Γιατί δεν μας πιστεύει πλέον ούτε ο Γιούνκερ - iefimerida.gr

Γιατί δεν μας πιστεύει πλέον ούτε ο Γιούνκερ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αγριο «ξύλο» έφαγε για μια ακόμα φορά η ελληνική αντιπροσωπεία στη συνεδρίαση του EUROWORKING GROUP, καθώς τα στοιχεία που παρέθεσε για την εξοικονόμηση των 3 δισ. ευρώ κρίθηκαν όχι ιδιαιτέρως πειστικά, ενώ και οι πληροφορίες που κατέφθαναν από την Αθήνα για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 325 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν η σταγόνα που έκανε να ξεχειλίσει ακόμα και το... ποτήρι των πιο ψύχραιμων, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αυτό που έχει προκαλέσει κατ' αρχήν εκνευρισμό στους Ευρωπαίους είναι η μοναδική ευκολία να κόβουμε στα... χαρτιά, δαπάνες υπουργείων και φορέων, τις οποίες όμως συνήθως τις ξαναβρίσκουμε μπροστά μας.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι περικοπές των 190 εκατομμυρίων ευρώ σε δαπάνες που αφορούν επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις φορέων, οι περικοπές των 270 εκατομμυρίων ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες υπουργείων και βέβαια οι περικοπές των 300 εκατομμυρίων ευρώ σε αμυντικές δαπάνες, οι οποίες σύμφωνα με την Αθήνα, θα φτάσουν τελικά στα 425 εκατομμύρια ευρώ, καθώς 125 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 325 εκατομμύρια ευρώ του... «κενού», θα καλυφθούν από την Εθνική Αμυνα.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια ευρώ, μπορεί να ακούγεται πιο πειστικό το ότι αυτά θα εξασφαλιστούν από την αναδρομική εφαρμογή των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, αλλά στη πράξη αυτό συνεπάγεται «ψαλίδι» αναδρομικά από τη 1η Ιανουαρίου και όχι από τον Ιούνιο, εφόσον βέβαια επιθυμούμε να πιάσουμε όντως τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Οπως προκύπτει από το νέο Μνημόνιο, με τις περικοπές 10% στα ειδικά μισθολόγια από τη 1η Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει δημοσιονομικό όφελος 114 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε μήνα το όφελος για τον Προϋπολογισμό είναι κάτι λιγότερο από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι για να εξασφαλιστούν άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ, αυτές οι μειώσεις αποδοχών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωμάτες, θα πρέπει να ισχύσουν αναδρομικά από τη 1η Ιανουαρίου του 2012...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ