Η κυβέρνηση τρέμει για το κοινωνικό μέρισμα -Ανησυχία για το αν και πώς θα δοθεί - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση τρέμει για το κοινωνικό μέρισμα -Ανησυχία για το αν και πώς θα δοθεί

Άλλη μια σκληρή πολιτική δοκιμασία ξεκινά για την κυβέρνηση ενόψει της τρίτης αξιολόγησης και της έλευσης των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο επιδίδονται σε αγώνα δρόμου. Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες αναμένεται «πυρετός» προετοιμασιών και κλειστών συσκέψεων υπό τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, για να δοθούν οι τελευταίες κατευθυντήριες γραμμές.

Σφιχτό το χρονοδιάγραμμα
Με λίγα λόγια, το αν θα αποδειχτεί στέρεο ή όχι το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου της χώρας από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και οριστικής πρόσβασης στις αγορές, θα κριθεί από τις δυσκολίες της τρίτης αξιολόγησης.

Και μπορεί η Αθήνα έχει κοινό στόχο με τις Βρυξέλλες για έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι δανειστές θα είναι επιεικείς.

Τα χρονοδιαγράμματα είναι απόλυτα σφιχτά και ουδέποτε στο παρελθόν έχουν τηρηθεί πλήρως. Οι επικεφαλής της τρόικας κατεβαίνουν τη Δευτέρα. Ολοκληρώνουν τις συναντήσεις τους την Παρασκευή και θα επιστρέψουν εντός Νοεμβρίου. Ενώ για να μπορεί να τελειώσει η αξιολόγηση το Δεκέμβριο, θα πρέπει θεωρητικά η κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει με τους δανειστές:
Πρώτον, στον προϋπολογισμό του 2018 και δεύτερον, να εφαρμόσει στην πράξει τα πιο πολλά- αν όχι όλα- από τα 95 προαπαιτούμενα μέχρι τα τέλη Νοέμβρη για να φτάσουμε στα prior actions.

Ανησυχία και για το μέρισμα
Το μόνο σίγουρο ,πάντως, είναι ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης ανησυχούν για το περίφημο κοινωνικό μέρισμα, διότι φοβούνται αντιδράσεις εκ μέρους των δανειστών.

Στην κυβέρνηση έχουν πάρει το μήνυμα ότι οι δανειστές τους κόβουν τη φόρα, καθώς δε θέλουν να ξαναζήσουν… στιγμές από το Δεκέμβριο του 2016. Κι αυτό όχι για λόγους ιδεολογικούς, παρά γιατί δεν πρέπει να υπάρξει «φρένο» στη πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Επιπλέον, τους έχει γίνει σαφές πως πρέπει να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα στο εσωτερικό.

Για όλους αυτούς τους λόγους, προφανώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος επέλεξε χθες να μην μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Αντιθέτως, παρέπεμψε στις συζητήσεις με τα κλιμάκια και χρονικά στα τέλη Νοέμβρη, οπότε «και θα είμαστε βέβαιοι για το ποσό της υπεραπόδοσης» όπως δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ