Χωρίς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά με ένα «βουνό» προβλήματα και εκκρεμότητες ξεκινά το μεσημέρι το μαρτύριο της αξιολόγησης.
Πρώτο «πιάτο» θα είναι ο Προϋπολογισμός του 2017 και του 2018, ήτοι το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει «τρύπα» για την επόμενη χρονιά, όπως επίσης το αν, πόσο και πώς θα διανεμηθεί το όποιο φετινό υπερπλεόνασμα.
Το θέμα που μπορεί να προκαλέσει, όμως, μείζων εμπλοκή είναι η απαίτηση των Ευρωπαίων για πώληση μονάδων της ΔΕΗ και συγκεκριμένα αυτή της Μεγαλόπολης.
Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών θα προετοιμάζει την ομιλία του στο 5ο Περιφερειακό Συνέδριο στα Ιωάννινα, ο Γιώργος Χουλιαράκης θα υπερασπίζεται τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και ειδικά τα υπερπλεονάσματα του ΕΦΚΑ, που αιφνιδίασαν ακόμα και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια, που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και μέρες, «ξεσκόνιζαν» ως την τελευταία στιγμή τα στοιχεία που έδωσε η ελληνική πλευρά και δεν είναι υπερβολή αν υποστηρίξει κανείς ότι από την έκβαση αυτής της μάχης θα κριθεί και η «τρύπα» του 2018, η υποία υπολογίζεται στα 800 με 900 εκατ. ευρώ, στο 0,4% του ΑΕΠ.
Όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, «η χοντρή συζήτηση γίνεται με τους Ευρωπαίους», οι οποίοι, αν και επισήμως δεν έχουν εγείρει ακόμα ζήτημα αποκλίσεων, επιμένουν στο στόχο του 3,5%, την ώρα που το ΔΝΤ δηλώνει απολύτως ικανοποιημένο εάν το πλεόνασμα φτάσει στο 2,2%.
Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida, αυτό που προβλημάτισε τα τεχνικά κλιμάκια ήταν η υστέρηση σε βασικούς κωδικούς των φορολογικών εσόδων, η οποία σε ένα μέγεθος ως 600 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι είναι μεταφερόμενη στην επόμενη χρονιά.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η τελική εκτίμηση για την έκταση του προβλήματος είναι πρόωρη. Παρά την προφανή δυσκολία των σχετικών συζητήσεων, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ως το τέλος της εβδομάδας, που αναχωρούν οι Θεσμοί, το θέμα του Προϋπολογισμού για το 2018 θα έχει «κλείσει».
Αντιθέτως, οι συζητήσεις για το φετινό πλεόνασμα και το πολυσυζητημένο κοινωνικό μέρισμα θα παραταθούν έως την επιστροφή των Θεσμών στο τέλος Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί οι ξένοι τεχνοκράτες περιμένουν νεότερα στοιχεία από τα έσοδα και τις εισφορές του Οκτωβρίου, προκειμένου να σχηματίσουν άποψη αν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΓΛΚ για πλεόνασμα που μπορεί να ξεπεράσει το 2,7%, δηλαδή για υπερπλεόνασμα περίπου 1,7-1,8 δισ. ευρώ.
Πέρα από το δημοσιονομικό, ως «αγκάθι» που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εμπλοκή χαρακτηρίζεται το θέμα της ΔΕΗ.
Και σε αυτήν την περίπτωση η κόντρα είναι με τους Ευρωπαίους, αφού το ΔΝΤ δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις γίνονται απευθείας με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και επί της ουσίας έχουν στο επίκεντρο την υποχρέωση της ΔΕΗ να μειώσει τη συμμετοχή της στην παραγωγή.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στο… ψητό, ήτοι στην πώληση μονάδων. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τις μονάδες που προσφέρει η ελληνική πλευρά και μεταξύ άλλων ζητάνε τη Μεγαλόπολη. Κι αυτό από μόνο του αρκεί για να τινάξει στον αέρα τις διαβουλεύσεις.
Αντιθέτως, η αναζήτηση πόρων για την επαρκή χρηματοδότηση των κοινωνικών επιδομάτων εκτιμάται ότι θα έχει αίσιο τέλος. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, έχουν εξασφαλιστεί περί τα 160 εκατ. ευρώ από την επισκόπηση των κρατικών δαπανών (spending review) και έτσι, εκτός δραματικού απροόπτου, θα αποφευχθούν οριζόντιες περικοπές, κυρίως στα οικογενειακά επιδόματα.
Οι συζητήσεις ξεκινάνε, πάντως, με φόντο τις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει καλυφθεί πάνω από το 20%, αν και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι μεγάλο μέρος των υπολοίπων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο ωρίμανσης. Η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε φτάσει στο 40%, στο τέλος Νοεμβρίου το 60%, στο 80% περί τα μέσα Δεκεμβρίου και στο 100% με το τέλος της φετινής χρονιάς.