Αγία Ελένη: Το «πιο άχρηστο αεροδρόμιο» στον κόσμο υποδέχθηκε την πρώτη του εμπορική πτήση [εικόνες] - iefimerida.gr

Αγία Ελένη: Το «πιο άχρηστο αεροδρόμιο» στον κόσμο υποδέχθηκε την πρώτη του εμπορική πτήση [εικόνες]

Το αεροδρόμιο της Αγίας Ελένης υποδέχθηκε την πρώτη εμπορική πτήση (Φωτογραφία: Twitter)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οταν η πτήση της SA Airlink από το Γιοχάνεσμπουργκ προσγειώθηκε στην Αγία Ελένη, το Σάββατο, γράφτηκε ιστορία. Το ηφαιστειογενές νησί είχε υποδεχθεί μόλις την πρώτη εμπορική πτήση.

Οι επιβάτες της πτήσης, χειροκρότησαν ενθουσιασμένοι καθώς έφταναν σε αυτό που έχει χαρακτηριστεί το πιο άχρηστο αεροδρόμιο του κόσμου.

«Ποτέ στην ζωή μου δεν έχω συγκινηθεί τόσο πολύ», δήλωσε η Λίμπι Γουέιρ Μπριν, μια Βρετανίδα ταξιδιωτική πράκτορας που διοργανώνει ταξίδια τουριστών στο νησί τα τελευταία 12 χρόνια. Η ίδια ταξίδεψε αεροπορικώς από την Σκωτία μόνο και μόνο για να επιβιβαστεί στην πτήση από Γιοχάνεσμπουργκ και έβαλε τα κλάματα καθώς άγγιξε τον εντυπωσιακό αεροδιάδρομο στην άκρη του γκρεμού. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα δω αυτή την μέρα», δήλωσε.

Let them eat cake @sthelenafocus pic.twitter.com/avgNcbjyBy

Οι 4.500 κάτοικοι της Αγίας Ελένης - βρετανική αποικία από το 1658, γνωστή κυρίως ως τόπος εξορίας του Ναπολέοντα, ο οποίος έζησε εκεί μέχρι το θάνατό του - επίσης ίσως να μην πίστευαν ότι θα προλάβαιναν να ζήσουν αυτή την μέρα.

Οι συζητήσεις για το χτίσιμο ενός αεροδρομίου στο νησί είχαν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1930. Το καλύτερο σημείο, σε έναν από τους λίγους επίπεδους χώρους σε αυτό το βραχώδες νησί, αποκλείστηκε καθώς βρισκόταν κοντά σε έναν τόπο επώασης ενός προστατευόμενου είδους αργυροπουλιού.

Η κατασκευή αεροδρομίου σε ένα νέο σημείο στην κορυφή μιας κοιλάδας συνάντησε πολυάριθμα εμπόδια και καθυστερήσεις, με το συνολικό κόστος να εκτοξεύεται στα 285 εκατομμύρια λίρες...ή πάνω από 60.000 λίρες για κάθε Άγιο, όπως είναι γνωστοί οι κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης που επέκριναν το υπερβολικό κόστος που κάλυψε η βρετανική κυβέρνηση.

She is here... pic.twitter.com/CmqHfSaM3k

Ο αεροδιάδρομος και ο τερματικός σταθμός ολοκληρώθηκαν το 2016, αλλά τα επίσημα εγκαίνια αναβλήθηκαν για ένα χρόνο καθώς οι πλευρικοί άνεμοι καθιστούσαν το αεροδρόμιο μη ασφαλές για την προσγείωση μεγάλων αεροσκαφών.

Με την Βρετανία βυθισμένη στην λιτότητα, βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν υπερβολικά δαπανηρό το κόστος κατασκευής του «πιο άχρηστου αεροδρόμιου στον κόσμο», όπως ανέφεραν.

Πριν τα εγκαίνια του αεροδρομίου, το οποίο θα δέχεται εβδομαδιαίες πτήσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ, ο μόνος τρόπος για να φτάσει κανείς στην Αγία Ελένη ήταν ένα θαλάσσιο ταξίδι πέντε ημερών από το Κέιπ Τάουν, με το βρετανικό πλοίο RMS St. Helena.

Βέβαια, εξαιτίας των ανέμων, δεν μπορούν να προσγειωθούν μεγάλα αεροπλάνα στο νησί. Η πτήση του Σαββάτου με χωρητικότητα 100 θέσεων είχε μόλις 68 επιβαίνοντες εξαιτίας των περιορισµών βάρους.

Water canons in action... #StHelena welcomes you pic.twitter.com/FgXI14Cqy0

Η χωρητικότητα των ξενοδοχείων αυξήθηκε τα τελευταία λίγα χρόνια από μερικές δεκάδες δωμάτια σε περισσότερα από 100, αλλά με τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών το χρόνο να ανέρχεται σε 3.500 το νησί είναι απίθανο να απεξαρτηθεί από τα 53 εκατομμύρια λίρες βοήθειας που λαμβάνει κάθε χρόνο από το Λονδίνο.

Πέρα από το παλιό σπίτι του Ναπολέοντα και ένα κοιμητήριο όπου βρίσκονται θαμμένοι περίπου 6.000 Αφρικάνερς κρατούμενους που είχαν σταλεί εκεί από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς στην Νότια Αφρική, η Αγία Ελένη προσφέρει καταδύσεις και πεζοπορίες στην άγρια φύση.

Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αγία Ελένη αεροδρόμιο πτήση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ