Γεννήθηκε σε μία φάρμα στη Σκωτία, στο Ντρέγκορν, το 1840. Στα 47 του χρόνια, αν και κτηνίατρος, έμελλε να γίνει ο εφευρέτης του ελαστικού με αέρα!
Για τον Σκωτσέζο Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ (John Boyd Dunlop) ο λόγος, που σαν σήμερα, στις 23 Οκτωβρίου 1921, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια κληρονομιά.
Ο Ντάνλοπ σπούδασε για να γίνει κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ένα επάγγελμα που εξάσκησε για περίπου 10 χρόνια, πριν μετακομίσει στο Downpatrick της Βόρειας Ιρλανδίας, το 1867.
Σχετικά νωρίς στη ζωή του, ο Ντάνλοπ έμαθε ότι είχε γεννηθεί πρόωρα κατά δύο μήνες. Εξαιτίας αυτού, έπεισε τον εαυτό του ότι η υγεία του είναι ευάλωτη και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του ενεργούσε αναλόγως, μολονότι δεν αρρώστησε ποτέ σοβαρά μέχρι τον θάνατό του, τον Οκτώβριο του 1821, όταν έφυγε ξαφνικά από τη ζωή (σε ηλικία 81 ετών) λόγω ενός κρυολογήματος.
Ο Ντάνλοπ παντρεύτηκε τη Μάργκαρετ Στίβενσον το 1871 και μαζί της απέκτησε μια κόρη και έναν γιο. Στο Downpatrick σύστησε μια κτηνιατρική κλινική μαζί με τον αδελφό του, Τζέιμς, ωστόσο λίγα χρόνια μετά μετακόμισε στο Μπέλφαστ, στα μέσα της δεκαετίας του 1880, όπου και έγινε από τους πιο γνωστούς πρακτικούς σε όλη την Ιρλανδία.
Η χρονιά-σταθμός για τον Ντάνλοπ ήταν το 1887, όταν ανέπτυξε το πρώτο ελαστικό με αέρα εξαιτίας του... γιου του, για να τον βοηθήσει σε έναν αγώνα με τρίκυκλα. Εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις που είχε και την πείρα του, εφάρμοσε το λάστιχο σε έναν ξύλινο κυλινδρικό δίσκο 96 εκατοστών. Επί της ουσίας, το λάστιχο ήταν ένας φουσκωμένος σωλήνας ελαστικού φύλλου.
Στη συνέχεια, πήρε τον τροχό του και τον συνέδεσε με τον πίσω μεταλλικό τροχό από το τρίκυκλο του γιου του. Ωστόσο, ενώ ο σιδερένιος τροχός σταμάτησε να γυρνάει, ο ελαστικός συνέχιζε. Έτσι, ο Ντάνλοπ έφτιαξε και έναν δεύτερο ελαστικό τροχό για τις πίσω ρόδες του τρίκυκλου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Δύο χρόνια μετά, το 1889, ένας ποδηλάτης, ο Willie Hume, απέδειξε την υπεροχή των ελαστικών του Ντάνλοπ στις πρώτες κούρσες που έγιναν ποτέ στην Ιρλανδία, αρχικά, και στην Αγγλία, λίγο μετά. Ανάμεσα στους χαμένους των ποδηλατοδρομιών ήταν και οι γιοι του τότε προέδρου της Ιρλανδικής Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, Harvey Du Cros.
Βλέποντας την ευκαιρία, ο Du Cros «έχτισε» μια προσωπική σχέση με τον Ντάνλοπ και μαζί έστησαν μια εταιρεία παραγωγής ελαστικών. Ο Du Cros, ουσιαστικά, αγόρασε έναντι λίγων χρημάτων τα δικαιώματα της ευρεσιτεχνίας του Ντάνλοπ, ενώ του έδωσε και ένα μικρό μερίδιο από την υπό σύσταση εταιρεία.
Το 1892 ο Ντάνλοπ εγκατέλειψε το κτηνιατρείο του και μετακόμισε στο Δουβλίνο, λίγο αφότου ο Harvey Du Cros, με τη βοήθειά του, σύστησε την εταιρεία ελαστικών με αέρα. Το λάστιχο με σαμπρέλα έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία ποδηλάτου, που ήδη από το 1885 βρισκόταν σε άνθσιη.
Ωστόσο, το 1895 ο Ντάνλοπ πούλησε το μερίδιο που είχε στην εταιρεία και από τότε δεν ασχολήθηκε ξανά με τον τομέα των ελαστικών. Η τελευταία του δουλειά ήταν σε μια υφασματοποιία στο Δουβλίνο, όπου και και πέθανε το 1921.
Λίγο μετά την οριστική αποχώρησή του από την εταιρεία, ο συνεταίρος τού Ντάνλοπ, ο Du Cros, πούλησε το 1896 ολόκληρη την εταιρεία σε έναν επενδυτή, τον Terah Hooley, για 3 εκατ. λίρες. Ο Hooley προχώρησε την εταιρεία ένα βήμα παραπέρα, με νέες καινοτομίες, και στις αρχές του 20ού αιώνα η αυτή μετονομάστηκε σε Dunlop Rubber, έστω και αν ο ίδιος ο Ντάνλοπ δεν συμμετείχε σε αυτήν.
Η εμπορική χρήση των ελαστικών Dunlop άρχισε ουσιαστικά περί το 1900, με τη μέθοδο προσαρμογής του ελαστικού στη ζάντα να βελτιώνεται έως το 1920, οπότε και κατέληξε στον σύγχρονο σχεδιασμό. Τα ελαστικά Dunlop, πρωτοπόρα στον τομέα τους, έγιναν περιζήτητα στους πρώτες αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων, ενώ η παραγωγή τους συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Άλλα γεγονότα που συνέβησαν 23 Oκτωβρίου
1739.... Η Αγγλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ισπανία για το κομμένο αυτί ενός άγγλου πλοιάρχου.
1814.... Πραγματοποιείται στην Αγγλία η πρώτη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής.
1909.... Στην Ολλανδία, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθορίζει τα παράκτια σύνορα της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
1911.... Η κρητική Βουλή ψηφίζει την ένωση με την Ελλάδα.
1912.... Ο τουρκικός στρατός υποχωρεί συνεχώς κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Καταλαμβάνονται και τα Γιαννιτσά.
1915.... Στην Ελλάδα, πέφτει η κυβέρνηση Ζαΐμη και ο σχηματισμός νέας Κυβέρνησης ανατίθεται στον Στέφανο Σκουλούδη. Η κυβέρνησή του είναι υπηρεσιακή και έχει εντολή να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει νέες εκλογές.
1917.... Η κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων αποφασίζει ένοπλη εξέγερση στη Ρωσία.
1918.... Ο ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύεται σε ηλικία 29 ετών τη 17χρονη Μίλντρεντ Χάρις.
1942.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Μοντγκόμερι εναντίον Ρόμελ.
1954.... Μετά από πολλές συνεδριάσεις στο Παρίσι οι σύμμαχοι, νικητές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπογράφουν το Πρωτόκολλο περί τερματισμού του Καθεστώτος Κατοχής της Γερμανίας. Την ίδια μέρα υπογράφονται τέσσερα τροποποιητικά πρωτόκολλα, γνωστά ως Πρωτόκολλα των Παρισίων, που δημιουργούν τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ), ενώ το ΝΑΤΟ προσκαλεί την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για να γίνει μέλος της Συμμαχίας.
1956.... Αρχίζει η αντικομμουνιστική εξέγερση στην Ουγγαρία. Θα κατασταλεί από τα σοβιετικά τανκς στις 4 Νοεμβρίου.
1960.... Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Καυτατζόγλειο Εθνικό Στάδιο.
1962.... Στην Κούβα ο Κάστρο κηρύσσει επιστράτευση, όταν οι ΗΠΑ διατάζουν την κατάσχεση 25 σοβιετικών σκαφών παρά τις απειλές της Μόσχας.
1964.... Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στη Le Figaro, ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται το Νόμπελ Λογοτεχνίας, που του απονεμήθηκε την προηγούμενη, υποστηρίζοντας ότι θα μείωνε το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς και θα δέσμευε την ελευθερία του.
1970.... Οι ΗΠΑ συμφωνούν να πουλήσουν 180 τανκς στο Ισραήλ.
1971.... «Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είναι ταγμένος υπέρ της επαναφοράς της Δημοκρατίας», δηλώνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και Έλληνας ομογενής, Σπίρο Αγκνιου!
1974.... Συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στη Τζιά οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Γ. Παπαδόπουλος, Σ. Παττακός και Ν. Μακαρέζος.
1980.... Πλημμύρες και χιονοθύελλες στη Θεσσαλία σαρώνουν τις σκηνές των σεισμοπλήκτων.
1989.... Η Ουγγαρία κηρύσσει το τέλος της κομμουνιστικής διακυβέρνησης και ανακηρύσσεται σε Δημοκρατία.
1991.... Ο Βαρθολομαίος A' εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
1996.... Διορίζεται διοικητής του Αγίου Όρους ο Σταύρος Ψυχάρης.
....Την ίδια μέρα, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας αναλαμβάνει τις Δημόσιες Σχέσεις του «Αθήνα 2004» και ηγείται της εκστρατείας στήριξης της ελληνικής υποψηφιότητας.
1998.... Ενας πρώην κομμουνιστής γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός στην Ιταλία, όταν η κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
2008.... Παραιτείται ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, λόγω του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
Σαν σήμερα το 1817 γεννήθηκε ο Γάλλος λεξικογράφος Πιερ Λαρούς, το 1901 ο φιλόσοφος και συγγραφέας Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, το 1919 ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος, που ανακάλυψε την αρχαιολογική περιοχή στη Βεργίνα, το 1925 ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις και το 1940 ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, γνωστός ως Πελέ.
Την ίδια μέρα το 1872 πέθανε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Θεόφιλος Γκοτιέ και το 2001 ο Άγγλος δάσκαλος και διαιτητής Κεν Άστον, που εισηγήθηκε την κίτρινη και κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, ως μέλος της τεχνικής επιτροπής της FIFA.