Με έντονο σκεπτικισμό υποδέχτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα κομματικά στελέχη τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στα… σκοτεινά σημεία.
Τα όσα διημείφθησαν όλες αυτές τις μέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα περάσουν από «μικροσκόπιο» στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida υπάρχει έντονη αμηχανία έως και δυσαρέσκεια σε κάποια κορυφαία στελέχη του κόμματος που φλερτάρουν με την πτέρυγα των «53», για μια σειρά από θέματα.
Οι εν λόγω φωνές, παραδέχονται στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι το μόνο σίγουρο είναι πως «πήραμε καλές υποσχέσεις για επενδύσεις και χρέος». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί, ότι η άλλη πλευρά είναι αυτή που βγήκε κερδισμένη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στριμωγμένος. Όσο για τη λυπητερή με τα F16, αναμένεται το επόμενο διάστημα να ακολουθήσει ενημέρωση και στη Βουλή- τουλάχιστον αυτό επιθυμούν κάποιοι βουλευτές- και φαίνεται πως δεν έχει προκαλέσει κανένα ενθουσιασμό το ποσό των 2,4δις. Επιπλέον, δεν περνά απαρατήρητο -όπως λένε- ότι «δίνουμε τόσα χρήματα γα να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα που έχει 24% ανεργία».
«Περιμένουμε Ευκλείδη-Τσίπρα να δούμε τι πήραμε»
Ακόμα όμως και για την επικοινωνιακή διαχείριση της όλης υπόθεσης, στελέχη της πτέρυγας των «53» ασκούν έντονη κριτική και μάλιστα δεν μένει ασχολίαστη η δήλωση του κ. Τσίπρα για τον Τραμπ ότι: «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό».
Στελέχη της...αριστερής τάσης, και με το βλέμμα στραμμένο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Τρίτη αξιολόγηση, περιμένουν να έρθει στα όργανα τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τον οποίο και θα έχουν εικόνα για τις επαφές με το ΔΝΤ και την Κριστίν Λαγκάρντ και φυσικά ο πρωθυπουργός, ώστε να ενημερώσει για όσα διαδραματίστηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο οβάλ γραφείο. Βασικό για εκείνους, είναι η ελληνική πλευρά να εξασφάλισε κάποιου είδους… ανταλλάγματα. Εννοώντας μάλλον το θέμα της ρύθμισης
του χρέους που μπορεί να τους απαλύνει τον πόνο.!
Ζητούν Κεντρική Επιτροπή
Τέλος, οι «53» γκρινιάζουν και ζητούν (από το Σεπτέμβριο) να συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή, η οποία εκ των πραγμάτων δρομολογείται πια για Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνεδρίαση έγινε με fast-track διαδικασίες τον Ιούλιο με αποτέλεσμα να εκκρεμούν βασικά θέματα του πολιτικού σχεδίου στην παρούσα φάση.