Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 32χρονος τζιχαντιστής - iefimerida.gr

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 32χρονος τζιχαντιστής

Φωτογραφία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΙΚΑΚΗ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την προσωρινή κράτηση του Σύρου τζιχαντιστή αποφάσισε ο Ανακριτής Αλεξανδρούπολης και έτσι ο 32χρονος πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Η συνήγορος του δήλωσε ότι εντός πέντε ημερών θα παραδώσει στη Δικαιοσύνη περισσότερα στοιχεία ότι ο 32χρονος ανήκε στον ελεύθερο Συριακό Στρατό και όχι στον ISIS.

Την ίδια ώρα, Αρχές, Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ, επικεντρώνουν την προσοχή τους στο κινητό, στο laptop και -σύμφωνα με πληροφορίες- σε ένα tablet.

Ο 32χρονος που κατηγορείται για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση κατά την παρουσία του σήμερα στην ανακρίτρια ενδεχομένως θα ζητήσει νέα προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί και είναι πιθανό να προσβάλει και την αρχική του απολογία ως μη ορθώς μεταφρασμένη στο σημείο που αναφερόταν στους λόγους συμμετοχής του στον ISIS. Σε αυτή ο κατηγορούμενος περιέγραφε την πορεία του από την εποχή που εργαζόταν ως αστυνομικός στο πλευρό του Άσαντ μέχρι την προσχώρησή του στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στην συνέχεια στην Αλ Νούσρα και τον ISIS.

Από το πλευρό του Άσαντ, τζιχαντιστής του ISIS

Στην αρχική κατάθεσή του ο 32χρόνος υποστήριξε ότι ήταν μέλος της Πολιτικής Αστυνομίας το προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ από το 2006, αλλά από το 2011 προσχώρησε στο πλευρό του ελεύθερου συριακού στρατού.

Ένα χρόνο αργότερα, το 2012 εντάχθηκε στο μέτωπο Αλ Νούσρα, ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που ήταν πολύ πιο εξοπλισμένο. Όπως περιγράφει στην αρχική του απολογία τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε για περίθαλψη στο Ισραήλ.

Στο πλευρό του ISIS και στο όνομα του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγντάντι πολεμά από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου.

Όπως παραδέχθηκε επίσης στην αρχική του κατάθεση ο 32χρονος, με τον ISIS συμμετείχε στη μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου Ντέιρ Αλ Ζορ, την οποία όμως έχασαν τελικά τον Φεβρουάριο του 2014

Σχετικά με τον τραυματισμό του εξήγησε ότι αυτός προκλήθηκε κατά τη διάρκεια μίας μάχης όπου χτύπησε στο κεφάλι. Περιγράφει τον τραυματισμό του στο κεφάλι σε μία μάχη.

Όπως ανέφερε επίσης έμεινε για δύο χρόνια στην Τουρκία και συγκεκριμένα στα Άδανα όπου νοίκιασε μαζί με άλλα πέντε άτομα ένα σπίτι. Υποστήριξε μάλιστα ότι είχαν μαζί τους τουλάχιστον 800.000 δολάρια που προορίζονταν για την αγορά ταξιδιωτικών εγγράφων και για τον χρηματισμό κρατικών παραγόντων.

Όταν απελάθηκε στη Συρία, συνελήφθη φυλακίστηκε στην ίδια πτέρυγα με έναν γνωστό αρχιτρομοκράτη, τον Abo Shjaa.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, όταν ο 32χρονος βρέθηκε στη Κωνσταντινούπολη τον προσέγγισε τηλεφωνικά ο ISIS, και έτσι εκείνος πήγε στη Γαλλική πρεσβεία για να τον βοηθήσουν. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να ενταχθεί στον ISIS παρότι μαχόταν για την τρομοκρατική οργάνωση που έχει σπείρει τον τρόμο παγκοσμίως για δύο μήνες.

Πότε τα έσπασε με τον ISIS -Πώς ήρθε στην Ελλάδα

Όπως είπε ο ίδιος είχε διαφωνήσει με τον ISIS όταν μαχόταν στη Ράκα και του ζητήθηκε από τον Amir Abulogman, αρχηγό της οργάνωσης, να μεταφέρει 8 τζιχαντιστές στην Ευρώπη. Εκείνη ήταν η στιγμή που η Ελλάδα του φάνηκε η καλύτερη διαφυγή. Για να καταφέρει να διαφύγει είπε ότι πλήρωσε 500 δολάρια σε έναν Τούρκο αστυνομικό στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και στη συνέχεια πήγε να βρει τη σύζυγό του, η οποία πλέον φαίνεται να ανασκευάζει την καταγγελία της περί ενδοοικογενειακής βίας, και το παιδί του στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί έφτασαν με βάρκα στο Φαρμακονήσι και στη συνέχεια στον Πειραιά. Με την οικογένειά του πήγαν στη συνέχεια στην Ειδομένη, ενώ όταν έκλεισαν τα σύνορα αναγκάστηκαν να μεταβούν σε δομές φιλοξενίας ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη.

«Στην συνέχεια στις 05-09-2017 έγινε σε βάρος του καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, από τρίτο πρόσωπο, και όχι τη γυναίκα του, για την οποία μέχρι σήμερα η ποινή του έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς άσκησε το ένδικο μέσο της εφέσεως, πλην όμως κατά την καταγγελία αυτή, δεν είχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς η κάρτα ασύλου του χορηγήθηκε στις 19-09-2017, δηλώθηκε στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών και για το λόγο αυτό του απαγορεύθηκε η είσοδός του στη χώρα στης 15-10-2017, ενώ ήδη είχε λάβει κάρτα ασύλου και 2 μέρες πριν τη σύλληψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε έρθει για να δώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη για το άσυλο», είπε σε δηλώσεις της η συνήγορός του Τριανταφυλλιά Τσιούπλα τονίζοντας ότι δεν είναι μέλος του ISIS και ότι αντίθετα εκδιώχθηκε από τον Άσαντ και στη συνέχεια όταν τραυματίστηκε εκδιώχθηκε και θεωρήθηκε προδότης και από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Όπως σημειώνει μάλιστα η συνήγορός του επικαλούμενη τα διεθνή σήματα SIRENE, INTERPOL και EUROPOL δεν έχει ταυτοποιηθεί ως δράστης σε καμία τρομοκρατική ενέργεια.

Οι φωτογραφίες του 32χρονου

Η δικηγόρος του 32χρονου αναφέρθηκε και στο υλικό που βρέθηκε στο κινητό του 32χρονου και τόνισε ότι υπάρχουν δύο βίντεο στα οποία φαίνεται ο ίδιος ως τραυματίας.

Ωστόσο η κυρία Τσιούπλα αναφέρθηκε και σε κάποιες φωτογραφίες οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότι από αυτές δεν προκύπτει ότι ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης. Σε αυτές φαίνεται ο κατηγορούμενος να ποζάρει μαζί με βαρύ οπλισμό. Όπως σημειώνει όμως η δικηγόρος του από αυτές δεν προκύπτει κάτι καθώς ο 32χρονος ποζάρει με ακάλυπτο πρόσωπο, φορά διαφορετική στολή από αυτή του ISIS και δεν κρατά το λάβαρο του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλεξανδρούπολη τζιχαντιστής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ