ελιές και βραστά φυτά.