Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χαιρέτισε σήμερα «την ιστορική νίκη» εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, η οποία εκδιώχθηκε από το προπύργιό της, τη Ράκα.
Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε η άμεση μεταβίβαση της διακυβέρνησης της πόλης σε μια πολιτική αρχή.
«Αφιερώνουμε την ιστορική αυτή νίκη σε όλη την ανθρωπότητα», ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ράκα ένας εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), o Τάλαλ Σέλο.
Ο Σέλο μιλούσε ενώπιον τοπικών αξιωματούχων, μελών του τοπικού Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκα και μαχητών των SDF από το στάδιο της πόλης, την τελευταία θέση των τζιχαντιστών που κατέλαβε ο συνασπισμός την Τρίτη.
Ωστόσο οι SDF δεν ανακοίνωσαν αμέσως τη μεταβίβαση της διακυβέρνησης της πόλης, που συγκλονίζεται εδώ και τέσσερις μήνες από μάχες, στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα.
«Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τα σύνορα της επαρχίας από όλες τις εξωτερικές απειλές και επιβεβαιώνουμε ότι η μελλοντική επαρχία της Ράκα θα κυβερνάται από τον λαό της στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης, ομοσπονδιακής, δημοκρατικής Συρίας, στην οποία οι πολίτες της επαρχίας θα διαχειρίζονται οι ίδιοι τις υποθέσεις τους», ανέφεραν οι SDF σε ανακοίνωσή τους στην οποία κήρυσσαν επισήμως την ανακατάληψη της Ράκα.
«Θα μεταβιβάσουμε τη διακυβέρνηση σε μια πολιτική αρχή (…) μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες εκκαθάρισης», εξήγησε ο Σέλο.
Η πόλη ήταν η «πρωτεύουσα» του ΙΚ στη Συρία και είναι γεμάτη με νάρκες, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την άμεση επιστροφή των αμάχων στις εστίες τους. Οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης και η αναζήτηση πιθανών πυρήνων εν υπνώσει που εξακολουθούν να κρύβονται στην πόλη δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Από την πλευρά του το Πολιτικό Συμβούλιο της Ράκα, που δημιουργήθηκε πριν έξι μήνες, έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται με θέματα ανοικοδόμησης και αναμένεται να αποκαταστήσει τις βασικές υποδομές της πόλης, οι κάτοικοι της οποίας την έχουν εγκαταλείψει εξαιτίας των μαχών.
Το ΙΚ κατέλαβε το 2014 τη Ράκα, μια πόλη η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας ήταν άραβες, και έκτοτε έγινε γνωστή για τις ωμότητες που διέπραξαν οι τζιχαντιστές, αλλά και ως κέντρο σχεδίασης των επιθέσεων εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.
Η απώλειά της αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την οργάνωση, η οποία είχε δημιουργήσει ένα «χαλιφάτο» στη Συρία και το Ιράκ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ