Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η διαμάχη μεταξύ Καταλονίας και Μαδρίτης, με τον αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν να διαμηνύει ότι η περιφερειακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί τις αποφάσεις του Μαριάνο Ραχόι και να κάνει λόγο για την χειρότερη επίθεση «από τη δικτατορία του Φράνκο».
Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης της Καταλονίας αναφέρει ότι η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του κράτους δικαίου» ενώ παράλληλα ζήτησε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.
«Είναι η χειρότερη επίθεση στους θεσμούς της Καταλονίας από την εποχή του Φράνκο» τόνισε επίσης ο Πουτζδεμόν.
Απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους στα αγγλικά, ο Κάρλες Πουτζντεμόν διαβεβαίωσε ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες» βρίσκονται «σε κίνδυνο», ενώ προειδοποίησε τους Ισπανούς, στα καστιλιάνικα, ότι θα πρέπει να περιμένουν και «νέες καταχρήσεις».
Ο Πουτζδεμόν (κέντρο) στην πορεία στη Βαρκελώνη / Φωτογραφία: (AP Photo/Emilio Morenatti)
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ενεργοποίησε το Αρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος, που επιτρέπει στην κυβέρνησή του να ανακαλέσει κάποιες εξουσίες από την Καταλονία. «Ξήλωσε» επίσης, την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας και διεμήνυσε ότι θα προκηρύξει εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Οργή στη Βαρκελώνη
Η ενεργοποίηση του άρθρου 155, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, προκάλεσε την οργή των κατοίκων της Βαρκελώνης. Στο άκουσμα των δηλώσεων του Μαριάνο Ραχόι, περί τους 450.000 ανθρώπους ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εξέλιξη αυτή.
Ορισμένοι από τους κάτοικους της Βαρκελώνης, χτυπούσαν κατσαρόλες ή κόρναραν με τα αυτοκίνητά τους.
«Ελευθερία! Ανεξαρτησία!» φώναζαν χιλιάδες εκ των συγκεντρωμένων, κουνώντας μανιασμένα σημαίες της Καταλονίας.
Did you see any European flags at today’s massive proindependence demonstration in Barcelona? Me neither. Just saying, @EU_Commission. pic.twitter.com/4poCe4qRr3
«Είμαι έξαλλη και πραγματικά πολύ λυπημένη» δήλωσε η 22χρονη Meritxell Agut, εργαζόμενη σε τράπεζα. «Καταπάτησαν τα δικαιώματά μας και τις ιδέες μας ως Καταλανοί» συμπλήρωσε η ίδια, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ζητάμε από την Καταλονία να σεβαστεί το Σύνταγμα»
Η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού ελήφθη έπειτα από ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τρεις εβδομάδες μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήγαγε η ημιαυτόνομη περιοχή. Μετά από την ανακοίνωση Ραχόι αναμένεται η έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας-τη Γερουσία- όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου. Όπως δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός επιθυμεί οι εκλογές να γίνουν στην επαρχία και θα μπορούσε να διαλύσει την υπάρχουσα καταλανική βουλή μέσα σε έξι μήνες.
Οπως τόνισε, οι εξουσίες της καταλανικής κυβέρνησης θα μεταφερθούν στην κυβέρνηση της Ισπανίας, επέμεινε ωστόσο ότι η κυβέρνηση του δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας.
Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.
«Η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει το άρθρο 155 του συντάγματος. Αυτό εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η Ισπανία βρισκόταν στα πρόθυρα να εφαρμόσει αυτό το άρθρο στο παρελθόν, αλλά δεν ήταν απαραίτητο καθώς επιστρέψαμε σε μια νόμιμη κατάσταση», κατάσταση εξήγησε ο Ραχόι και συνέχισε: «Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά διότι καμία κυβέρνηση καμίας δημοκρατικής χώρας δεν θα δεχόταν αυτή την τροποποίηση του νόμου και ένα κόμμα να επιβάλει τη θέλησή του σε άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να επιβάλουμε αυτό το άρθρο».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο είπε: «Δεν αναστέλλουμε το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν. Ζητάμε από την Καταλονία να σεβαστεί το σύνταγμα», είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να μην φύγουν άλλες επιχειρήσεις και καταθέσεις από την Καταλονία. «Θα επαναφέρουμε την ομαλότητα» σημείωσε.
Δήλωσε επίσης ότι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας είναι «ανησυχητικά» και ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.
Σφοδρές αντιδράσεις
Ο αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας ήταν το πρώτο μέλος της περιφερειακής κυβέρνησης που αντέδρασε στις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού. «Ο κ. Ραχόι και οι σύμμαχοί του δεν ανέστειλαν μόνο την αυτονομία, ανέστειλαν τη δημοκρατία».
Με τη σειρά της η Αντα Κολάου, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων, και εδώ και αλλού». Την ίδια ώρα, κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήμαρχος της Βαρκελώνης είχε πολλάκις δηλώσει ότι είναι αντίθετη στην απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.
Στην ογκώδη πορεία στη Βαρκελώνη έφτασε το απόγευμα και ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος περπάτησε με τον κόσμο.
Ο Εντουαρντ Ρίβας Ματέο, εκπρόσωπος Τύπου του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο στηρίζει τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης αλλά έχει ζητήσει συνταγματική αναθεώρηση, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ανεχτεί μια τόσο «αυστηρή εφαρμογή» του άρθρου 155.
Thousands rally in Barcelona in protest of the detention of independentistas and the invocation of #Artículo155pic.twitter.com/AoLFhiebFl
Την ίδια ώρα, το καταλανικό κοινοβούλιο έγραψε στο Twitter: «Εχει έρθει η ώρα. Αντίο 155, γεια σου Καταλανική Δημοκρατία».
Λίγη ώρα αργότερα, η πρόεδρος του Καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ, σε ομιλία της στην τηλεόραση, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».
«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.