Οι σημειώσεις που κρατούσαν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και ο συνεργάτης του αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για την εξέλιξη των ερευνών για τη διαλεύκανση της εκτέλεσης του γνωστού ποινικολόγου.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν τις εν λόγω σημειώσεις, όπως και τα στοιχεία με τα οποία έκλεισαν τηλεφωνικά το ραντεβού με τον άτυχο δικηγόρο οι δράστες το πρωί της Πέμπτης. Κάτι που θα προκύψει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και ο συνεργάτης του συζητούσαν για περισσότερα από 15 λεπτά με τους δύο άνδρες, για συγκεκριμένη ποινική υπόθεση, κρατώντας σημειώσεις. Τα στοιχεία ταυτότητας που έδωσαν αν είναι πραγματικά, ανήκουν σε αλλοδαπούς ή ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και έτσι εξηγείται σύμφωνα με τους αστυνομικούς το γεγονός ότι μιλούσαν καλά ελληνικά με ξενική προφορά, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος». Οι αστυνομικοί εξετάζουν αν η υπόθεση στην οποία αναφέρονταν οι δράστες είναι πραγματική όπως και το αδίκημα που φέρεται να εξιστορούσαν.
Ερευνα γίνεται όμως και για το αν η υπόθεση αφορούσε τους ίδιους ή λειτουργούσαν για λογαριασμό άλλου προσώπου. Ενδέχεται να ήταν οι ίδιοι ή ο «τρίτος», κατηγορούμενοι ή καταζητούμενοι για την διάπραξη κάποιου σοβαρού αδικήματος.
Το σενάριο του εκφοβισμού που κατέληξε σε τραγωδία
Πάντως, οι αστυνομικοί προς το παρόν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για προσχηματική περιγραφή γεγονότων αδικήματος που είχε ενδεχομένως άλλον σκοπό, αυτόν της άσκησης πίεσης στον ποινικολόγο για προσωπική του υπόθεση. Να επιχείρησαν δηλαδή να τον «φοβίσουν» για κάτι και προέκυψε το θανατηφόρο αποτέλεσμα.
Οσο προχωρούν οι έρευνες, οι αστυνομικοί βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο του «συμβολαίου θανάτου» και του προσχεδιασμένου εγκλήματος, καθώς οι δράστες παρέμειναν για αρκετή ώρα στον χώρο και συζήτησαν με το θύμα, αλλά και εξαιτίας των λαθών τους. Δεν είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους, άφησαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, έδωσαν στοιχεία υπόθεση που εξετάζεται αν είναι αληθής, όπως και κάποια στοιχεία ταυτότητας, τα οποία ενδέχεται να είναι πραγματικά.
Η διαφωνία της στιγμής
Αστυνομικοί εκτιμούν ότι η δολοφονική επίθεση έγινε «αυθόρμητα», ίσως εξαιτίας κάποιας διαφωνίας της στιγμής, που μπορεί να προκλήθηκε από την άρνηση του θύματος να υλοποιήσει αιτήματά τους ή ενδεχομένως από παραινέσεις του να παραδοθούν, αναφέρει η εφημερίδα.
Αξιωματικοί πιθανολογούν ότι προκλήθηκε ένταση, οι δράστες έδειξαν τα όπλα τους και σε αυτή τη διαμάχη προήλθε ο μοιραίος πυροβολισμός που κατέληξε στον θανάσιμο τραυματισμό του άτυχου δικηγόρου. Οι αστυνομικοί δεν βρήκαν κάλυκα στον τόπο του εγκλήματος κάτι που τους οδήγησε στην εκτίμηση πως είτε πρόκειται για περίστροφο, είτε οι δράστες είχαν τον χρόνο να τον μαζέψουν.
Οι υποθέσεις του θύματος
Το ενδεχόμενο κινήτρων που προέρχονται από το κοινωνικό και προσωπικό περιβάλλον του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου δεν έχει αποκλειστεί από τους αστυνομικούς που ερευνούν την υπόθεση.
Το θύμα, την περασμένη άνοιξη είχε αναλάβει την υπεράσπιση ενός εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση των «ληστών των χρηματοκιβωτίων», ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ήταν ο «αρραβωνιαστικός», που είχε συγκεντρώσει πολλούς από τους κατηγορουμένους σε αίθουσα εκδηλώσεων στη Λ. Καραμανλή στο Μενίδι, όπου εξελίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση σύλληψής τους. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ήταν ο μόνος που δεν είχε προφυλακιστεί. Οι αστυνομικοί εξετάζουν αν αυτή η περίπτωση σχετίζεται με την υπόθεση δολοφονίας του ποινικολόγου, χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν στοιχεία που να τις συνδέουν.
Οι αρχές εξετάζουν το αρχείο με τις υποθέσεις που είχε αναλάβει το θύμα και στο μικροσκόπιο βρίσκονται δύο υποθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.
Η μία αφορά στην καταγγελία δικηγόρου που δέχθηκε επίθεση από αλλοδαπούς πριν χρόνια στην Πεντέλη και η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης νόμιμης κλήτευσης.
Η δεύτερη υπόθεση έχει να κάνει με μία επιχείρηση με κωδική ονομασία «Χίμαιρα» η οποία αφορούσε την εμπλοκή δεκάδων αλλοδαπών που έκαναν εμπόριο ναρκωτικών.
Το χρονικό της υπόθεσης
Οι δράστες είχαν επικοινωνήσει με τον ποινικολόγο το πρωί της Πέμπτης και έκλεισαν ραντεβού για τις 18:30 της ίδιας ημέρα.
Εφτασαν την προκαθορισμένη ώρα, χτύπησαν το κουδούνι και η πόρτα άνοιξε με το πάτημα του μπουτόν. Πέρασαν αμέσως στην αίθουσα συσκέψεων, όπου μαζί με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και τον συνεργάτη του ξεκίνησαν την συζήτηση για την υπόθεση που τους απασχολούσε. Οι δύο συνεργάτες κρατούσαν σημειώσεις, οι οποίες βρέθηκαν από τους αστυνομικούς μετά την ανθρωποκτονία, στην σκηνή του εγκλήματος. Λίγο αργότερα πέρασαν σε διπλανό χώρο που βρίσκεται το γραφείο του ποινικολόγου. Κάποια στιγμή ο 32χρονος συνεργάτης του βγήκε από τον χώρο προκειμένου να απαντήσει σε τηλεφωνική κλήση. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, φαίνεται να εξελίχθηκε η διαμάχη των δύο ανδρών με τον δικηγόρο.
«Ακουσα έναν πυροβολισμό. Αμέσως τους είδα να περνούν από μπροστά μου. Κρατούσαν και οι δύο όπλα στα χέρια. Πήγα στο γραφείο του Μιχάλη. Τον είδα μέσα στα αίματα και ειδοποίησα την αστυνομία» φέρεται να είπε ο 32χρονος συνεργάτης του θύματος. Δήλωσε ακόμη ότι δεν είχε ξαναδεί τους δράστες, όπως και ότι την ίδια εντύπωση του έδωσε ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.
Ο ιατροδικαστής
Ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι ο δολοφόνος του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ήξερε ακριβώς σε ποιο σημείο του σώματος να τον πυροβολήσει. «Είναι τυφλό τραύμα θώρακος δια βολίδος πυροβόλου όπλου προκληθέν με συνοδές κακώσεις αριστερού ημιθωρακίου και αριστερής άνω κοιλιακής χώρας-ανθρωποκτονία. Δηλαδή, του πήρε πύλες αριστερού πνεύμονος όπου του έκανε μεγάλη αιμορραγία εκεί, αιμοθώρακα, τρώση διαμπερή του αριστερού κάτω πνευμονικού λοβού και του πολτοποίησε ένα μέρος του συκωτιού και του προκάλεσε αιμορραγία στην αριστερή άνω κοιλιακή χώρα. Όπως καταλαβαίνετε, ο δολοφόνος ήξερε ακριβώς σε ποιο σημείο του σώματος να τον πυροβολήσει», ανέφερε.
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η βολή φέρεται να έχει γίνει από απόσταση 1-1,5 μέτρου, με το θύμα ενδεχομένως να έχει επιχειρήσει να προστατευθεί στρέφοντας πλάγια το κορμί του. Το θύμα έχει βληθεί στη δεξιά θωρακική χώρα, με πύλη εισόδου του τραύματος 0,7-0,8 χιλιοστά, εύρημα που παραπέμπει σε βολίδα όπλου μικρού διαμετρήματος, και ενδεχομένως ανατολικής προέλευσης.