Με ειρωνείες και αιχμές απάντησαν οι Ν. Φίλης και Ν. Ξυδάκης στην παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπ. Αμυνας Δ. Βίτσα του «οδικού χάρτη» για την αναβάθμιση των F-16.
Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος απουσίαζε από την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, έτσι ανέλαβε να εξηγήσει τις επόμενες κινήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
Οπως υποστήριξε ήταν «αδήριτη ανάγκη» η αναβάθμιση των F-16. Διευκρίνισε ότι η τιμή 2,4 δισ. Δολάρια αφορά στην αναβάθμιση και των 123 F-16, αλλά σημείωσε ότι η τιμή που μπορεί να δώσει το ελληνικό κράτος έχει «ταβάνι» το 1.1 δισ. ευρώ.
«Στις 16 Οκτωβρίου 2017 ο αμερικανικός στρατός στέλνει όπως οφείλει στο αμερικανικό κογκρέσο την τιμή για την αναβάθμιση 123 αεροπλάνων η οποία είναι 2 δισ. 404 εκατομμύρια δολάρια. Λέμε εμείς ότι με βάση τα άλλα που έχουμε κάνει αυτό που μπορούμε να δώσουμε είναι 1 δισ. 100 εκατομμύρια ευρώ. Από πού θα τα δώσουμε; Θα ζητήσουμε από το ελληνικό κράτος; Από τον προϋπολογισμό που έχουμε, παίρνοντας το σημερινό προϋπολογισμό εξοπλιστικών και με προβολή στην επόμενη δεκαετία. Πόσα έχουμε αυτή τη στιγμή 500 εκατομμύρια το χρόνο πόσο θα έχουμε σε 10 χρόνια πέντε δισ. με σημερινές τιμές, δεν θα πάμε να ζητήσουμε παραπάνω» είπε ο Δημήτρης Βίτσας.
Μάλιστα όταν ερωτήθηκε από τους βουλευτές αν είναι αναγκαία η αναβάθμιση ήταν κατηγορηματικός: «Η δική μου άποψη είναι ότι έχουμε καθυστερήσει να την κάνουμε.
Εάν θα έχουμε αναβάθμιση το 2019 16 με 20 αεροσκάφη θα έχουμε πλήρη αναβάθμιση περίπου ως το 2023- 2024.»
Υποστήριξε επίσης ότι μέσω της αναβάθμισης η Ελλάδα θα αποκτήσει τεχνογνωσία «γιατί η διαδικασία είναι μοντελοποίηση δύο ή τεσσάρων στην ίδια την Αμερική, εκεί θα πάνε και ειδικοί τεχνικοί από την Ελλάδα για να δουν πως γίνεται η συναρμολόγηση, θα έρθουν στην Ελλάδα έπειτα μαζί με αμερικανούς της αεροπορίας και της εταιρείας που έχει αναλάβει την αναβάθμιση και θα αποκτήσουμε έτσι μια τεχνογνωσία. Θα συμμετάσχει και η ελληνική βιομηχανία η ΕΑΒ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες».
Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι τα ξενύχτια στο υπουργείο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας όλο το 2016 είχαν να κάνουν με αυτό το ζήτημα που πως αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει μια πολύ καλή απαίτηση και θα πετύχουμε ένα πολύ καλό οικονομικό αποτέλεσμα.
Η «ανάκριση» Φίλη
Ο πρώην υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης που έχει εκφράσει ζωηρές αμφιβολίες και αντιρρήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης έθεσες στον Δ. Βίτσα τρεις ερωτήσεις:
- Πότε θα έχουμε τα συγκεκριμένα στοιχεία της σύμβασης που αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε με τους Αμερικανούς
- Χρειάζεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων με βάση τη νομοθεσία
- Υπάρχει γενικότερη μελέτη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων που δεν αφορά μόνο τα F16 αλλά και άλλες ανάγκες, προμήθειες για τους εξοπλισμούς προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση στο Αιγαίο;
Απαντώντας στις ερωτήσεις του Ν. Φίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι στις 2 Νοεμβρίου θα στείλει το αμερικανικό κογκρέσο την επιστολή η οποία είναι αναλυτική γύρω στις 300 σελίδες προς την Ελλάδα
«Από κει αρχίζει η διαπραγμάτευση και οι αποφάσεις δηλαδή αν θα αναβαθμίσουμε 85- 95 ή 123 αεροπλάνα. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι υπογραφή για τα 123 στοιχίζει 2,4 δις δολάρια. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης είναι προσδιορισμένα. Αν θα πούμε κάτι αυτό θα είναι για τον αριθμό δεν θα πούμε για την ουσία της αναβάθμισης».
Ο κ. Βιτσας ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για τα αντισταθμιστικά οφέλη γιατί, αν και με βάση την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία έχουν απαγορευτεί, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο να υπάρξουν ασφαλή αντισταθμιστικά οφέλη.
Πρόσθεσε ακόμα πως υπάρχει μια γενικότερη μελέτη της Στρατιωτικής ηγεσίας όσον αφορά αναβαθμίσεις και στα τρία όπλα.
«Πρέπει να δούμε τον κατάλογο των απαιτήσεων και πως θα ισχυροποιηθεί εκτός από την αεροπορία και το ναυτικό και ο στρατός ξηράς».
Ειρωνείες από Φίλη- Αιχμές από Ξυδάκη
Πάντως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα διατύπωσαν τον έντονο προβληματισμό τους όσον αφορά το θέμα των F 16.
Ο Νίκος Φίλης απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα ο όποιος τις προηγούμενες μέρες τον κατηγόρησε για μείγμα άγνοιας όσον αφορά τις δηλώσεις του απάντησε με ειρωνικό τρόπο: «Ευτυχώς που σήμερα με αυτά που είπατε μας βγάλατε από το πέλαγος της άγνοιας μας»
Νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης διατύπωσε τον προβληματισμό του: «Τα αντισταθμιστικά αποτέλεσαν πηγή διαφθοράς. Είναι ευκαιρία για την παρούσα κυβέρνηση να λειτουργήσει με υποδειγματικό τρόπο διαφάνειας, ποιότητας, αξιοπιστίας και να βάλει αυτές τις αναγκαίες ενέργειες σε μια νέα βάση. Είναι μοναδική αυτή η ευκαιρία.
Όλα όσα έχουν ακουστεί για τις ασάφειες , το ύψος της δαπάνης, τον τρόπο διαχείρισης και διεξαγωγής της μεγάλης αγοράς και αναβάθμισης πρέπει να γίνουν με τρόπο που δεν θα έχει ξαναγίνει».
Μάλιστα ο Ν. Ξυδάκης έκανε έκκληση όπως είπε στην κυβέρνηση να μην μετατραπούν οι υπέρογκες αμυντικές δαπάνες οι οποίες δικαιολογούνται από την ιδιόμορφη γεωγραφία της χώρας σε κολάρο ασφυξίας δημοσιονομικό για τη χώρα
«Να τεθεί στους εταίρους ότι, όπως οι δαπάνες για το προσφυγικό είχαν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτύπωμα, έτσι και οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες να έχουν αντίστοιχο αποτύπωμα».
Επίκαιρη ερώτηση Θεοδωράκη στον Τσίπρα για τα F-16
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο κ. Θεοδωράκης καλεί μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει στη Βουλή, ποια αντισταθμιστικά ανταλλάγματα εξασφάλισε η ελληνική κυβέρνηση για τη Σούδα και τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 .
Επίσης ο επικεφαλής του Ποταμιού ρωτά τον πρωθυπουργό, πότε θα υποβάλει στη Βουλή προς έγκριση το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων πολεμικών αεροσκαφών και αν υπάρχει ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για τη Σούδα.