Μια εξαιρετικά σπάνια ιδιόχειρη επιστολή, που βρέθηκε πάνω στη σορό ενός επιβάτη του «Τιτανικού» πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Βρετανία έναντι 126.000 λιρών (δηλαδή 166.000 δολαρίων)!
Την επιστολή έγραψε ένας επιβάτης της Α΄θέσης του θρυλικού υπερωκεάνιου, ο Αλεξάντερ Όσκαρ Χόλβερσον προς τη μητέρα του στις 13 Απριλίου του 1912, όταν ο Τιτανικός απέπλευσε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας.
«Αν όλα πάνε καλά, θα φτάσουμε στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη» ανέφερε ο πωλητής από τη Μινεσότα, που ταξίδευε μαζί με τη σύζυγό του, Μαίρη Αλις, η οποία σώθηκε, μία ημέρα πριν το ναυάγιο.
Ο Τιτανικός (Φωτογραφία: Wikipedia)
Ο Τιτανικός έπεσε πάνω σε ένα παγόβουνο τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου και βυθίστηκε μέσα σε δύο ώρες στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού παρασέρνοντας στον υγρό του τάφο πάνω από 1.500 επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
Η επιστολή βρέθηκε μέσα σ’ ένα βιβλίο τσέπης όταν ανασύρθηκε η σορός του Χόλβερσον από τον Ατλαντικό και επεστράφη στην οικογένειά του μαζί με τα υπόλοιπα προσωπικά του αντικείμενα.
Στο γράμμα ο Χόλβερσον αναφέρει ότι συνταξίδευε με τον Τζόν Τζέικομπ Άστορ, έναν Αμερικανό επενδυτή, από τους διασημότερους επιβάτες του πλοίου.
«Μοιάζει με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο, αν κι έχει εκατομμύρια. Κάθονται στο κατάστρωμα με τους υπόλοιπους από εμάς», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Άντριου Όλντριτζ, του οίκου δημοπρασιών Henry Aldridge & Son η επιστολή είναι η σημαντικότερη που γράφηκε στον Τιτανικό και βγήκε στο σφυρί.
«Είναι εξαιρετική από κάθε άποψη -και λόγω του περιεχομένου της, της ιστορικής συγκυρίας και της σπανιότητάς της. Το γράμμα αυτό είναι ένα από τα τελευταία που γνωρίζουμε ότι επέζησαν του ναυαγίου και το τελευταίο γνωστό γράμμα, που συνέταξε ένα θύμα πάνω στο πλοίο.»
Μαζί με την επιστολή δημοπρατήθηκαν και μια φωτογραφία του Χόλβερσον και της συζύγου του από προηγούμενο ταξίδι τους στη Νότιο Αμερική και κάποιες άλλες, άσχετες επιστολές της μητέρας του προς τον αδελφό του, Γουόλτερ.
Πέρυσι είχαν βγει στο σφυρί στη Βρετανία κι άλλα αντικείμενα από τον Τιτανικό, όπως ο εξάντας που χρησιμοποιούσε ο καπετάνιος του Carpathia, που είχε σπεύσει να συνδράμει τυχόν επιζώντες του ναυαγίου.