Ξυστά από τη Γη πέρασε τη νύχτα ένας αστεροειδής μεγέθους διώροφου λεωφορείου, ο δεύτερος σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Ο διαστημικός βράχος διαμέτρου 22 μέτρων πέρασε σε απόσταση 191.511 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, δηλαδή στη μισή απόσταση που χωρίζει τη Γη από τη Σελήνη.
Οι ειδικοί λένε ότι ο αστεροειδής 2017 TD6 θα επιστρέψει στις 29 Μαϊου του 2018, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο κοντά θα πλησιάσει τη Γη.
Πριν από μια εβδομάδα ένας άλλος διαστημικός βράχος, ο αστεροειδής 2012 TC4 διαμέτρου 30 μέτρων έφθασε σε απόσταση 43.452 χιλιομέτρων από τη Γη προκαλώντας ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα και αναμένεται να επιστρέψει άλλες δύο φορές στη διάρκεια του 21ου αιώνα.
Ο δρ Ρούντιγκερ Γιεν, της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: «Γνωρίζουμε ότι δεν θα χτυπήσει τη Γη το 2050, αλλά η κοντινή διέλευσή του τότε ενδέχεται να επηρεάσει την τροχιά του και να πέσει στη Γη το 2079».
Οι επιστήμονες, βέβαια, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μόλις μία στις 750, ωστόσο λένε ότι «πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση».
Εάν ένας από τους δύο αστεροειδείς πέσει στη Γη, θα είναι μεγαλύτερος από τον μετεωρίτη που εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα το 2013 κοντά στην πόλη Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας, προτού εκραγεί 30 χιλιόμετρα πάνω από τα Ουράλια.
Τα ίχνη που άφησε στην ατμόσφαιρα ο μετεωρίτης του Τσελιαμπίνσκ (Φωτογραφία: Wikipedia)
Περίπου 1.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 7.000 κτίρια υπέστησαν ζημιές από το ωστικό κύμα. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν περίπου 50 κιλοτόνοι TNT, δηλαδή 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα. Ο μετεωρίτης υπολογίζεται ότι είχε διάμετρο δεκαεπτά μέτρων και βάρος 10.000 τόνων. Ήταν το μεγαλύτερο αντικείμενο, του οποίου έχει καταγραφεί η καταστροφή μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα της Γης μετά το αντικείμενο που εικάζεται πως προκάλεσε την έκρηξη της Τουνγκούσκα το 1908.
Σύμφωνα με τη NASA πάνω από 1.800 πιθανώς επικίνδυνοι αστεροειδείς «κυκλοφορούν» στη διαστημική μας γειτονιά...