Ο Ταγιάνι σκέφτεται να παρατήσει την Ευρωβουλή για να επιστρέψει στην ιταλική πολιτική σκηνή - iefimerida.gr

Ο Ταγιάνι σκέφτεται να παρατήσει την Ευρωβουλή για να επιστρέψει στην ιταλική πολιτική σκηνή

O Ιταλός πρόεδρος της Ευρωβουλής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εάν καταφέρει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επαναφέρει την κεντροδεξιά στην εξουσία στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης στην Ιταλία, τότε δεν αποκλείεται η Ευρωβουλή να χάσει και τον δεύτερο πρόεδρό της σε διάστημα ενός χρόνου, εφόσον φυσικά ο Αντόνιο Ταγιάνι ακολουθήσει το παράδειγμα του Μάρτιν Σουλτς και χρησιμοποιήσει την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου ως εφαλτήριο για δυναμική επιστροφή στην πολιτική αρένα της χώρας του.

Ο ίδιος, βέβαια, επιμένει ότι θέλει και ότι είναι καθήκον του να ολοκληρώσει τη θητεία του, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν ευρωεκλογές και θα πρέπει να στελεχωθούν τα κορυφαία πόστα στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωβουλή. Αλλά από το περιβάλλον του δεν αποκλείουν τίποτε. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί σύμμαχοι του Ταγιάνι αν η Forza Italia τα πάει καλά στις εκλογές και συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη Λέγκα του Βορρά και το εθνικιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» (Fratelli d’ Italia), ο 81χρονος Μπερλουσκόνι δεν θα μπορεί να αναλάβει δημόσιο αξίωμα λόγω της καταδίκης του το 2013 για φορολογική απάτη και θα πρέπει να επιλέξει κάποιον από τους αφοσιωμένους υπαρχηγούς του για να κυβερνήσει στη θέση του. Κι ο πρώην εκπρόσωπός του, ο Ταγιάνι, θα είναι μια προφανής επιλογή για τη θέση του πρωθυπουργού ή του επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Ο Ταγιάνι σκέφτεται να παρατήσει την Ευρωβουλή για να επιστρέψει στην ιταλική πολιτική σκηνή  | iefimerida.gr 0

«Δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι ο Ταγιάνι θα τσιμπήσει το δόλωμα αν του ζητήσει ο Μπερλουσκόνι να επιστρέψει στη Ρώμη, εκτιμά ο ευρωβουλευτής της Forza Italia, Μασιμιλιάνο Σαλίνι, που έχει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής. «Οι δυό τους συνιστούν ένα δίδυμο».

Ανεβαίνει η Κεντροδεξιά στις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά κερδίζει έδαφος εις βάρος του κυβερνώντος κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. Σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Demos τη Δευτέρα έφερε πρώτο κόμμα το Κίνημα 5 Αστέρια με 27%, μία μονάδα μπροστά από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ η Forza Italia και η Λέγκα του Βορρά εξασφαλίζουν ποσοστό γύρω στο 14% -15% η κάθε μία και μαζί με τους Fratelli d’ Italia πιάνουν ένα 34%.

Και ο νέος εκλογικός νόμος που είναι στα σκαριά καθιστά ακόμη πιθανότερο το σενάριο Μπερλουσκόνι -Ταγιάνι, αφού ενισχύει το ρόλο των συνασπισμών κι αναμένεται να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή στο αντισυστημικό κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, το οποίο ναι μεν τα πάει καλά στις σφυγμομετρήσεις, αλλά συσπειρώνει εναντίον του τους αντιπάλους του.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρώην καβαλιέρε θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας της Forza Italia και εφόσον καταφέρει να γκρεμίσει από την εξουσία το Δημοκρατικό Κόμμα -και δεν έχει βγει μέχρι τότε (πράγμα απίθανο) η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο έχει προσφύγει κατά της απαγόρευσης ανάληψης δημοσίου αξιώματος- δεν αποκλείεται να καλέσει τον Ταγιάνι να αναλάβει αντ’ αυτού τα ηνία της νέας κυβέρνησης.

Η θητεία του τελευταίου στην Κομισιόν και την Ευρωβουλή δεν έχει αυξήσει την αναγνωρισιμότητά του στην πατρίδα του, την οποία επισκέπτεται το τελευταίο διάστημα ολοένα και συχνότερα «λες και κάνει προεκλογική εκστρατεία», όπως σχολιάζει ο Μάρκο Νταμιλάνο του L’ Espresso.

O Ταγιάνι είναι αφοσιωμένος στον Μπερλουσκόνι, αλλά η καριέρα του δεν σπιλώθηκε από σκάνδαλα και διαφθορά όπως του πρώην καβαλιέρε. Δεξιά διαπιστευτήρια δεν χρειάζεται: η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε πρόσφατα ότι η οικογένεια Ταγιάνι είχε στενές σχέσεις με έναν από τους στρατηγούς του Μουσολίνι, τον Πιέτρο Μπαντόλιο. Αλλά πολλά ιταλικά ΜΜΕ τον έχουν βαφτίσει «Πάολο Τζεντιλόνι της Κεντροδεξιάς» αναφερόμενα στους ήπιους τρόπους και την προσεκτική προσέγγιση του νυν πρωθυπουργού, που έχουν ανεβάσει τη δημοτικότητά του. Ήταν άλλωστε συμμαθητές στο ίδιο λύκειο στη Ρώμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ