Αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις πρώην γιατρού της κινεζικής Ολυμπιακής ομάδας, που υποστηρίζει ότι όλα τα μετάλλια που κέρδισε η χώρα τις δεκαετίες του '80 και '90 κατακτήθηκαν χάρη στο συστηματικό ντόπινγκ.
Η 79χρονη Ξουέ Γινξιάν- που διέφυγε από την Κίνα πριν από δύο χρόνια και πήρε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία- δήλωσε ότι ακόμη και αθλητές 11 ετών ντοπάρονταν στη χώρα.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο γερμανικό ARD πάνω από 10.000 αθλητές εμπλέκονταν σε συστηματικό ντόπινγκ, σε ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, πινγκ πονγκ, μπάντμιντον, στίβο, κολύμβηση, καταδύσεις, γυμναστική και άρση βαρών.
«Τις δεκαετίες του '80 και του '90 οι αθλητές στις κινεζικές εθνικές ομάδες έκαναν εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τα μετάλλια ήταν ''βρώμικα''. Ολα τα μετάλλια που κατέκτησαν εκείνη την εποχή οι Κινέζοι πρέπει να επιστραφούν. Στην Κίνα πίστευαν ότι μόνο στο ντόπινγκ. Οποιος έπαιρνε ουσίες θεωρούνταν ότι υπερασπίζεται τη χώρα. Οποιος ήταν ενάντια στο ντόπινγκ έβλαπτε τη χώρα και όσοι έθεσαν τη χώρα σε κίνδυνο είναι τώρα στη φυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ξουέ υποστηρίζει ότι οι αθλητές περνούσαν διαρκώς ελέγχους ντόπινγκ μέχρι τα αποτελέσματά τους να είναι αρνητικά και τότε τους έστελναν σε διεθνείς διοργανώσεις. «Η γιαγιά είναι σπίτι» ήταν το σύνθημα για όσους δεν είχαν πλέον στον οργανισμό τους απαγορευμένες ουσίες.
«Αν αρνιόσουν να ντοπαριστείς, έπρεπε να φύγεις από την ομάδα», τόνισε ακόμη.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η σκιά του ντόπινγκ πέφτει στους Κινέζους αθλητές. Τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιεύθηκε ένα γράμμα, από το 1995, στο οποίο η Γουάνγκ Γιουνξιά, πρώην κάτοχος παγκοσμίων ρεκόρ στα 3.000 μ. και 10.000 μ., παραδεχόταν ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η δρομέας αυτή ήταν μέλος της περίφημης ομάδας του Μα Γιούνρεν. Οι αθλητές που προπονούσε ο τελευταίος κατέρριψαν συνολικά 66 εθνικά και παγκόσμια ρεκόρ μόνο το 1993.
Η Ξουέ υποστηρίζει ότι την απέλυσαν από την ομάδα της γυμναστικής όταν αρνήθηκε να δώσει απαγορευμένες ουσίες σε αθλητή το 1988, στη Σεούλ. Συνέχισε να εργάζεται για άλλους αθλητικούς οργανισμούς στην Κίνα τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008 την προειδοποίησαν να κρατήσει κλειστό το στόμα της για το ντόπινγκ. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αστυνομικοί την επισκέφθηκαν στο σπίτι της.
«Με προειδοποίησαν να μην μιλήσω για απαγορευμένες ουσίες. Μου είπαν να κάνω πίσω. Μετά τον θάνατο του συζύγου μου έρχονταν κάθε φορά που υπήρχε αθλητική διοργάνωση. Μου απαγόρευαν να μιλήσω για το ντόπινγκ. Κάποιες φορές τηλεφωνούσαν στο σπίτι μου στις 5 το πρωί. Και οι δύο γιοι μου έχασαν τη δουλειά τους», δήλωσε στο ARD.
Η Κίνα είναι μία από τις 9 χώρες που έχει θέσει σε διαθεσιμότητα η διεθνής ομοσπονδία άρσης βαρών, εξαιτίας πολλών κρουσμάτων ντόπινγκ. Επίσης, τον Μάρτιο του 2016 η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WADA) ξεκίνησε έρευνα έπειτα από καταγγελίες ότι κρατούνταν κρυφά θετικά δείγματα ντόπινγκ Κινέζων κολυμβητών.
Πηγή: insidethegames