Νεκρή από βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της κοντά στο σπίτι της, βρέθηκε η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, η δημοσιογράφος που ηγήθηκε της έρευνας των Panama Papers για τη διαφθορά στη Μάλτα.
Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας όταν το αυτοκίνητό της, ένα Peugeot 108, καταστράφηκε από μια ισχυρή εκρηκτική συσκευή που διέλυσε το αυτοκίνητο.
Μέχρι στιγμής, καμία ομάδα ή άτομο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση και τη δολοφονία της δημοσιογράφου.
Μία μπλόγκερ, της οποίας οι αναρτήσεις προσέλκυαν περισσότερους αναγνώστες και από το συνδυασμό όλων των κυκλοφορών των εφημερίδων της χώρας, η 53χρονη Καρουάνα Γκαλιζία, πρόσφατα είχε χαρακτηριστεί από την ιστοσελίδα Politico ως ένα «Wikileaks από μόνο του».
Οι πιο πρόσφατες αποκαλύψεις της στοχοποιούσαν τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ και δύο από τους πιο κοντινούς βοηθούς του, συνδέοντας υπεράκτιες εταιρείες με τους τρεις άνδρες και τις πωλήσεις διαβατηρίων της Μάλτας καθώς και πληρωμές από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ. Φωτογραφία: AP/Alessandra Tarantino
Η πρόεδρος της Μάλτας, Μαρία -Λουίζ Κολέιρο Πρέκα, ζήτησε ηρεμία. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν η χώρα είναι συγκλονισμένη από μια τέτοια επίθεση, καλώ όλους να μετρήσουν τα λόγια τους, να μην κρίνουν και να δείξουν αλληλεγγύη», δήλωσε.
Μετά από μια έντονη προεκλογική περίοδο αυτό το καλοκαίρι, οι σχολιαστές φοβούνται την επιστροφή στην πολιτική βία που είχε πλήξει τη Μάλτα τη δεκαετία του ‘80.
Σε δήλωσή του ο Μουσκάτ καταδίκασε τη βάρβαρη επίθεση, λέγοντας πως ζήτησε από την αστυνομία να απευθυνθεί στις υπηρεσίες ασφαλείας άλλων χωρών για βοήθεια για τον εντοπισμό των δραστών. «Όλοι γνωρίζουμε ότι η κυρία Καρουάνα Γκαλιζία ήταν σκληρός επικριτής μου» δήλωσε ο Μουσκάτ σε συνέντευξη Τύπου, «τόσο πολιτικά όσο και προσωπικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη βάρβαρη πράξη με κανέναν τρόπο».
Αργότερα, ανακοίνωσε στο κοινοβούλιο πως αξιωματικοί του FBI θα μεταβούν στη Μάλτα για να βοηθήσουν στην έρευνα, ακολουθώντας το αίτημα για εξωτερική βοήθεια από την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Αντριάν Ντέλια - που υπήρξε κι αυτός αντικείμενο αρνητικών θεμάτων της Καρουάνα Γκαλιζία – ισχυρίστηκε πως η δολοφονία συνδέεται με τα άρθρα της. «Μια πολιτική δολοφονία έλαψβε χώρα σήμερα» δήλωσε ο Ντέλια. «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν είναι μια συνηθισμένη δολοφονία. Είναι συνέπεια της ολικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου».
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η 53χρονη δημοσιογράφος είχε καταθέσει στην αστυνομία πριν από 15 ημέρες πως είχε δεχτεί απειλές θανάτου. Η δημοσιογράφος ανάρτησε το τελευταίο της κέιμενο στο μπλογκ της «Running Commentary στις 2.35 μ.μ. τη Δευτέρα και η έκρηξη, που συνέβη κοντά στο σπίτι της, αναφέρθηκε στην αστυνομία λίγο μετά τις 3 μ.μ. Οι αξιωματικοί λένε πως το σώμα της δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Σύμφωνα με πηγές, ένας από τους γιους της άκουσε την έκρηξη από το σπίτι τους και έσπευσε στο σημείο.
Η Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία ισχυριζόταν πως δεν ανήκε σε καμία πολιτική παράταξη, έθετε τις απόψεις της για ένα ευρύ φάσμα στόχων, από τις τράπεζες που διευκολύνουν τη νομιμοποίηση εσόδων μέχρι συνδέσεις της διαδικτυακής βιομηχανίας τυχερών παιχνιδιών της Μάλτας και της μαφίας.
Τα τελευταία δύο χρόναι είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις αποκαλύψεις από τα Panama Papers, εκατομμύρια αρχεία που διέρρευσαν από την εσωτερική βάση δεδομένων της 4ης μεγαλύτερης εταιρείας offshore στον κόσμο, την Mossack Fonseca.
Τα στοιχεία πήρε στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα μοιράστηκε με μια σειρά άλλα μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Guardian, από την Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων ( ICIJ) στην Ουάσινγκτον.
Ο γιος της Καρουάνα Γκαλίζία, Μάθιου, είναι δημοσιογράφος και προγραμματιστής για την ICIJ.
Τη διερεύνηση της υπόθεσης των Panama Papers στη Μάλτα έχει αναλάβει η δικαστής Κονσουέλο Σκέρι Χερέρα, η οποία έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο της Γκαλιζία, με αποτέλεσμα η οικογένεια της δημοσιογράφου να καταθέσει αίτηση για αλλαγή του δικαστή, δηλώνοντας πως «δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Χερέρα» και πως «δεν πιστεύουν ότι μπορεί να διενεργήσει μία έρευνα σε βάθος μέσω της αμεροληψίας που απαιτείται για την αναζήτηση της αλήθειας».
Την κυβέρνηση Μουσκάτ καταγγέλλει ο γιος της δημοσιογράφου
Την καταγγελία πως η μηερα του δολοφονήθηκε επειδή αποκάλυψε την πολιτική διαφθορά κάνει μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook ο γιος της 53χρονης δημοσιογράφου:
«Η μητέρα μου δολοφονήθηκε επειδή μπήκε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και σε εκείνους που επιδιώκουν να το παραβιάσουν, όπως τόσοι ισχυροί δημοσιογράφοι. Αλλά έγινε επίσης στόχος επειδή ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που το έκανε. Αυτό συμβαίνει όταν οι θεσμοί του κράτους αποδυναμώνονται: ο τελευταίος που μένει όρθιος είναι συχνά ένας δημοσιογράφος. Και ο πρώτος που πέφτει νεκρός...
...Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω εμένα να τρέχω μέσα στην κόλαση στο χωράφι, προσπαθώντας να βρω έναν τρόπο να ανοίξω την πόρτα, η κόρνα του αυτοκινήτου (της) ακόμη να σφυρίζει, να ουρλιάζω σε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι εμφανίστηκαν με έναν μόνο πυροσβεστήρα. Με κοίταζαν. "Λυπάμαι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα", μου είπε ένας από αυτούς. Κοίταξα κάτω και ήταν παντού γύρω μου μέλη του σώματος της μητέρας μου. Συνειδητοποίησα ότι είχαν δίκιο, ήταν μάταιο. "Ποιός είναι μέσα στο αυτοκίνητο;", με ρώτησαν. "Η μητέρα μου είναι. Είναι νεκρή. Είναι νεκρή εξαιτίας της δικής σας ανικανότητας". Ναι, ανικανότητα και αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία να αποτραπεί αυτό....
...Συγγνώμη που γίνομαι ωμός, αλλά αυτό μοιάζει με πόλεμο και πρέπει να το γνωρίζετε. Αυτή δεν ήταν μια κοινή δολοφονία και δεν ήταν τραγική. Τραγικό είναι όταν κάποιος σκοτωθεί παρασυρόμενος από ένα λεωφορείο. Όταν παντού γύρω σου υπάρχει αίμα και φωτιά, αυτό είναι πόλεμος. Είμαστε ένας λαός σε πόλεμο εναντίον του κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος, που έχουν γίνει σχεδόν ταυτόσημα.
...Λίγες ώρες μετά, ενώ αυτός ο καραγκιόζης για πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με μια δημοσιογράφο την οποία επί μια δεκαετία και πλέον δαιμονοποιούσε και παρενοχλούσε, ένας από τους αστυνομικούς που υποτίθεται ερευνούσε την δολοφονία της, ο Ραμόν Μιφσούντ, ανέβασε στο Facebook: "Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει, κοπριά αγελάδας! Χαρούμενος :)”...
...Ναι, εδώ βρισκόμαστε: ένα μαφιόζικο κράτος όπου μπορείς πλέον να αλλάξεις το φύλο στην ταυτότητά σου (ευτυχώς Θεέ μου!), αλλά όπου θα ανατιναχθείς σε χίλια κομμάτια επειδή ασκείς τις βασικές σου ελευθερίες. Και εκείνοι που υποτίθεται θα έπρεπε να σε προστατεύουν, αντίθετα να πανηγυρίζουν. Πώς φτάσαμε ως εδώ;
...Η κυβέρνηση της Μάλτας επέτρεψε να ανθίσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Είναι ελάχιστα παρήγορο το ότι ο πρωθυπουργός αυτής της χώρας λέει ότι "δεν θα ησυχάσει" μέχρι να βρεθούν οι δράστες, όταν ηγείται μιας κυβέρνησης η οποία ενθάρρυνε αυτή την ατιμωρησία. Πρώτα στελέχωσε με απατεώνες το γραφείο του, μετά με απατεώνες και ηλίθιους την αστυνομία και στη συνέχεια με απατεώνες και ανίκανους τα δικαστήρια. Αν λειτουργούσαν ήδη οι θεσμοί, δεν θα υπήρχε δολοφονία για να ερευνηθεί και οι αδελφοί μου και εγώ θα είχαμε ακόμη μητέρα...
...Τζόζεφ Μουσκάτ, Κιθ Σέμπρι, Κρις Καρντόνα, Κόνραντ Μίτσι, Γενικέ Εισαγγελέα και μια μακρά λίστα από αξιωματούχους της αστυνομίας που δεν κάνατε τίποτα: είστε συνένοχοι. Είστε υπεύθυνοι γι αυτό».
Αμοιβή 20.000 ευρώ σε όποιον έχει πληροφορίες, προσφέρει ο Τζούλιαν Ασάνζ
Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μέσω Twitter, πρόσφερε αμοιβή 20.000 ευρώ σε όποιον διαθέτει πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της δολοφονίας.
«Εξοργίστηκα που πληροφορήθηκα ότι η Μαλτέζα ερευνητική δημοσιογράφος και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε σήμερα το μεσημέρι κοντά στο σπίτι της από την έκρηξη του αυτοκινήτου της. Προσφέρω αμοιβή 20.000 ευρώ για τυχόν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των δολοφόνων της», έγραψε.