Ολες οι πρωτοβουλίες που πήρε ο Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη συνάντησαν σφοδρές αντιδράσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
«Η Ευρώπη είναι πιο εύκολη να μεταρρυθμιστεί απ'ό,τι η Γαλλία; Σίγουρα όχι. Και ο Εμανουέλ Μακρόν κατάλαβε την δυσκολία του πράγματος κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 19 και 20 Οκτωβρίου», γράφει η Le Monde.
Στην ομιλία που είχε κάνει στην Σορβόννη στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο γάλλος πρόεδρος έδειξε θέληση και φιλοδοξία ασυνήθιστες στην Ευρώπη. Παρουσίασε μια μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων και ξεδίπλωσε το όραμά του για τα προσεχή δέκα χρόνια. Στην Σύνοδο Κορυφής όμως έσπασε τα μούτρα του: βρήκε απέναντί του μια πολύπλοκη και βραδυκίνητη ευρωπαϊκή μηχανή. Στο εξής, ο Εμανουέλ Μακρόν θα είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές ατζέντες των ηγετών οι οποίοι δεν βιάζονται «να ξαναχτίσουν την Ευρώπη».
Κάθε ηγέτης το πρόβλημά του
Ορισμένοι ηγέτες, όπως ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι, είναι απασχολημένοι με τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στη χώρα τους. Η Ισπανία, από την πλευρά της, είναι βυθισμένη στην κρίση της Καταλονίας. Ενώ στο Βερολίνο, εταίρος απαραίτητος και προτιμητέος, η Ανγκελα Μέρκελ είναι επικεντρωμένη στον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, με πολλά προβλήματα. Ενα από αυτά είναι πως πιθανόν δεν θα υπάρχει κυβέρνηση πριν το τέλος του 2017.
Μόνο ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, άκουσε με προσοχή τις γαλλικές φιλοδοξίες και το όραμα του Μακρόν για τη νέα Ευρώπη. Ορισε μια «ατζέντα ηγετών» η οποία θα συζητηθεί τους 18 προσεχείς μήνες.
Το Παρίσι, ωστόσο, επιμένει: είχε ζητήσει πολλές συναντήσεις ηγετών για συγκεκριμένα θέματα ώστε να γίνουν βήματα προόδου προς μια Ευρώπη πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών. Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει γρήγορα για «να βγει από τα μισόλογα», ακόμη κι αν αυτό συμβεί με το σύστημα της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.
Το καπέλωμα από τον Τουσκ
Ο Ντόναλντ Τουσκ άκουσε τον Μακρόν και πρότεινε να γίνουν 13 Σύνοδοι Κορυφής για τα μεγάλα θέματα, όπως η φορολογία των ψηφιακών επιχειρήσεων ή το μέλλον της ευρωζώνης. Ωστόσο, για τους περισσότερους, αυτή η πρόταση Τουσκ είναι μια προσπάθεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει το πάνω χέρι. «Θέλουν να πουν ότι εκείνοι θα πιλοτάρουν την προσπάθεια. Η φιλοδοξία και η θέληση του Εμανουέλ Μακρόν ανησύχησαν ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Θέλουν επομένως να ελέγξουν τις εξελίξεις και να τις τοποθετήσουν σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο», σχολίασε στην Le Monde, ανώνυμα, Γάλλος διπλωμάτης.
Αντιδρά αρνητικά η Ομάδα Βίζεγκρατντ
Ο Ντόναλτ Τουσκ προσπάθησε, επίσης, να ηρεμήσει την λεγόμενη «Ομάδα Βίζεγκραντ» (Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία) οι οποίοι ανησυχούν ότι η Ευρώπη θα γίνει «δύο ταχυτήτων». Κυρίως φοβούνται ότι μια ομάδα ισχυρών χωρών θα αφήσει κάποιες άλλες χώρες πίσω. «Οσο θα είμαι πρωθυπουργός θα είμαι ο φύλακας της ενότητας της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά από την Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Διαφωνούν και για τις ελεύθερες συναλλαγές
Ο Μακρόν επέμεινε στις Βρυξέλλες ότι τουλάχιστον στα εμπορικά θέματα τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν, να είναι πιο διαφανή και να εγγυώνται προστασία. «Η Ευρώπη που προστατεύει είναι μια Ευρώπη που ξέρει να βρίσκει τις καλές συμφωνίες στις ελεύθερες συναλλαγές και τις καλές διαπραγματεύσεις για να προστατεύει τους εργαζομένους της και τους καταναλωτές της» ήταν η δήλωσή του από την Σύνοδο.
Η βασική ανησυχία της Γαλλίας είναι η ατζέντα της Κομισιόν, η οποία προβλέπει να κλείσει στους προσεχείς μήνες τις διαπραγματεύσεις με την Mercosur (περίπου δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής) και να αρχίσει συζητήσεις με την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Η Γαλλία θέλει αυτές οι συμφωνίες που θα προκύψουν να μην ερεθίσουν μια κοινή γνώμη που πιστεύει ότι η Ευρώπη είναι υπερβολικά φιλελεύθερη.
Διαφωνεί και ο Γιούνκερ με τον Μακρόν
Στο θέμα απάντησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος φάνηκε σε άλλο μήκος κύματος: «Πιστεύω ότι το συμφέρον μας είναι να απαντάμε στις απαιτήσεις όσων θέλουν να κάνουν συμφωνίες μαζί μας», δήλωσε. Αυτό σημαίνει ότι η γαλλική πρόταση δεν έχει την πλειοψηφία αφού κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν την θέση της ένδειξη προστατευτισμού.
Διαφωνίες και για τους ξένους εργάτες
Ενα άλλο θέμα στο οποίο θα φανεί αν ο Γάλλος πρόεδρος έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη είναι οι ξένοι εργαζόμενοι. Η Γαλλία απαιτεί τα συμβόλαια για τους ξένους εργάτες να έχουν διάρκεια ετήσια το πολύ. Οι άλλες χώρες αντιδρούν και θεωρούν ότι αυτό παραβαίνει τους κανόνες της ελεύθερης διακίνησης. Η Ισπανία αντιδρά εναντίον της γαλλικής πρότασης και θέλει οι δικοί της φορτηγατζήδες να μην υπόκεινται σε όρους. Αυτό θεωρείται απαράδεκτο στη Γαλλία. «Ελπίζω να βρούμε μια συμφωνία στις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες» ήταν η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν.
Οχι και για την φορολογία
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρήκε επίσης τοίχο στην Ευρώπη με την πρότασή του για να φορολογηθούν οι κολοσσοί των ψηφιακών εφαρμογών. Το μόνο που κατόρθωσε είναι να εγγραφεί το θέμα στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, αφού η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο έφεραν προσκόμματα για να μην προχωρήσει αυτό το σχέδιο.
«Σε πολλά συμφωνούμε, σε πολλά διαφωνούμε, αλλά μιλήσαμε ειλικρινά και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και συνέχισε με μια δόση χιούμορ;
«Εγώ έχω πάντα μπόλικη ενέργεια (…) και είναι φυσικό η ενέργεια να συναντά αντιδράσεις. Ετσι συμβαίνει και με το φαινόμενο της κίνησης στην Φυσική!»